Róma: Limoncello (talján konyha idehaza) (fórum)

Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1332 fő
  • Képek - 4854 db
  • Videók - 1353 db
  • Blogbejegyzések - 3364 db
  • Fórumtémák - 183 db
  • Linkek - 1249 db

Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1332 fő
  • Képek - 4854 db
  • Videók - 1353 db
  • Blogbejegyzések - 3364 db
  • Fórumtémák - 183 db
  • Linkek - 1249 db

Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1332 fő
  • Képek - 4854 db
  • Videók - 1353 db
  • Blogbejegyzések - 3364 db
  • Fórumtémák - 183 db
  • Linkek - 1249 db

Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1332 fő
  • Képek - 4854 db
  • Videók - 1353 db
  • Blogbejegyzések - 3364 db
  • Fórumtémák - 183 db
  • Linkek - 1249 db

Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Limoncello (talján konyha idehaza)

Ezt a témát Gyenge István indította 8 éve

Az olasz konyhának sok kedvelője, rajongója van. Itthon is sokan kipróbálják az olasz recepteket, ezért gondoltam, hogy nyissunk egy fórumot ez irányú kísérleteinknek és eredményeinknek.
Tehát ide recepteket, illetve az olasz étel elkészítésének leírását, történetét várom.
Jó étvágyat hozzá!

Hozzászólások eddig: 150

Új hozzászólás

A hozzászólás hossza legfeljebb háromezer karakter lehet

Ez egy válasz üzenetére. mégsem

Hozzászólások

Huszákné Vigh Gabriella üzente 1 hónapja

A matematika nem téved: íme a tökéletes pizza receptje
2018.11.11.
http://faktor.hu/faktor-matematikai-keplet-hofok-ido-feltet-kiderult-a-tokeletes-pizza-titka

The Physics of baking good Pizza
Andrey Varlamov1, Andreas Glatz2,3, Sergio Grasso41CNR-SPIN, Viale del Politecnico 1, I-00133, Rome,Italy2 Materials Science Division, Argonne National Laboratory, 9700 South Cass Avenue, Argonne, Illinois 60439, USA3
Department of Physics, Northern Illinois University, DeKalb, Illinois 60115, USA 4 Food Anthropologist, Rome, Italy Abstract:Physical principles are involved in almost any aspect of cooking.
Here we analyze the specific process of baking pizzas, deriving in simple terms the baking times for two different situations: For a brick oven in a pizzeria and a modern metallic oven at home.
Our study is based on basic thermodynamic principles relevant to the cooking process and is accessible to undergraduate students. We start with a historical overview of the development and art of pizza baking, illustrate the underlying physics by some simple common examples, and then apply them in detail to the example of baking pizza

https://arxiv.org/ftp/arxiv/papers/1806/1806.08790.pdf

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 1 hónapja

2018.11.11.
A matematika nem téved: íme a tökéletes pizza receptje
Egy háromfős társaság járta az olaszországi pizzériákat, hogy rájöjjenek a titokra.
Két fizikus és egy ételantropológus olyan matematikai egyenletet hozott létre, mellyel megsüthető a tökéletes pizza. A három szakértő, Andrey Varlamov, Andreas Glatz és Sergio Grasso megalkothatta a matematikai receptet a tökéletes a pizzához – írja az IFLScience. A kutatók tanulmányuk megalkotásához a termodinamika szabályait hívták segítségül.
A csapat olaszországi pizzériákban járt, helyiekkel és pizzakészítőkkel (pizzaiolókkal) beszéltek, hogy eltanulják a pizzasütés csínját-bínját. A szakértők az éttermekben paradicsomos, mozzarellás és bazsalikomos feltétes margherita pizzákat rendeltek.
Az egyik pizzaiolo szerint fontos, hogy az ember este 8 előtt vagy este 10 után érkezzen, amikor kevesebben vannak az étteremben. A kevesebb vendég miatt ugyanis általában nagyobb odafigyeléssel készítik a pizzákat. Egy tűzálló téglából készült sütőben normál esetben 325-330 Celsius-fokon, 120 másodpercig sütik a tésztát, csúcsidőben azonban sietni kell, így ilyenkor 390 Celsius-fokon, 50 másodpercen át készülnek a pizzák. Emiatt azok rosszabb minőségűek lesznek.

A kutatók szerint a tégla sütők hőátvitelük miatt a legjobb eszközök a pizza megsütésére. Hagyományosan az efféle sütők fatüzelésűek, a lángok a sütő egyik sarkában találhatóak, a megfelelő kialakítás miatt ugyanakkor a hő egyenletesen oszlik el a sütő belsejében.
Egy elektromos sütőben ezzel ellentétben a tészta általában egyenesen a fém tartóra kerül, a fém azonban nem vezeti olyan jól a hőt, ezért a pizza alját több meleg éri, mint a felső részét. Ez viszont nem jelenti azt, hogy az ember otthon ne tudna kiváló pizzát készíteni, csak számolnia kell a termodinamikai változással.

A szakértők szerint egy elektromos sütőben a hőfokot érdemes 230 Celsius-fokra állítani, a tésztát pedig 170 másodpercig kell a sütőben hagyni. A gazdagabb feltét a több folyadék miatt további időt igényelhet, hiszen a mozzarellában vagy paradicsomban található extra víznek el kell párolognia.
http://faktor.hu/faktor-matematikai-keplet-hofok-ido-feltet-kiderult-a-tokeletes-pizza-titka

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 1 hónapja

13 ikonikus szakács a filmekből, akiket muszáj lemoziznod
2018.10.28.
Egy pizzériatulajdonos a nyolcvanas évekből, animált beszélő egér, olasz szakácsfejedelem, pitesütő szomszédasszony: itt vannak a filmvászon legemlékezetesebb szakácsai!
https://www.nosalty.hu/ajanlo/13-ikonikus-szakacs-filmekbol-akiket-muszaj-lemoziznod

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 6 hónapja

How to eat like a local in Rome
From specialty pastas to savoury meat dishes and pastries, here's how to eat like a local in Rome
2018.05.31.
https://www.timeout.com/rome/restaurants/how-to-eat-like-a-local-in-rome

Mindenről ír jóformán, mint a magyar blog, de pluszként az ugorj a számba Saltimbocca -t beveszi a felsorolásba

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 6 hónapja

2.A legjobb olasz ételek Rómából
2018.05.31.
https://hir.ma/gasztronomia-2/a-legjobb-olasz-etelek-romabol/733969

Alleso di Bollito, a klasszikus főtt hús: A főtt húsok akkor szereztek maguknak hírnevet Rómában, amikor a hentesek a receptjeik megreformálásával próbálták elérni azt, hogy megpuhuljon a marhahús, ám az akkori ételek nagy része mára a feledés homályába veszett. Akad azonban olyan étel, ami elérte, hogy ne száműzzék.

Az alleso di bollito még napjainkban is népszerű a Testaccio piacon, ahol a hús szaftjával meglocsol kenyérben kóstolhatod meg. A szendvics egyike az újjászületett római klasszikus ételeknek.
Maritozzi, az édesszájúak falatnyi mennyországa: Mostanában Róma kedvenc elviteles reggelije a cornetto, ami iparilag előállított margarin alapú croissant, ám korábban a maritozzi volt a legnépszerűbb ilyen étel.

A tejszínhabbal töltött édes, kovászos zsemle nem tűnt el nyomtalanul, mert a Piazza Vittorio közelében, a Regoli nevű történelmi pékségben már a bejáratnál halomban áll maritozzi, aminek esetében nem baj, ha nem tudod kulturáltan elfogyasztani
Gelato, a fagylalt olaszul: Rómában rengeteg fagylaltozó kínálja a klasszikus és újragondolt olasz fagyit, ám csak néhány hely esetében igaz, hogy természetes alapanyagokat használnak. Ha igaz gelatót kóstolnál, akkor az Otaleget, a Fatamorganát vagy a Fior di Lunát keresd fel!
Carbonara, a verhetetlen klasszikus: Rómában szenvedélyes vita tárgyát képezik bizonyos receptek, így a carbonara is, amely esetében nincs egyetértés az eredetéről, az összetevőiről, ám mindenkinek megvan a maga elképzelése, arról pedig hallani sem akar, hogy attól eltérően készítse el.

A római szakácsok csak abban értenek egyet, hogy a carbonarába soha nem szabad tejszínt tenni! Az ételt általában spagettivel vagy rigatonival, guanicaléval (pácolt tokaszalonnával) vagy pancettával, tojássárgájával vagy egész tojással, Pecornio Romanóként vagy Pecornio Romani és Parmigiano-Reggiano kombinációjaként, borssal készítik el úgy, hogy a tojást addig melegítik, amíg sűrű mártást nem kapnak, ami selymesen rásimul a tésztára.

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 6 hónapja

A legjobb olasz ételek Rómából
2018.05.31.
https://hir.ma/gasztronomia-2/a-legjobb-olasz-etelek-romabol/733969

Ahogy a legnépszerűbb turistacélpontok esetében általában, úgy Rómára is igaz, hogy nem kizárólag az autentikus, helyi ízeket kóstolhatod meg, hanem bármit ehetsz, ám abban az esetben, ha a városnézés mellett úgy akarsz enni, mint az igazi rómaiak, akkor a vakációd során ne hagyd ki az alábbi kilenc ételt!

Cacio e Pepe, a tészta amit nem szabad kihagynod: A legrómaibb tésztaétel. A „cacio” a Pecornio Romani, egy érlelt, sós, juhtejből készült helyi sajt, míg a „pepe” azt jelenti, hogy fekete bors. A két hozzávalót összekeverik némi főzővízzel és a tésztával addig, amíg egyenletes mártást nem kapnak az ételen.
Supplí, a római street food: Az olasz főváros utcai büféjének és pizzériáinak a rizskrokettje. A klasszikus supplí darált marhahússal, kolbásszal és/vagy csirkezúzával készül úgy, hogy a hozzávalókat paradicsomszósszal és rizzsel összefőzik addig, amíg sűrű, krémes masszát nem kapnak eredményül.

Miután kihűlt, tojás alakot formáznak belőle egy darab mozzarella köré, majd olajban kirántják. A kész supplí belsejében olvadt sajt található. A klasszikus supplí receptje a XX.század elejéről származik, de napjainkban a szakácsok próbálnak újabb és újabb ízeket kipróbálni. Ennek a kísérletezgetésnek az eredménye a pecornio (olasz juhsajt), fekete bors vagy a radicchio és a gorgonzola kombinációja.
Porchetta, mindent bele sertéshús: Különféleképpen készíthetik a csontozott, lassan sült sertéshúst, ám általában belekerül a gyomor, illetve jellemző, hogy gyógynövényekkel, sóval és borssal ízesítik. Ha Rómában jársz, akkor a porchettát szinte mindenütt megtalálhatod, még a szendvicsekben is.
Pizza al Taglio, a római módi pizza: Rómában elég tág fogalom a pizza, de általában a lepénykenyérre és a kerek pizzákat értik alatta.
A pizza al taglio (pizzaszelet) kifejezetten római stílusú pizza, amit lapos serpenyőben vagy hosszúkás alakban kinyújtva sütnek meg, majd ollóval, vagy késsel felszeletelik és kisebb adagokban kínálják.

A pizzaszeletet egy tálcára hajtogatva is kaphatod, ám Rómában ez a típusú pizzázás mindig laza, asztali kiszolgálás nélkül evést takar.
Articsóka, Róma zöld nagykövete: Róma ételnagykövetévé vált az articsóka, ami esetében a carciofi alla giuida, azaz a zsidó módra készült articsóka, a legkedveltebb étel azok szerint, akik kifejezetten a gasztronómiai élmények miatt utaznak külföldre.

Mivel Rómában a helyiek és a turisták is rajonganak az articsókáért, ezért az egész évben kapható a piacokon, valamint folyamatosan szerepel az éttermek étlapjain. Ha szeretnéd megkóstolni carciofo romanescót, akkor a téli időszakban utazz Rómába, mert akkor van szezonja a helyi articsókának.

Ha a város történelmi zsidó negyedébe látogatsz, a Ghettóba, akkor minden menüben megtalálod a carcioli alla romanát, vagyis az olajjal és gyógynövényekkel ízesített articsókát.

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 6 hónapja

Huszákné Vigh Gabriella üzente 6 hónapja

4. Minutes later, he officially began the event with more remarks about artichoke history and geology, including the update that recent bad weather had increased iron levels, a fact he said he had verified by walking the fields with a magnet.

He introduced Rabbi Piperno, whose forehead appeared on a large screen via a terrible Skype connection, and who attempted to read a statement titled “The Dilemma of the Jewish-Style Artichoke.”

“Part of the Jewish community,” the rabbi began, before fading out. His voice returned to say “2,000 years,” then vanished again. Another awkward silence, then: “super kosher artichoke.”

“No one can understand a word,” Ms. Di Porto called out as she squeezed lemon juice on the stripped artichokes to keep them from turning black.
The hot plate under the oil stopped working, and Ms. Di Porto took a cigarette break outside the tent. There, artichoke enthusiasts read posters about the “Great Personalities” who had enjoyed past fairs (“Rossellini came with his lovers”) and about “The Artichoke Between Myth and Reality.” (Zeus, the poster explained, had punished Cynara for rejecting his advances by turning her into a “green artichoke with hints of violet like her eyes.”)

Ms. Di Porto’s husband, Amedeo Marino, fixed the hot plate and she went back into the tent, where she rinsed her hands with lemon juice. With two forks she fished the artichokes out of the oil to prepare them for another, hotter oil bath.

“This is the first Jewish-style artichoke to come out,” Mr. Nardocci announced dramatically. “Thus it is refried. The Jewish-style artichoke is refried!”

https://www.nytimes.com/2018/05/01/dining/jewish-artichokes-rome-kosher.html

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 6 hónapja

3. In Ladispoli, which in the 1970s and ’80s became a temporary harbor for thousands of Russian Jewish immigrants escaping persecution in the Soviet Union, Ms. Di Porto, eyeglasses hanging on a string around her neck, methodically prepared for a cooking demonstration.
“It starts at 4 Italian time, not German time,” Ms. Di Porto, 64, said when she was asked when things would actually get going. “Pass me another one,” she said as she poured a fifth bottle of extra-virgin olive oil into a big pot on a hot plate.
After being expertly cleaned with a paring knife in a climbing spiral motion that removes all the peel and external petals (“You don’t want to eat and spit, as they say in Rome,” Mr. Pavoncello explained) the artichokes are submerged in hot oil for about 10 minutes. Drained, dried and sometimes salted and peppered, they are, just before serving, refried in hotter oil that renders the outside crackling and the inside soft.

Standing between the prep table and a poster of “the violet artichoke of Sant’Erasmo,” Ms. Di Porto and Claudio Nardocci, the president of an association promoting local Italian foods, deftly peeled artichokes over a black garbage bag. Mr. Nardocci spoke of the volcanic activity 600,000 years ago that gave the local fields, and the artichokes that grew there, lots of iron.

“It’s for this that it assumes such colors — look at what a work of art it is,” he said, holding the artichoke up for appreciation like a fine wine. Ms. Di Porto instead emphasized the structural assets of the Roman artichoke; one reason women in the Jewish ghetto had used it for centuries, she said, was that “insects can’t get in because it’s entirely closed.”

“At the most, a little ladybug,” Mr. Nardocci added.

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 6 hónapja

2. Inside his acclaimed restaurant in the ghetto, Nonna Betta, the artichoke aficionado Umberto Pavoncello shook his head over the controversy. He speculated that the Israeli rabbi was perhaps not as “illuminated” as some of Rome’s rabbis, and had had the bad luck of cutting into an infested, and clearly non-Roman, artichoke.

Using what he called “a Talmudic type of reasoning,” Mr. Pavoncello said that if Jews had been following the ancient kosher rule for centuries, it is unlikely that they would have suddenly made an exception for fried artichokes in the 16th century. Rabbis back then must have determined, he said, that Roman artichokes were impervious to worms, and thus edible.
2018.05.13.
https://www.nytimes.com/2018/05/01/dining/jewish-artichokes-rome-kosher.html
http://www.nonnabetta.it/en/
Watching his waiters carry out plates of gleaming artichokes, Mr. Pavoncello observed that “kosher is a big business” and expressed appreciation that his community’s leadership had rallied for what the Rome daily newspaper Il Messaggero called “the artichoke war.”
Not all cities have stood strong. A Milan branch of the kosher restaurant chain Ba’Ghetto heeded the orders from Israel and pulled the artichoke. (“Their rabbi is more rigid,” a waiter at the branch in Rome’s ghetto said with a shrug.) But in the face of a stiff-necked Israeli rabbinate, the city’s Jews reasserted what they say is a basic principle of kosher law: that Jewish communities around the world can decide for themselves whether their fruits and vegetables are cleaned in a way that keeps them kosher.

“There is no pope,” Mr. Pavoncello said.

Some argued that the hard overlapping petals of their preferred mammole, romanesco and cimaroli artichokes seal out insect eggs and other invasive species. One local rabbi, Umberto Piperno, said in an interview that “Jewish Roman women know how to inspect the artichoke, and better than the rabbis.”
But in order to keep the artichokes clean and kosher the world over, Rabbi Piperno hopes to patent an ultrasound flying-bug repellent he is developing; it works, he said, like a veritable “Iron Dome” for artichokes.

Other Romans deferred to the higher authority of the city’s chief rabbi, Riccardo Di Segni, who prepared the Jewish-style artichokes in a “Happy Passover” video message, and once said, “We are the people of the artichoke, not only the people of the Holocaust.”

At the end of artichoke season, in mid-April, Rabbi Piperno sent Ms. Di Porto and other people of the artichoke to promote Jewish-style artichokes (and his ultrasound idea) in the heart of artichoke country.
https://www.nytimes.com/2018/05/01/dining/jewish-artichokes-rome-kosher.html

Válasz

Ugrás a(z) oldalra

Ez történt a közösségben:

Huszákné Vigh Gabriella írta 1 órája a(z) Szállás vélemény fórumtémában:

http://www.in-itinere. eu/properties/casa-per-ferie-...

Huszákné Vigh Gabriella írta 1 órája a(z) Szállás vélemény fórumtémában:

FONDAZIONE DI SANTO STEFANO...

Huszákné Vigh Gabriella írta 1 órája a(z) Szállás vélemény fórumtémában:

http://www.viaggispirituali. it/strutture-turismo-...

Huszákné Vigh Gabriella írta 1 napja a(z) Karácsony Rómában fórumtémában:

https://roma.fanpage.it/luminarie- via-del-corso-roma-si-accende...

Huszákné Vigh Gabriella írta 1 napja a(z) Zűrös dolgok fórumtémában:

Maschere e baccaglio sulle statue di Villa Borghese „ ...

Huszákné Vigh Gabriella írta 1 napja a(z) Karácsony Rómában fórumtémában:

Róma karácsonyi fényei: Accese le luminarie di via del ...

Huszákné Vigh Gabriella írta 1 napja a(z) Zűrös dolgok fórumtémában:

http://www.metronews. it/18/12/09/piazza-di-spagna-...

Huszákné Vigh Gabriella írta 1 napja a(z) Zűrös dolgok fórumtémában:

Roma, ubriaco con l'auto sulla scalinata di Trinità dei ...

Huszákné Vigh Gabriella írta 1 napja a(z) Zűrös dolgok fórumtémában:

Kocsijával a Spanyol lépcsőn kötött ki egy részeg fiatal 2018....

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu