Boross Erzsébet üzente 12 éve

Még érdekesebbek a kétalakos márványcsoportok. Így Plutó, amint elrabolja Proserpiát. Magasba emeli és úgy szorítja, hogy ujjai a puha húsba mélyednek. Hinni sem akarnánk, hogy ez kemény márvány. Még ennél is meghökkentőbb, amikor Bernini szoborba faragja a csodát. Apolló isten a szerelmével üldözi Daphnét, a szép lányt, aki menekülése közben babérfává kezd változni.
Mindezen alkotások a Borghese gyűjteményben láthatók, együtt azzal a két, megszólalásig hű arcmás-mellszoborral, amelyet Bernini a műpártoló bíborosról készített.
Maffeo Barberini, amikor 1523-ban VIII.Orbán néven pápa lett, mindjárt a legteljesebb bizalmával ajándékozta meg a 25 éves Berninit, aki ekkor még csak szobrász volt. A pápa kifejezett kívánságára kezdett el foglalkozni az építészettel.

Válasz

Boross Erzsébet üzente 12 éve

A történeti áttekintés nem tartalmazza Bernini munkásságának kezdetét, illetve végét, valamint a filmhez tartozó alkotások jó részét sem. Most ezen hiányosságokat pótlom.
Bernini csodagyerek volt, Pietro Bernini szobrász fiaként 1598-ban született. Egy pápai unokaöccs, Scipione Borghese bíboros szeme megakadt a tehetséges fiún. Az ő számára faragta 12 éves korában első mesterművét, a hitregei Amalthea-kecskét, amint tejével táplálja a kisded Jupitert és a csecsemő szatírt. Láthatjuk a Borghese múzeumában. Oly jó, hogy a kortársak ókori leletnek képzelték. Ettől kezdve a bíboros lett a bőkezűen jutalmazó munkaadója. Szintén neki faragott márványba egy háromalakos csoportsorozatot: a Trójából menekülő Aeneast, amint vállán viszi édesapját, az agg Anchiest, és vezeti kisfiát Iulust. Ez 1618 táján készült.
Ezután már nagy remekmű lett az önarckép jellegű Dávid, amellyel Michelangelo mellé zárkózik fel a 25 éves művész. Dávidja nem mozdulatlanul harcrakész, mint mintaképe, hanem épp mozgásban ábrázolja a művész. A legteljesebb idegfeszültségben, összeszorított ajakkal, a parittyakő kiröppenésének pillanatában.

Válasz

Boross Erzsébet üzente 12 éve

Van-e valakinek egy jó képe a Scala Regiáról? Sajnos nekem csak olyan van, mely előtt svájci gárdista áll.

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 12 éve

1665
Bernini eleget tesz a francia király meghívásának, Párizsba utazik, hogy átépítse a Louvre homlokzatát. A Szent Péter téren elkezdik felállítani a kolonnád kilencvenhat oszlopát.

1667
Borromini az utolsó simításokat végzi a San Carlo templomon, első jelentős épületén. VII.Sándor pápa május 22-én meghal. A Szent Péter téren befejeződnek a munkálatok. IX.Kelemen pápa júliusban lép a pápai trónra. Francesco Borromini elégeti kéziratait és rajzait, s 1667. augusztus 2-án véget vet életének. Maderno sírboltjában helyezik örök nyugalomra, aSan Giovanni dei Fiorentini templomban

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 12 éve

1655
Ince január 7-én meghal. Utóda a Chigi családból való VII.Sándor, aki trónra lépésének napján magához hivatja Berninit, és megbízza a Szent Péter tér megépítésével, egyúttal kinevezi házi építészének. Borromini kénytelen tizenöt évre szóló kezességet vállalni a Sant Ivo alla Sapienzia könyvtárának kupolájáért. Sándor pápa Viterbóba száműzi donna Olimpiát. Krisztina svéd királynő katolikus hitre tér és ellátogat Rómába.

1656
Kitör a pestis Rómában. Camillo Pamphili, donna Olimpia fia, a Pamphili Forum építtetője, az építkezés elhúzódásával vádolja Borrominit. Donna Olimpiát elviszi a pestis.

1660
Borromini- a Propaganda Fide megépítése miatt - lerombolja Bernini korai munkáját, a Santa Trinita kápolnát. A Sant Ivo alla Sapienza felszentelése.

1662
Meghal Virgilio Spada.

1663
A Scala Regia építése elkezdődik. Bernini ezúttal is alkalmazza azt a művészi megoldást, mellyel lerövidíti a perspektívát.

1664
Az Akadémia titkára elitéli Borromini építészeti stílusát, irracionális és romboló hatású eltévelyedésnek bélyegzi, és az általa megtervezett épületeket nem ajánlja a leendő építészek figyelmébe.

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 12 éve

1648
Bernini, annak ellenére, hogy kizárták a pályázatból- Borromini ötletéből merítve- elkészíti a szökőkút tervét. Az ezüstből kiöntött modell donna Olimpia segítségével a pápa szeme elé kerül. A pápa Bernini terve mellett teszi le a garast. Borromini válaszul leáll a San Giovanni in Lateranóban megkezdett munkálatokkal és nem hajlandó kiadni a Piazza Navona vízellátására vonatkozó számításait.

1649
A San Giovanni in Lateranóban folyó építkezés során Borromini megparancsolja munkásainak, hogy fogják le és verjék el a Marcantonio Bussone nevű kőfaragót. A munkás még aznap belehal a sérülésekbe.

1650
A jubileumi évre elkészül a San Giovanni in Laterano átépítése. Borromini bocsánatot kér a pápától a munkás meggyilkolásáért. Ince felmenti a gyilkosság vádja alól.

1651
A Piazza Navonán elkészül Bernini szökőkútja a négy világfolyammal. Ince megbocsát Bernininek, és megbízza, készítse el portréját.

1652
Ince pápa - művészi munkálkodása elismeréseképpen- nemesi rangra emeli Borrominit. Borromini így, Berninihez hasonlóan, Jézus lovagja lesz. Borromini a Palazzo Spadaban megépíti a mellékudvarba vezető hamis perspektívájú kolonnádot.

1653
Ince a Piazza Navonán álló Sant Agnese templom átépítésével bizza meg Borrominit.

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 12 éve

1646
Ince pápa házi építésze, Rainaldi mellé rendeli Borrominit, amikor elhatározza a Palazzo Pamphili átépítését. A piazzán felállítandó szökőkút megtervezésére is pályázatot írnak ki, Bernini nem vehet részt a pályázaton. A karnevál ideje alatt azonban- a színházi előadások megtartásának tilalma ellenére- bemutatják Bernini egyik komédiáját donna Olimpia házában. Borromini a vizsgálóbizottság előtt támadást indít Bernini ellen. Újabb repedéseket fedeznek fel a Szent Péter Székesegyház homlokzatán, melyek a kupola állapotát is veszélyeztetik. A pápa követelésére lebontják a harangtornyot. Az angol követ jelenti, hogy Berninit harmincezer scudó megfizetésére kötelezik, s vagyonát zár alá veszik. Ince pápa Borrominit bizza meg a San Giovanni in Laterano restaurálásával az 1650-ben esedékes jubileumi év alkalmából.

1647
Ince pápa- mit sem törődve a pályázati kiírással- Borrominit bízza meg a szökőkút építésével. Borromini a Propaganda Fide építésével veszélybe sodorhatja Bernininek a közelben álló palotáját. Bernini donna Olimpiának ajándékozza az angol királytól kapott drágakövet annak érdekében, hogy elengedjék a harangtorony építése során elkövetett hibák miatt kimért büntetést. Szent Teréz szobrával visszatér a római művészi világba. Ince pápa bíráló szóval illeti a szent kétértelmű ábrázolását.

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 12 éve

1641
Az első harangtorony ideiglenes elkészültét azzal ünnepelik meg, hogy ráhelyeznek egy mérethű sisakfedelet, ám ennek következtében repedések támadnak a Szent Péter Székesegyház homlokzatán. Orbán pápa augusztusban parancsba adja, hogy bontsák le a faszerkezetet, s állítsák le a munkálatokat. Elkészül viszont a San Carlo. Borromini egyszeriben híres ember lesz.

1642
Borromini elkezdi a Sapienzia építésével kapcsolatos munkákat. XIII.Lajos francia király először hívja Párizsba Berninit.

1644
Meghal Orbán pápa. Giambattista Pamphili szeptember 15-én X.Ince néven kerül a pápai trónra. Az új pápa legbefolyásosabb tanácsadója donna Olimpia, a sógornője, akit sokan azzal gyanúsítanak, hogy megmérgezte férjét. Bernini, Orbán többi kedvencéhez hasonlóan, kegyvesztetté válik a Vatikánban, s hiába szeretné elkészíteni a pápa portréját, felajánlkozását elutasítják. Spadát behívják a pápai udvarba, s megbízzák a pápai építkezések felügyeletével. Franciaország új királya, XIV.Lajos is meghívja Berninit Párizsba, ám a művész ezúttal sem fogadja el az invitálást. Spada elnöklete alatt bizottság alakul a harangtorony építésével kapcsolatos problémák kivizsgálására. Borrominit felkérik, hogy adjon szakértői véleményt Bernini munkájáról.

1645
Pályázatot írnak ki a harangtornyok megépítésére. Borromini készít ugyan terveket, de nem vesz részt a megmérettetésen. Terveket készít a Palazzo Pamphili és a piazza Navona átépítésére. A térre álmodja az egyházfő és családja fórumát.

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 12 éve

1638
Bernini rájön, hogy Constanza az öccsével csalja. A testvérek a Santa Maria Maggiore környékén vívnak meg egymással, s Luigi kis híján halálát leli a párbajban. Bernini segédmunkásokat bérel fel Constanza arcának elcsúfítására. Orbán Bernini édesanyja közbenjárására elintézi, hogy a bíróság megkegyelmezzen a felbújtó művésznek.

1640
A bíborosi kongregáció úgy dönt, hogy a székesegyház építkezésén használt eszközöket használhassák a harangtornyok építésénél is. Bernini Orbán pápa unszolására feleségül veszi Caterina Tenziót. Az ifjú pár beköltözik a Propaganda Fide közelében levő palotába.

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 12 éve

1637
Orbán megbízza Berninit a Szent Péter Székesegyház harangtornyainak megépítésével. Bernini ugyanebben az esztendőben elkészíti I.Károly angol király mellszobrát, melyért hatezer scudó értékű drágakövet kap honorárium gyanánt. A Neri Szent Fülöp rend Borrominit bízza meg az Oratórium (Casa e Oratorio dei Filippini) építésével. Borromini ekkor barátkozik össze Virgilio Spadaval. Bernini elkezdi a harangtornyok megépítését. bírálói statikai hiányosságokra figyelmeztetnek. Bernini portrét készít Constanza Bonarelliről, Matteo nevű segédje feleségéről.

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 12 éve

1631
Bernini javaslatára Borromini havi huszonöt scudót kap a főoltár építésén végzett munkájáért, vagyis többet, mint Bernini építőmesterként (tizenhat scudó), ám csak tizedét annak, amit Bernini kap a baldachin építéséért. Borromini tavasszal otthagyja a palota építkezését.

1632
Mind feszültebbé válik a viszony a templomépítő mester és asszisztense között. Borrominit Bernini javaslatára kinevezik a Sapienzia (az egyetem) építészének. Az építési terület azonban pénzhiány miatt valóságos piazza mortává válik.

1633
Borromini januárban befejezi a munkát a Szent Péter Székesegyházban. Péter-Pál napján leleplezik a baldachint. A főoltár építésének költsége száznyolcvanezer scudó, ebből tízezret Bernini köteles kifizetni, holott két évvel lépte túl a kivitelezés határidejét.

1634
Bernini elkészíti a Propaganda Fide Santa Trinita kápolna építését, mely első megbizatása templomépítésre. Borromini ekkor kezdi el megtervezni a San Carlo alle Quattro Fontanét.

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 12 éve

1626
Maderno öreg, törékeny férfi már ekkoriban, akit hordszéken visznek az általa vezetett építkezésekhez, így a Szent Péter Székesegyházhoz és a Palazzo Barberinihez is. Asszisztense, Francesco Castelli mindkét építkezésen helyettesíti, s egyre több terhet vesz le mestere válláról.

1628
Bernini aláírja a baldachin megépítésére szóló szerződést. E szerint a munkálatokat három év és négy hónap alatt kell befejezni, a határidő túllépése miatt felmerülő költségek Berninit illetik.

1629
Január 31-én meghal Maderno. Hat nappal később Bernini lesz a templomépítő mester "egész életre" szóló kinevezéssel, nem sokkal később a Palazzo Barberini építésze lesz. Mindkét építkezésen Castelli az asszisztense. Elkészítik első közös terveiket a Szent Péter Székesegyház harangtornyaira.

1630
Február 25-én meghal Orbán fivére, Carlo. A gyászünnepély megszervezésével Berninit bízzák meg. Borrominivel együtt tervezik és alakítják ki a katafalkot. Bernini jutalmul megkapja Róma város polgárjogát. Castelli, aki időközben maga is építészként tevékenykedik, semmit sem kap, viszont felveszi a Borromini nevet.

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 12 éve

1623
VIII.Orbán pápa trónra lépésének napján magához hívatja Lorenzo Berninit és megbízza a Szent Péter Székesegyház főoltárának megépítésével. Bernini ezzel az idős templomépítő mesterrel, Carlo Madernóval válik egyenrangúvá. Utóbbi szolgálatában dolgozik Francesco Castelli kőfaragó (a későbbi Borromini).

1624
Elkezdődnek a munkálatok a Szent Péter Székesegyház oltárán. Kilenc év alatt a Vatikán állam éves bevételének egytizede megy rá a vállalkozás finanszírozására.

1625
A főoltár megformálásához szükséges anyagot a Pantheon bronzkazettáiból nyerik. A rómaiak hiába tiltakoznak a Pantheon kifosztása ellen: Quod non fecerunt barbari, fecerunt Barberini. Az oltároszlopok öntése során igen közel kerül egymáshoz Bernini és Castelli. Utóbbi rajzokat készít bernini számára.

Válasz