Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ezt a témát Gyenge István indította 10 éve
Bizonyára mindenki, de legalább is sokan azok közül, akik ide regisztrálnak, főznek olasz kajákat. Hát itt leírhatjátok, hogyan készítitek ti az olasz ételeket.
Remélem, nemsokára jó kis hazai-olasz receptgyűjtemény áll össze a hozzászólásokból.
Hozzászólások eddig: 15
Huszákné Vigh Gabriella üzente 2 éve
Kis utcai horror Rómában: itt a pizzaautomata
2021.05.07.
https://hvg.hu/elet/20210507_Kis_utcai_horror_Romaban_itt_a_pizza_automata?s=hk
Lehet-e valaki annyira éhes, hogy egy automatából akarjon pizzát venni?
Az embert sok területen helyettesítik már gépek, robotok és automaták, de az igazi, autentikus pizzához finoman szólva is elengedhetetlen a humán erőforrás. Ezt az alapvetést dobja kukába a pizzaautomata, amelyet ráadásul épp Rómában állítottak fel.
A szolgáltatást kipróbáló rómaiak nem voltak elragadtatva a színvonaltól. A CNN szerint volt, aki azt mondta, ha nagyon siet, elfogadható, de más szerint kész horror a pizzaautomata. Volt, aki szerint nem elég, hogy kisebb a pizza, mint egy étteremben, még a feltét is kevesebb rajta. Más szerint sokkal inkább hasonlított a kész termék egy piadinára, mint pizzára. Sokan pedig a nyilvánvaló hiányolták: a pizzakészítőt, akinek a munkáját figyelhetik, miközben előállítja a pizzájukat.
Huszákné Vigh Gabriella üzente 2 éve
Gasztromerénylet Rómában: megjelent a pizzaautomata, háborognak a helyiek
2021.05.07.
https://nlc.hu/szabadido/20210507/pizza-automata-roma/
A legtöbb római azonban a pizzakészítő, a pizzaiolo jelenlétét hiányolta, hiszen megszokták, hogy az ő munkáját figyelik, amíg elkészül a pizza. Ezért egyáltalán nem tudnak azonosulni azzal, hogy egy gép adja ki a pizzájukat.
Huszákné Vigh Gabriella üzente 2 éve
A világ legértelmetlenebb dolga: automatából árulni a pizzát a rómaiaknak
2021.05.07.
https://telex.hu/zacc/2021/05/06/a-vilag-legertelmetlenebb-dolga-automatabol-arulni-a-pizzat-a-romaiaknak
https://www.reuters.com/article/italy-pizza/fresh-pizza-vending-machine-prompts-curiosity-and-horror-in-rome-idUSL8N2MT8MM
Olaszországban kevés dolog lehet nagyobb szentségtörés, mint egy pizzaautomata, ennek ellenére egy római vállalkozás most mégis azzal próbálkozik, hogy sikerre vigyék ezt a műfajt az olasz fővárosban. A Mr. Go nevű „hely” áprilisban nyitott a Via Catanián, a gyakorlatban egy kapualjról van szó, amibe egy jókora pizzasütőt építettek be. A választék nem túl nagy: margherita, sonkás, szalámis és négysajtos szerepel a menün. A pizzák három perc alatt sülnek készre, ezt egy kis ablakon keresztül követni is lehet, az áruk pedig 4,5 és 6 euró között mozog.
A vevők véleménye egyelőre az „elfogadható, ha sietsz”-től az „egyenesen borzasztó”-ig terjed. „Jól néz ki, de sokkal kisebb, mint egy étteremben, és kevesebb rajta a feltét is” – mondta Claudio Zampiga, egy római nyugdíjas a Reutersnek.
Fabrizia Pugliese, egy nápolyi születésű, Rómában tanuló egyetemista is kipróbálta a gépi pizzát, és eléggé lekicsinylően nyilatkozott róla. Szerinte az íze inkább hasonlít a piadinára, ami egy Észak-Olaszországban népszerű lepénykenyér, amit sajtokkal, sonkákkal és zöldségekkel szoktak megpakolni. „Rendben van, de ez nem pizza” – mondta.
„Szörnyű. A pizzát melegen, azonnal kell enni. Nekem ez egyáltalán nem jön be” – mondta Gina, egy másik római nyugdíjas.
Ilyen pizzaautomatákkal egyébként Magyarországon is próbálkoztak már, nem sok sikerrel. A Telex olasz gasztróügyi szakértője, Bakró-Nagy Ferenc elmondása szerint az egyik hazai szupermarketben háromszor is próbált ilyen pizzát sütni, de egyik alkalommal sem működött a gép, így kénytelen volt feladni az ötletét.
Huszákné Vigh Gabriella üzente 4 éve
Együnk insalata di puntarelle alla romanát. A puntarelle nálunk nem honos növény, leginkább a spárgára hasonlít, csak annál nagyon sokkal vékonyabb, a mesterszakácsok ennek a vékony szárát még éles késsel fel is hasítják, hogy felpenderedjen, a salátát pedig sóban, olajban eltett szardellával ízesítik. Ez is valódi római specialitás.
További ételek, amelyek nevükben hódolnak Rómának:
Saltimbocca alla Romana, ami borjúszelek pármai sonkával és zsályával
Érzékletes szó a nevében a saltimbocca: ugrás a szájba. Teljesen egyszerű, de nagyszerű étel.
Pollo alla Romana, ami simán csirke zöldborssal, paradicsommal és fokhagymával
Gnocchi alla Romana, ami durumbúza darájából készül vajjal és durván reszelt parmezán sajttal. Szokványos búzadarából is lehet készíteni, de az nem az igazi.
Lám, szinte minden felsorolt étel alla romana volt, ez jelenti azt, hogy római módra, ha ilyet választanak, bármi legyen is az, nem nyúlnak mellé, ízletes, könnyű ételt fognak enni, és megismerik Rómát a gyomrukon keresztül is!
2020.01.11.
http://utikritika.hu/roma/romarol
Rome recipe: Puntarelle alla Romana
https://www.wantedinrome.com/whatson/rome-recipe-puntarelle-alla-romana.html
Huszákné Vigh Gabriella üzente 4 éve
2. Rome recipe: Tonnarelli Cacio e Pepe
2020.01.11.
https://www.wantedinrome.com/whatson/rome-recipe-tonnarelli-cacio-e-pepe.html
Serves 2
250g fresh tonnarelli
70g pecorino romano, finely grated
190ml cold water
26 twists freshly ground black peppe
Bring a large saucepan of salted water to the boil.
In a separate frying pan, heat 190ml of cold water and twist in the black pepper with a pepper mill. Cook on a medium heat until it just begins to simmer.
Cook the tonnarelli in the saucepan of boiling water as per the packet instructions but drain one minute before the end of the suggested cooking time, keeping aside the starchy pasta water.
Place the tonnarelli in the frying pan of peppery water and cook for the final minute, stirring well. Gradually add in 1-2 cups of the starchy pasta water as you go.
When the pasta is al dente remove the pan from the heat and quickly add the pecorino, stirring immediately. Toss the pan for 30 seconds, building up the creamy sauce. If the mixture is too dry add a little more cooking water and just keep stirring.
Serve immediately with an extra sprinkling of pecorino romano and another good crack of black pepper.
Kate Zagorski has lived in Italy since 2000. Married to a food-obsessed Roman chef, she leads food tours and also works as a freelance food and travel writer.
Huszákné Vigh Gabriella üzente 4 éve
Rome recipe: Tonnarelli Cacio e Pepe
2020.01.11.
https://www.wantedinrome.com/whatson/rome-recipe-tonnarelli-cacio-e-pepe.html
Cacio e Pepe: from humble beginnings to international recognition.
By Kate Zagorski
Cacio e Pepe is a classic Roman pasta tradition which, until recently, was somewhat unknown outside of Italy. However, the last couple of years have seen the international food scene embrace this simple dish which was born from humble necessity, giving it a more glamorous lease of life. The dish originated in the Lazio countryside where shepherds would pack food to carry with them on the long journeys to move their flocks. Alongside cured meat products they would also take chunks of the local aged sheep milk cheese (which did not need refrigeration), handmade flour and water pasta that could be eaten dried for carbohydrates, and black pepper to stimulate warmth. These three ingredients eventually involved into the pasta dish we know and love, and the origins underline once and for all that there is no place for butter or oil in the authentic recipe.
Nowadays cacio e pepe is usually served with a long, square-cut, fresh egg pasta called tonnarelli which gives an added richness to the dish and speeds up cooking time, but normal dried spaghetti can also be used. As with most seemingly easy recipes, the trick is in the timing and testing the perfect ratio of ingredients. Sadly, overcooking and not enough mixing will often result in a sticky, unpleasant final dish rather than the silky, creamy cheese sauce with a punch of pepper which constitutes the perfect result. The recipe below utilises a little-known trick of heating the pepper in a pan of water to infuse the flavour before finishing the cooking of the pasta in the peppery liquid. Extra starchy cooking water and continuous mixing of the cheese should ensure the right consistency but, as any Roman will tell you, practice makes perfect.
Huszákné Vigh Gabriella üzente 6 éve
Cacio e Pepe Festival
2017.10.05.
Eataly Roma Ostiense
La “Cacio e Pepe” è uno dei piatti più tipici della cucina romana e come ogni piatto tipico ha una storia che affonda le sue radici in un passato che sconfina nel mito.
Vi aspettiamo da Eataly Roma Ostiense per un evento dedicato a questa specialità e a tutte le sue varianti, tra innovazione e tradizione.
http://rome.carpediem.cd/events/3973675-cacio-e-pepe-festival-at-eataly/
Huszákné Vigh Gabriella üzente 6 éve
http://www.fromscratchridgewood.com/product/spaghetti-cacio-e-pepe/?v=35b5282113b8
2017.10.05.
Spaghetti Cacio e Pepe
The recipe for pasta with cheese and pepper is part of the culinary tradition of Lazio, who was in Rome to eat in the restaurants or restaurants serving typical local knows. In the menu of the first Roman dishes pasta with cheese and pepper it is always proposed in the classic dishes like Gricia, amatriciana and carbonara
Huszákné Vigh Gabriella üzente 6 éve
The Proper Way to Make Bruschetta and Cacio e Pepe Pasta
2017.10.05.
http://gapersblock.com/drivethru/2015/11/30/the_proper_way_to_make_bruschetta_and_cacio_e_pepe_pasta/
Huszákné Vigh Gabriella üzente 6 éve
Cacio e Pepe Festival at Eataly
2017.10.05.
6-8 Oct. Eataly is holding a Cacio e Pepe Festival at its Ostiense base from 6-8 October.
The three-day festival features varieties of the traditional Roman dish prepared by some of the city's best restaurants.
Fri 19.00-midnight, Sat midday-16.00, 18.00-midnight, Sun 12.00-16.00, 18.00-23.00.
https://www.eataly.net/it_it/cacio-e-pepe-festival-i-gettoni-prevendita-saltafila-eve14616
https://www.eataly.net/it_it/negozi/roma/archivio-roma/cacio-pepe-festival-roma/
https://www.facebook.com/events/177976356055693/?acontext=%7B%22ref%22%3A%2229%22%2C%22ref_notif_type%22%3A%22event_joined_nearby%22%2C%22action_history%22%3A%22null%22%7D¬if_id=1507191602742638¬if_t=event_joined_nearby
Huszákné Vigh Gabriella 1 napja új blogbejegyzést írt: Interjúk a Vatikáni rádióban a magyar nemzeti zarándoklatról 2024
Huszákné Vigh Gabriella 2 napja új blogbejegyzést írt: Görcz Gergely: Egy savariai lakos is ott volt Róma idei születésnapján 2024
Huszákné Vigh Gabriella írta 4 napja a(z) gyűjtő fórumtémában:
https://kultura.hu/ferenc-papa- megkapta-az-orszagos-...
Huszákné Vigh Gabriella 5 napja új blogbejegyzést írt: Sulyok Tamás köztársasági elnök a Képes Krónika díszmásolatát ajándékozta a pápának 2024
Berez Márta írta 5 napja a(z) Krutsay Miklós dr.: A San Sebastiano fuori le Mura templom Rómában 2023 blogbejegyzéshez:
Ó...
Huszákné Vigh Gabriella 5 napja új blogbejegyzést írt: Sulyok Tamás köztársasági elnök a Szuverén Máltai Lovagrend nagymesterével találkozott 2024
Huszákné Vigh Gabriella 5 napja új blogbejegyzést írt: A magyar nemzeti zarándoklat utolsó napja a Vatikánban Ferenc pápával 2024
Huszákné Vigh Gabriella 1 hete új blogbejegyzést írt: A római magyar nemzeti zarándoklat második napja 2024
Huszákné Vigh Gabriella 1 hete új blogbejegyzést írt: Álnéven társkeresőzött a rettegett maffiavezér, a horogra akadt nők nem is sejtették, hogy egy gyilkossal leveleznek 2024
Huszákné Vigh Gabriella 1 hete új blogbejegyzést írt: Augustus, az első római császár 2000 éves villáját találhatták meg hamuba temetve 2024
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Új hozzászólás