Róma: Te hogy készíted? (gasztronómia) (fórum)

Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1584 fő
  • Képek - 5002 db
  • Videók - 1358 db
  • Blogbejegyzések - 6067 db
  • Fórumtémák - 217 db
  • Linkek - 1281 db

Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1584 fő
  • Képek - 5002 db
  • Videók - 1358 db
  • Blogbejegyzések - 6067 db
  • Fórumtémák - 217 db
  • Linkek - 1281 db

Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1584 fő
  • Képek - 5002 db
  • Videók - 1358 db
  • Blogbejegyzések - 6067 db
  • Fórumtémák - 217 db
  • Linkek - 1281 db

Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1584 fő
  • Képek - 5002 db
  • Videók - 1358 db
  • Blogbejegyzések - 6067 db
  • Fórumtémák - 217 db
  • Linkek - 1281 db

Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Te hogy készíted? (gasztronómia)

Ezt a témát Gyenge István indította 10 éve

Bizonyára mindenki, de legalább is sokan azok közül, akik ide regisztrálnak, főznek olasz kajákat. Hát itt leírhatjátok, hogyan készítitek ti az olasz ételeket.
Remélem, nemsokára jó kis hazai-olasz receptgyűjtemény áll össze a hozzászólásokból.

Hozzászólások eddig: 15

Új hozzászólás

A hozzászólás hossza legfeljebb háromezer karakter lehet

Ez egy válasz üzenetére. mégsem

Hozzászólások

Huszákné Vigh Gabriella üzente 2 éve

Kis utcai horror Rómában: itt a pizzaautomata
2021.05.07.
https://hvg.hu/elet/20210507_Kis_utcai_horror_Romaban_itt_a_pizza_automata?s=hk



Lehet-e valaki annyira éhes, hogy egy automatából akarjon pizzát venni?

Az embert sok területen helyettesítik már gépek, robotok és automaták, de az igazi, autentikus pizzához finoman szólva is elengedhetetlen a humán erőforrás. Ezt az alapvetést dobja kukába a pizzaautomata, amelyet ráadásul épp Rómában állítottak fel.
A szolgáltatást kipróbáló rómaiak nem voltak elragadtatva a színvonaltól. A CNN szerint volt, aki azt mondta, ha nagyon siet, elfogadható, de más szerint kész horror a pizzaautomata. Volt, aki szerint nem elég, hogy kisebb a pizza, mint egy étteremben, még a feltét is kevesebb rajta. Más szerint sokkal inkább hasonlított a kész termék egy piadinára, mint pizzára. Sokan pedig a nyilvánvaló hiányolták: a pizzakészítőt, akinek a munkáját figyelhetik, miközben előállítja a pizzájukat.

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 2 éve

Gasztromerénylet Rómában: megjelent a pizzaautomata, háborognak a helyiek
2021.05.07.
https://nlc.hu/szabadido/20210507/pizza-automata-roma/

A legtöbb római azonban a pizzakészítő, a pizzaiolo jelenlétét hiányolta, hiszen megszokták, hogy az ő munkáját figyelik, amíg elkészül a pizza. Ezért egyáltalán nem tudnak azonosulni azzal, hogy egy gép adja ki a pizzájukat.

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 2 éve

A világ legértelmetlenebb dolga: automatából árulni a pizzát a rómaiaknak
2021.05.07.
https://telex.hu/zacc/2021/05/06/a-vilag-legertelmetlenebb-dolga-automatabol-arulni-a-pizzat-a-romaiaknak
https://www.reuters.com/article/italy-pizza/fresh-pizza-vending-machine-prompts-curiosity-and-horror-in-rome-idUSL8N2MT8MM

Olaszországban kevés dolog lehet nagyobb szentségtörés, mint egy pizzaautomata, ennek ellenére egy római vállalkozás most mégis azzal próbálkozik, hogy sikerre vigyék ezt a műfajt az olasz fővárosban. A Mr. Go nevű „hely” áprilisban nyitott a Via Catanián, a gyakorlatban egy kapualjról van szó, amibe egy jókora pizzasütőt építettek be. A választék nem túl nagy: margherita, sonkás, szalámis és négysajtos szerepel a menün. A pizzák három perc alatt sülnek készre, ezt egy kis ablakon keresztül követni is lehet, az áruk pedig 4,5 és 6 euró között mozog.
A vevők véleménye egyelőre az „elfogadható, ha sietsz”-től az „egyenesen borzasztó”-ig terjed. „Jól néz ki, de sokkal kisebb, mint egy étteremben, és kevesebb rajta a feltét is” – mondta Claudio Zampiga, egy római nyugdíjas a Reutersnek.
Fabrizia Pugliese, egy nápolyi születésű, Rómában tanuló egyetemista is kipróbálta a gépi pizzát, és eléggé lekicsinylően nyilatkozott róla. Szerinte az íze inkább hasonlít a piadinára, ami egy Észak-Olaszországban népszerű lepénykenyér, amit sajtokkal, sonkákkal és zöldségekkel szoktak megpakolni. „Rendben van, de ez nem pizza” – mondta.

„Szörnyű. A pizzát melegen, azonnal kell enni. Nekem ez egyáltalán nem jön be” – mondta Gina, egy másik római nyugdíjas.

Ilyen pizzaautomatákkal egyébként Magyarországon is próbálkoztak már, nem sok sikerrel. A Telex olasz gasztróügyi szakértője, Bakró-Nagy Ferenc elmondása szerint az egyik hazai szupermarketben háromszor is próbált ilyen pizzát sütni, de egyik alkalommal sem működött a gép, így kénytelen volt feladni az ötletét.

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 4 éve

Együnk insalata di puntarelle alla romanát. A puntarelle nálunk nem honos növény, leginkább a spárgára hasonlít, csak annál nagyon sokkal vékonyabb, a mesterszakácsok ennek a vékony szárát még éles késsel fel is hasítják, hogy felpenderedjen, a salátát pedig sóban, olajban eltett szardellával ízesítik. Ez is valódi római specialitás.

További ételek, amelyek nevükben hódolnak Rómának:

Saltimbocca alla Romana, ami borjúszelek pármai sonkával és zsályával
Érzékletes szó a nevében a saltimbocca: ugrás a szájba. Teljesen egyszerű, de nagyszerű étel.
Pollo alla Romana, ami simán csirke zöldborssal, paradicsommal és fokhagymával
Gnocchi alla Romana, ami durumbúza darájából készül vajjal és durván reszelt parmezán sajttal. Szokványos búzadarából is lehet készíteni, de az nem az igazi.
Lám, szinte minden felsorolt étel alla romana volt, ez jelenti azt, hogy római módra, ha ilyet választanak, bármi legyen is az, nem nyúlnak mellé, ízletes, könnyű ételt fognak enni, és megismerik Rómát a gyomrukon keresztül is!
2020.01.11.
http://utikritika.hu/roma/romarol

Rome recipe: Puntarelle alla Romana
https://www.wantedinrome.com/whatson/rome-recipe-puntarelle-alla-romana.html

156289_82df33654e38_s

puntarelle római módra.jpg

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 4 éve

2. Rome recipe: Tonnarelli Cacio e Pepe
2020.01.11.
https://www.wantedinrome.com/whatson/rome-recipe-tonnarelli-cacio-e-pepe.html

Serves 2

250g fresh tonnarelli

70g pecorino romano, finely grated

190ml cold water

26 twists freshly ground black peppe

Bring a large saucepan of salted water to the boil.

In a separate frying pan, heat 190ml of cold water and twist in the black pepper with a pepper mill. Cook on a medium heat until it just begins to simmer.

Cook the tonnarelli in the saucepan of boiling water as per the packet instructions but drain one minute before the end of the suggested cooking time, keeping aside the starchy pasta water.

Place the tonnarelli in the frying pan of peppery water and cook for the final minute, stirring well. Gradually add in 1-2 cups of the starchy pasta water as you go.

When the pasta is al dente remove the pan from the heat and quickly add the pecorino, stirring immediately. Toss the pan for 30 seconds, building up the creamy sauce. If the mixture is too dry add a little more cooking water and just keep stirring.

Serve immediately with an extra sprinkling of pecorino romano and another good crack of black pepper.

Kate Zagorski has lived in Italy since 2000. Married to a food-obsessed Roman chef, she leads food tours and also works as a freelance food and travel writer.

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 4 éve

Rome recipe: Tonnarelli Cacio e Pepe
2020.01.11.
https://www.wantedinrome.com/whatson/rome-recipe-tonnarelli-cacio-e-pepe.html

Cacio e Pepe: from humble beginnings to international recognition.
By Kate Zagorski
Cacio e Pepe is a classic Roman pasta tradition which, until recently, was somewhat unknown outside of Italy. However, the last couple of years have seen the international food scene embrace this simple dish which was born from humble necessity, giving it a more glamorous lease of life. The dish originated in the Lazio countryside where shepherds would pack food to carry with them on the long journeys to move their flocks. Alongside cured meat products they would also take chunks of the local aged sheep milk cheese (which did not need refrigeration), handmade flour and water pasta that could be eaten dried for carbohydrates, and black pepper to stimulate warmth. These three ingredients eventually involved into the pasta dish we know and love, and the origins underline once and for all that there is no place for butter or oil in the authentic recipe.

Nowadays cacio e pepe is usually served with a long, square-cut, fresh egg pasta called tonnarelli which gives an added richness to the dish and speeds up cooking time, but normal dried spaghetti can also be used. As with most seemingly easy recipes, the trick is in the timing and testing the perfect ratio of ingredients. Sadly, overcooking and not enough mixing will often result in a sticky, unpleasant final dish rather than the silky, creamy cheese sauce with a punch of pepper which constitutes the perfect result. The recipe below utilises a little-known trick of heating the pepper in a pan of water to infuse the flavour before finishing the cooking of the pasta in the peppery liquid. Extra starchy cooking water and continuous mixing of the cheese should ensure the right consistency but, as any Roman will tell you, practice makes perfect.

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 6 éve

Cacio e Pepe Festival
2017.10.05.
Eataly Roma Ostiense

La “Cacio e Pepe” è uno dei piatti più tipici della cucina romana e come ogni piatto tipico ha una storia che affonda le sue radici in un passato che sconfina nel mito.

Vi aspettiamo da Eataly Roma Ostiense per un evento dedicato a questa specialità e a tutte le sue varianti, tra innovazione e tradizione.
http://rome.carpediem.cd/events/3973675-cacio-e-pepe-festival-at-eataly/

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 6 éve

http://www.fromscratchridgewood.com/product/spaghetti-cacio-e-pepe/?v=35b5282113b8
2017.10.05.
Spaghetti Cacio e Pepe
The recipe for pasta with cheese and pepper is part of the culinary tradition of Lazio, who was in Rome to eat in the restaurants or restaurants serving typical local knows. In the menu of the first Roman dishes pasta with cheese and pepper it is always proposed in the classic dishes like Gricia, amatriciana and carbonara

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 6 éve

Cacio e Pepe Festival at Eataly
2017.10.05.
6-8 Oct. Eataly is holding a Cacio e Pepe Festival at its Ostiense base from 6-8 October.

The three-day festival features varieties of the traditional Roman dish prepared by some of the city's best restaurants.

Fri 19.00-midnight, Sat midday-16.00, 18.00-midnight, Sun 12.00-16.00, 18.00-23.00.

https://www.eataly.net/it_it/cacio-e-pepe-festival-i-gettoni-prevendita-saltafila-eve14616

https://www.eataly.net/it_it/negozi/roma/archivio-roma/cacio-pepe-festival-roma/

https://www.facebook.com/events/177976356055693/?acontext=%7B%22ref%22%3A%2229%22%2C%22ref_notif_type%22%3A%22event_joined_nearby%22%2C%22action_history%22%3A%22null%22%7D&notif_id=1507191602742638&notif_t=event_joined_nearby

Válasz

Ugrás a(z) oldalra

Ez történt a közösségben:

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu