Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ezt a témát Gyenge István indította 14 éve
Olaszország, a franciák földjéhez hasonlóan, a számtalan sajtfélék hazája. Bárhol is járunk Itáliában, mindenhol találunk tájjellegű sajtokat. Érdemes ezeket megkóstolni, amúgy "á la natur", vagy egy ízletes étel összetevőjeként.
Álljon itt egy kis ismertetés az olasz sajtokról.
Hozzászólások eddig: 27
Huszákné Vigh Gabriella üzente 3 éve
Bizarre Foods with Andrew Zimmern, Sardinia season 6
2021.05.30.
https://www.youtube.com/watch?v=GfzPzPkSX3s
Huszákné Vigh Gabriella üzente 3 éve
https://www.youtube.com/watch?v=DPzWZzwdaoM
2021.05.30.
Casu Marzu - The Illegal Cheese That’s Crawling With Maggots
Huszákné Vigh Gabriella üzente 3 éve
Rajonganak a világ egyik legundorítóbb sajtjáért Szardínián
2021.05.30.
https://www.magro.hu/agrarhirek/rajonganak-a-vilag-egyik-legundoritobb-sajtjaert-szardinian-videon/
Az Olaszországhoz tartozó Szardínia szigetéről csak kevesen tudják, hogy 2009-ben a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült egy különleges ottani étel. A casu marzu a világ egyik legveszélyesebb sajtja. A speciális juhsajtot a szigetlakókon kívül valószínűleg csak a legelvetemültebb sajtrajongók értékelik. Ugyanis már az elkészítés folyamata is elég undorító. A casu marzut az előállítás során egy meleg, nedves helyre teszik ki, hogy legyek rakják le beléjük a tojásaikat. A peték kikelnek és beeszik magukat a sajtba. Így mire az fogyasztásra kész lesz, több ezer kifejlett lárva található benne.
A Sokszínű Vidék portál a CNN cikke alapján írta meg, hogy a sajtnak a tetejét kell felnyitni, mert ehhez a részhez a lárvák egyáltalán nem nyúlnak. Ez alatt található egy krémes réteg, amit kikanalaznak belőle. Az állatok ezen a ponton mozgolódni kezdenek a sajtban. Néhány helyi átforgatja a sajtot egy speciális szerkezettel, ami kiszűri belőle a lárvákat. Viszont vannak olyan bátor sajtfogyasztók, akik szerint ez felesleges, és lárvástul fogyasztják a casu marzu sajtot.
Akinek sikerül legyőznie az ellenérzését és az undorát, hogy megkóstolja a sajtot, akár órákig tartó utóízt is érezhet majd a szájában. Egyesek afrodiziákumként tekintenek a casu marzura, mások szerint veszélyes az emberi szervezetre, mert a lárvák túlélhetik a harapásokat és úgynevezett légynyüvességet okozhatnak. Ez pedig perforációt eredményezhet a belekben. Mindazonáltal eddig a sajttal összefüggésben egyetlen ilyen esetet sem regisztráltak.
Tiltólistán a légylárvás sajt
A sajtot kereskedelmi forgalomba nem lehet hozni, de Szardíniában évszázadok óta fogyasztják így, a lárvákkal együtt. Jogi értelemben a casu marzu a szürke zónában van, mert bár az olasz kormány 1962-ben betiltotta minden parazitával fertőzött étel fogyasztását az országban, és azt, aki eladja a sajtot, akár 50 ezer euróra is bírságolhatja, a szardíniaiak viszont csak nevetnek, amikor a tilalomról kérdezik őket. 10 másik olasz régióban is találhatóak hasonlóan különleges, lárvafertőzött sajtok, de a casu marzunak van a legnagyobb hagyománya, ami a sziget kultúrájának részét is képezi.
Huszákné Vigh Gabriella üzente 3 éve
https://etelmesek.reblog.hu/ciabatta
Az évszám 1982. Egy bizonyos Arnaldo Cavallari Velencéhez közeli pék megelégelte, hogy az egykoron oly büszke talján pékségek polcai tele vannak holmi francia bagettnek nevezett kenyérféleséggel. Minden sarkon és minden szendvicsben a bagett köszönt vissza, így hát fogta magát és pár hét kísérletezés után elő is állt az új csodafegyverrel. A keresztségben a Ciabatta Polesano nevet kapta, utóbbi a kis falvat jelölte, ahonnan származott, míg előbbi papucsot jelent.
https://www.storiedirally.it/arnaldo-cavallari-ordinariamente-straordinario/
http://www.polesinesport.it/calcio/ciabatta-italia-by-adria-il-pane-by-arnaldo-cavallari-campione-nei-cinque-continenti-tra-londra-tokio-s-francisco-new-york-rio-de-janeiro-perth-australia-cairo-johannesburg-c-o-tito-lupini-poi-obama/
https://www.tizianobiasioli.it/Cavallari.htm
https://www.tripluca.com/paesi/europa/italia/la-ciabatta/
2016-ban halt meg.
2021.05.30.
Huszákné Vigh Gabriella üzente 3 éve
https://www.storiedirally.it/arnaldo-cavallari-ordinariamente-straordinario/
http://www.polesinesport.it/calcio/ciabatta-italia-by-adria-il-pane-by-arnaldo-cavallari-campione-nei-cinque-continenti-tra-londra-tokio-s-francisco-new-york-rio-de-janeiro-perth-australia-cairo-johannesburg-c-o-tito-lupini-poi-obama/
Az évszám 1982. Egy bizonyos Arnaldo Cavallari Velencéhez közeli pék megelégelte, hogy az egykoron oly büszke talján pékségek polcai tele vannak holmi francia bagettnek nevezett kenyérféleséggel. Minden sarkon és minden szendvicsben a bagett köszönt vissza, így hát fogta magát és pár hét kísérletezés után elő is állt az új csodafegyverrel. A keresztségben a Ciabatta Polesano nevet kapta, utóbbi a kis falvat jelölte, ahonnan származott, míg előbbi papucsot jelent.
Huszákné Vigh Gabriella üzente 3 éve
2. Ciabatta
Az olaszok legnépszerűbb szendvicskenyere, a nagyon ropogós, erős héjú, belül pedig puha és lyukacsos, rusztikus kinézetű ciabatta. Ha azt gondolnánk, hogy ez egy tradicionális, netán ősi olasz kenyérféle, bizony nagyot tévedünk. A hosszúkás, lapos, és kissé szabálytalan alakú kenyérféle története ugyanis csupán 37 évvel ezelőtt kezdődött.
A ciabatta (ejtsd: csabatta) megszületése óta csak néhány évtized telt el, a „népnyelvnek” máris sikerült mesét szőnie a kenyérféle jellegzetesen hosszúkás alakja köré. A közkeletű történet szerint ugyanis a ciabatta onnan kapta a nevét, hogy nagyon hasonlított a kenyérfélét először kisütő pék feleségének a házipapucsára.
Ipari találmány
A nyolcvanas évek elején az olasz malomipari vállalatok megelégelték, hogy a Franciaországból érkező bagettdömping teljesen elárasztotta az olasz pékáruk piacát. Az első ciabattát egy veronai pék, Francesco Favaron sütötte, aki Arnaldo Cavallari, a híres Molini Adriesi nevű malomipari vállalat tulajdonosának megbízásából dolgozott. Ez tehát egy modern mese, egy kiélesedett piaci helyzettel és malomipari vállalattal, és nem királynők vagy szerelmes cukrászlegények szerepelnek benne, mint annyi más klasszikus itáliai recept történetében.
Mi az, ami a ciabattáról először az eszünkbe jut? Elsősorban talán az, hogy a ciabattán bizony van mit rágni. És ez szerintem kifejezetten jó. A hosszabb kelesztési időnek köszönhetően a héja kissé keményebb, ropogósabb, mint a többi pékárunak, a belseje pedig finom puha, de mégis van tartása. Mintha csak olívaolaj tunkolásához találták volna ki!
A rúd alakú, kerekded bagetthez képest a ciabatta jóval tömzsibb. Sokszor téglalap alakúra formázzák, de jóval szabálytalanabb, hosszúkás változatok is előfordulnak. A nagyon lágy, ragadós tésztával kifejezetten nehéz bánni, ezért kezdő pékeknek a ciabattasütés sokszor embert próbáló feladat.
Azt talán sorolnom sem kell, hogy mi mindent elbír ez a fantasztikus kenyérféle. Krémekkel, pestóval vagy akár igazi, jó minőségű vajjal, ha kibéleltük, jöhet bele minden földi jó! Prosciutto crudo, prosciutto cotto, speck sonka, szalámi, kolbász, tonhalkrém, mortadella, mozzarella, gorgonzola (és füge), szárított paradicsom, kapribogyó, olívabogyó…
2021.05.30.
https://promotions.hu/orszagos/gasztro-utazas/2019/02/02/a-kenyerfele-amely-elso-kisutoje-felesegenek-hazipapucsarol-kapta-a-nevet/
Huszákné Vigh Gabriella üzente 3 éve
A kenyérféle, amely első kisütője feleségének házipapucsáról kapta a nevét
2021.05.30.
https://promotions.hu/orszagos/gasztro-utazas/2019/02/02/a-kenyerfele-amely-elso-kisutoje-felesegenek-hazipapucsarol-kapta-a-nevet/
Az olaszok legnépszerűbb szendvicskenyere, a nagyon ropogós, erős héjú, belül pedig puha és lyukacsos, rusztikus kinézetű ciabatta ipari találmány. A nyolcvanas évek szüleménye, hiszen ekkor az olasz malomipari vállalatok megelégelték, hogy a Franciaországból érkező bagettdömping teljesen elárasztotta az olasz pékáruk piacát.
Nem egyszer idéztük már Gianni élményszámba menő meséit az itáliai ételekről, amelyeket általában a Dining Guide oldalán lapozhatunk fel. A magyar kapcsolatairól is ismert olasz gasztronómus-műsorvezető most az itáliai szendvicsek – illetve az alapjául szolgáló kenyérfélék – birodalmába vezet be bennünket. Némi francia kitekintéssel, és a ciabatta meglepő történetének részleteivel.
Mint meséli, nem elsősorban a szendvicsekről híres az olasz, pedig… és innentől jöjjönek Gianni szavai:
Tramezzini
Szendvics terén is sokszínű az olasz gasztronómia. A tramezzini titka, hogy puha, gyakran héj nélküli kenyérszeletek közé sokszor egészen sok réteg felvágottat és sajtot rétegelünk, akár egy picit gömböccé formálva a tramezzinit. De olyan formában is készítjük, amikor nem a felvágottak, hanem a több réteg kenyér miatt sokemeletes. Puhaságának köszönhetően a tramezzini az olasz gyerekek kedvence.
Piadina
A piadina Emilia Romagna régióból érkezett az olasz gasztronómiai köztudatba, és egyszerű paraszti ételként indult a karrierje. Az eredetileg forró kövön sütött lepénykenyér ma már persze inkább vaslapon sül, és a ropogós, vékony tészta egy teljesen más élményt nyújt a puha tésztájú rokonainál. Minden ősi kultúrának megvan a maga kövön sütött lepénykenyérféléje, gondoljunk csak a közel-keleti konyhákra vagy éppen a mexikóira.
Croissant, panini, paillesse
Croissant nem ősi olasz étel, de ettől még nagyon szeretjük! A vajas vagy édes töltelékkel töltött croissant az olaszok kedvenc reggelije, de szendvicset is szívesen készítünk belőle. Egy minőségi szalámi vagy sonka – például egy kellemesen sós Speck – és jó sok rukkola még nem ártott meg egy croissant-nak sem! A párnaszerű kenyérféléből készülő panini a sütőbe vagy melegszendvicsssütőbe kerül, és a francia pékárukat, például a paillesse-t, ezt a gyökérkenyeret sem vetjük meg.
Huszákné Vigh Gabriella üzente 3 éve
Huszákné Vigh Gabriella üzente 3 éve
https://telex.hu/eszkombajn/2021/05/30/ciabatta-kenyer-olaszorszag-bagett-franciaorszag
https://www.theguardian.com/theguardian/1999/apr/30/features11.g24
https://www.theguardian.com/food/2019/aug/23/how-do-i-make-better-ciabatta
https://baking-history.com/ciabatta/
https://ersiliogallimberti.wordpress.com/2016/01/23/nasce-pane-pulito-italiano-by-arnaldo-cavallari/
https://pizzagoon.com/tag/arnaldo-cavallari/
Huszákné Vigh Gabriella üzente 3 éve
Klág Dávid: Ősrégi olasz tradíciónak tűnhet, de valójában csak a nyolcvanas években találták ki
Huszákné Vigh Gabriella 1 órája új blogbejegyzést írt: Rómában a San Giovanni Battista dei Fiorentini bazilika "Ki a lepel embere?" kiállításán a Torinóban őrzött lepel hű reprodukciója 2025
Huszákné Vigh Gabriella 21 órája új blogbejegyzést írt: Lantos Krisztina március 15-i ünnepi beszéde Rómában a Türr István szobornál 2025
Huszákné Vigh Gabriella 1 napja új blogbejegyzést írt: Fontos bejelentést tett a trieszti kikötőről Szijjártó Péter Rómában 2025
Huszákné Vigh Gabriella 2 napja új blogbejegyzést írt: Magyar diakónusok a római szentévi találkozóról 2025
Huszákné Vigh Gabriella 3 napja új blogbejegyzést írt: Idén Rómában a 100. évfordulón nem Erdő Péter áldotta meg a járműveket a Colosseumnál 2025
Huszákné Vigh Gabriella 3 napja új blogbejegyzést írt: Cristiana Pegoraro zongoraművész gyertyafényes koncertje Rómában a Falconieri palotában 2025
Huszákné Vigh Gabriella 4 napja új blogbejegyzést írt: A magyar művészet fantasztikus bemutatkozása a szentévben a Római Magyar Akadémián 2025
Huszákné Vigh Gabriella 5 napja új blogbejegyzést írt: A Lego kockákból épített Trevi kutat Rómában a Trevi kút előtt mutatták be 2025
Huszákné Vigh Gabriella 6 napja új blogbejegyzést írt: P. Vértesaljai László: „Kettős kiállításmegnyitás – jazz koncerttel” a Római Magyar Akadémián 2025
Huszákné Vigh Gabriella 1 hete új blogbejegyzést írt: Nemzetközi Nőnap Rómában 2025
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Új hozzászólás