Róma: Limoncello (talján konyha idehaza) (fórum)

Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1606 fő
  • Képek - 5002 db
  • Videók - 1358 db
  • Blogbejegyzések - 6294 db
  • Fórumtémák - 218 db
  • Linkek - 1281 db

Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1606 fő
  • Képek - 5002 db
  • Videók - 1358 db
  • Blogbejegyzések - 6294 db
  • Fórumtémák - 218 db
  • Linkek - 1281 db

Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1606 fő
  • Képek - 5002 db
  • Videók - 1358 db
  • Blogbejegyzések - 6294 db
  • Fórumtémák - 218 db
  • Linkek - 1281 db

Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1606 fő
  • Képek - 5002 db
  • Videók - 1358 db
  • Blogbejegyzések - 6294 db
  • Fórumtémák - 218 db
  • Linkek - 1281 db

Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Limoncello (talján konyha idehaza)

Ezt a témát Gyenge István indította 14 éve

Az olasz konyhának sok kedvelője, rajongója van. Itthon is sokan kipróbálják az olasz recepteket, ezért gondoltam, hogy nyissunk egy fórumot ez irányú kísérleteinknek és eredményeinknek.
Tehát ide recepteket, illetve az olasz étel elkészítésének leírását, történetét várom.
Jó étvágyat hozzá!

Hozzászólások eddig: 196

Új hozzászólás

A hozzászólás hossza legfeljebb háromezer karakter lehet

Ez egy válasz üzenetére. mégsem

Hozzászólások

Huszákné Vigh Gabriella üzente 2 hete

Csak egy ötlet: a Santa Maria Maggiore bazilikában lévő kegytárgy boltból -ami rögtön a fő kapun belül jobbra található- kilépve, a mosdók felé található egy kis udvari fagyizó. Itt az üdítőkön és kávén kívül nagyon finom, narancs szirup öntettel készült remek citrom fagyit lehet kapni. Ezt Ferenc pápa is nem rég ezen a helyen fogyasztotta el, amit dokumentáltak és a fényképek ki is vannak helyezve.

2024.11.04.
Brutyó Ferenc bejegyzése

https://www.facebook.com/groups/377018032333592

Kollár István
A hóesés fagyi, az augusztus 5. csoda emlékére...Nagyon finom, érezni a gyömbért is, az a vacak habcsók nem kéne rá...
Brutyó Ferenc: lehet habcsók szórás nélkül is kérni. Tényleg nagyon finom

177016_01a1e1d0eee6_s

464905475_2322110158149943_9209639474181316361_n.jpg

177017_7e1b20545ee7_s

465070159_2322110098149949_1717027856404786165_n.jpg

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 1 éve

2. Secondi

Ha van primi, akkor általában van secondi is. A secondi (magyarul: második) szó alatt a klasszikus értelemben vett főételeket sorakoznak, az olyan, fehérjében gazdag fogások, mint a húsok, a halak és egyéb tenger gyümölcsei. Hagyományosan ezeket a tányérokat köret nélkül hozzák ki nekünk, a köretválasztékot a contorni címszónál találjuk.

Griglia

Az étlapon sok, kevésbé ismerős kifejezés az étel elkészítési módjára utal. Ilyen például az al forno, amely azt jelenti, hogy sütőben elkészítve vagy sütőben átsütve. És hogy mit takar a griglia? Jó eséllyel egy isteni grillételt, az alla griglia ugyanis egyszerűen annyit tesz, grillezett. Ha szeretjük a sült húsokat, steakeket, árgus szemekkel keressük ezt a szót a menün.

Salsiccia

Az olasz konyhának számtalan verziója van a salsicciára, azaz a kolbászra. A szóval találkozhatunk a tésztaételek között és a pizzák feltétjeit olvasva is. Sőt, érlelt változata az antipasti tányérokon is felbukkanhat.

Gamberi

Akik rajonganak a tenger gyümölcseiért, az autentikus olasz éttermekben garantáltan megtalálják a számításukat. Néhány fogást az angol nyelv ismeretében egész egyszerű lefordítani: a salmone lazacot jelent, a calamari tintahalat, míg a frutti di mare a különböző kagylók keverékét (vagyis tenger gyümölcseit). A gamberi azonban trükkös, ugyanis többféle rákot is érthetnek alatta, így érdemes megkérdezni a felszolgálót, hogy az adott étel pontosan melyik fajtát is tartalmazza.

Al pomodoro

Penne, fussili, spagetti, rigatoni, pappardelle… a dallamos elnevezésű tésztafélék neveit már jól ismerjük a szupermarketek száraztésztarészlegéről, de mi a helyzet a szószokkal? Oké, a bolognese-ről tudjuk, hogy az a bolognai, és vélhetően a carbonarát és a pestót sem kell senkinek kell bemutatni. (Carbonara alatt pedig még csak véletlenül se a tejszínes-sajtos-sonkás verziót várjuk, hiszen az eredeti egy tojásközpontú étel, ami pirított szalonnával, pecorino/parmezán sajttal és borssal készül.) Na, de mi az az al pomodoro, ami annyiszor olvasható az étlapokon? Ez az egyszerű, de nagyszerű paradicsomszósz, amely az olasz konyha alapja.

2023.02.05.
https://www.noklapja.hu/gasztro/2023/01/22/7-kifejezes-olasz-konyha/

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 1 éve

7 olasz kifejezés, amit az olasz konyha szerelmeseinek ismerni kell
2023.02.05.
https://www.noklapja.hu/gasztro/2023/01/22/7-kifejezes-olasz-konyha/

Az antipasti után jöhet gamberi?

Enni jó és enni kell is, így hát az ételek körül gyakran forognak a gondolataink. Egy 2022 februári kutatás szerint leginkább olasz fogások körül, ugyanis a tanulmány arra a végeredményre jutott, hogy ez a világ legnépszerűbb konyhája. A felmérés a TripAdvisor adatait vette alapul, a világ ötven leglátogatottabb városában elemezték az éttermeket a konyhájuk, a népszerűségük, az árképzésük és még egy sor szempont alapján. A kutatásból egyértelműen az olasz konyha került ki győztesen, a fogások tekintetében pedig a pizza. (Készült elemzés egyébként arról is, hogy az olaszok szerint milyen főbűnöket követünk el az olasz ételekkel.) Nincs ebben semmi meglepő, Magyarországon is lépten-nyomon találunk olasz fogásokat is kínáló éttermeket, pizzériákat, éppen ezért senkinek nem okoz gondot kapásból öt olasz ételt felsorolnia. Az autentikus olasz éttermekben azonban lehet, hogy vakargatni kezdjük a fejünket az étlap láttán, annyi ismeretlen gasztronómiai szakkifejezés tárul elénk. Ezeket érdemes megjegyeznünk, ha nem akarjuk a pincér segítségét kérni az ételválasztáshoz!

Antipasti

Ha farkaséhesen toppanunk be egy olasz étterembe, és úgy érezzük, végig bírnánk enni az egész menüt, akkor a sort az antipasti címkével ellátott tételekkel kezdjük. Az antipasti szó szerint annyit tesz, előételek. Általában ezek falatnyi kis adagokból készült tálak, levesek vagy saláták, de a bruschettát, a fokhagymás-olívaolajos pirított kenyérszeletkéket is itt keressük.

Primi

Bár a tésztaételekre hajlamosak vagyunk teljes értékű főételként tekinteni, az olasz éttermekben gyakran más szerepet töltenek be. Az étlapon a primi (magyarul: első ételek) szekcióban találjuk a klasszikus tésztaételeket és a rizottókat, ezek azonban általában kisebb adagok, mint amiket egy magyaros étteremben megszokhattunk – azért is, hogy legyen még hely a gyomrunkban a következő fogás(ok)nak!

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 2 éve

Elindult a 7. Olasz Gasztronómiai Világhét
2022.11.15.
https://www.bien.hu/7-olasz-gasztronomiai-vilaghet/?utm

Idén hetedik alkalommal kerül megrendezésre a rendezvénysorozat, melynek programjai november 14 és 20. között több helyszínen mutatkoznak be.
A 2016-ban életre hívott kezdeményezés azzal a céllal indult útjára, hogy világszerte bemutassa az olasz élelmiszeripar legjavát és nemzetközi szinten népszerűsítse Itália borászati-gasztronómiai hagyományait.

Az idei világhét fő témája a közösség, fenntarthatóság és innováció: az olasz konyha alapanyagai az emberek egészségéért és bolygónk védelméért. A cím arra utal, hogy az itáliai konyha nem csak finom és közkedvelt, de nagyon egészséges is. Továbbá felhívja a figyelmet az étkezés közösségteremtő szerepére és a fenntartható olasz gasztronómiai termékekre is.
A rendezvény tematikája a korábbiakhoz hasonlóan különös figyelmet fordít a mediterrán diétára, a védett és ellenőrzött eredetmegjelölésű termékek megóvására. Az Italian sounding jelenség – vagyis az olaszként feltüntetett, ám azokat hírből sem ismerő hamisított termékek jelenléte – és a csomagoláson feltüntetett tápértékjelölés ottani modelljének, a NutrInform Battery bemutatására is sor került.

A programsorozat ideje alatt lesz filmvetítéssel egybekötött étel és borkostoló, főzőshow, mesterkurzus. A teljes program a www.italianfestival.eu oldalán érhető el. Érdekesség, hogy a világhét minden napjára egy-egy videorecept kerül ki az oldalra, különböző olasz ételeket bemutatva, melyek elkészítését magyarországi olasz éttermek séfjei vállalták. A desszert sem marad ki: Angelo Gala mestercukrász két alkalommal tart mesterkurzust magyar vendéglátóipari tanulók részére.

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 2 éve

Óriási elismerés: Magyar pizzéria a világelitben
2022.05.11.
https://www.borsonline.hu/aktualis/2022/05/oriasi-elismeres-magyar-pizzeria-a-vilagelitben?utm

Minden Olaszországon kívüli vendéglátóipari egységnek komoly elismerést jelent, ha a nemzet legnépszerűbb étele, vagyis a pizza náluk a(z egyik) legfinomabb Európában – pláne akkor, ha nem is először díjazzák a helyet a gulyás hazájának fővárosában.
A budapesti Belli di Mamma vezetője, a milánói Riccardo Bianchi, illetve olasz üzlettársai egy, a gyorséttermitől távol álló, kifejezetten magas minőségű pizzára és az olasz konyha remekeire koncentráló helyet álmodott meg. Legutóbb 2020-ban végeztek a Top 50 Pizza Europe Award 44. helyén, most azonban újabb rangos elismerést szereztek.
31 rosszabb is van a Európában

Európai bontásban a 19. helyezést szerezték meg a Big 7 Travel kedvenc pizzázóinak listáján, a weboldal szerint az étterem egyik erőssége, hogy pizzatésztáit teljes kiőrlésű liszttel is megbolondítja, majd két napig pihenteti mielőtt a legfrissebb hazai finomságokkal pakolná meg pizzaiolo, azaz pizzamester Lorenzo Giuliani.

Mivel a vendégeink többsége magyar, a kezdetben szigorúan olaszos ízeket szavatoló pizzáink között ma már olyan is akad, amit szinte könnyeztetően erős magyar paprikával szolgálunk fel, hogy így is kedvezzünk a helyi ízlésnek – magyarázta Riccardo.
Minden a legjobb helyről származik

Igaz, a szuper pizzák alapanyaga egyenesen Olaszországból érkezik, a Belli di Mammának több natív éttermet is sikerült maga mögé utasítania a közelmúltban: habár a lista arany-, illetve bronzérmét egy nápolyi és római pizzéria tudhatja magáénak, a 19. helyezés után is bőven akad belőlük. A tésztán túl a zöldségek és húsok ugyanakkor magyar termelőktől, valamint tenyésztőktől kerülnek a vágódeszkákra.

Nápolyi módi Pesten

Azért készítünk nápolyi típusú pizzát, mert úgy tudjuk, hogy az ilyesmiből jóval kevesebb található a magyar fővárosban, ahol inkább a római vonal tekinthető elterjedtnek – fejtette ki az étteremvezető, hozzátéve, hogy az utóbbi minden esetben szárazabb és ropogósabb, míg a nápolyi pizza nedvességtartalma sokkal magasabb, ráadásul pereme, a cornicione is jelentősebb, vagyis több rétegnyi feltéttel is megpakolható.

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 2 éve

Kulturális világörökség lett az olasz szarvasgomba-vadászat 2021
2021.12.20.
https://foldjaro.hu/kulturalis-vilagorokseg-lett-az-olasz-szarvasgomba-vadaszat/

Nyolc éve kezdtek kampányolni a szarvasgomba-vadászat kulturális örökségként való elismerése mellett.
Felvette az olaszországi szarvasgomba-vadászat hagyományát a szellemi kulturális örökségek listájára múlt hét csütörtökén az UNESCO párizsi tanácskozása – írta az MTI.

A szarvasgombavadászok hálózata 14 olaszországi régióban mintegy 70 ezer főt számlál. A szarvasgombavadászok kora reggel vagy szürkületkor indulnak gombakeresésre, hogy ne vegyék észre őket. A szarvasgomba lelőhelyei ugyanis szigorúan titkosak.
Olaszország nyolc éve kezdett kampányolni a szarvasgomba-vadászat kulturális örökségként való elismerése mellett. A kampány élére a fehér szarvasgombájáról ismert piemonti város, Alba állt. A város ad otthont az évente megrendezett Nemzetközi Szarvasgombavásárnak, amely a világ minden tájáról vonzza az ínyenceket.

A bódító aromájú csemege nagyon értékes, novemberben egy fehér szarvasgombát 103 ezer euróért (38 millió forintért) árvereztek el Hongkongban. A világ legdrágább csemegéjének is nevezett fehér szarvasgomba 100 grammja körülbelül 250 euróba (92 ezer forintba) kerül.
Egyedi illatuk és ízük miatt az albai szarvasgombák évek óta a legmagasabb árakon kelnek el. A ritka kincs felkutatására, amely akár 30 centiméter mélyen a földben, a tölgyfa, gesztenyefa vagy nyárfa gyökerei között terem, általában kutyákat használnak, amelyek kiváló szaglásukkal kiszimatolják a gumókat.

Az ínyencek grammonként, ostyavékonyra szeletelve fogyasztják a finomságot.

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 3 éve

Articsókát római módra (carciofi alla romana)! Az articsóka nem volt Itáliában termő növény, később került a specialitások palettájára, talán arab hatásra, délről felszivárogva. Ha valaki még nem evett ilyet, ne legyen bizalmatlan, nagyon ízletes zöldség! Római módra főve, mártással szolgálják fel.

Vagy együnk insalata di puntarelle alla romanát. A puntarelle nálunk nem honos növény, leginkább a spárgára hasonlít, csak annál nagyon sokkal vékonyabb, a mesterszakácsok ennek a vékony szárát még éles késsel fel is hasítják, hogy felpenderedjen, a salátát pedig sóban, olajban eltett szardellával ízesítik. Ez is valódi római specialitás.

További ételek, amelyek nevükben hódolnak Rómának:

Saltimbocca alla Romana, ami borjúszelek pármai sonkával és zsályával
Érzékletes szó a nevében a saltimbocca: ugrás a szájba. Teljesen egyszerű, de nagyszerű étel.
Pollo alla Romana, ami simán csirke zöldborssal, paradicsommal és fokhagymával
Gnocchi alla Romana, ami durumbúza darájából készül vajjal és durván reszelt parmezán sajttal. Szokványos búzadarából is lehet készíteni, de az nem az igazi.
Lám, szinte minden felsorolt étel alla romana volt, ez jelenti azt, hogy római módra, ha ilyet választanak, bármi legyen is az, nem nyúlnak mellé, ízletes, könnyű ételt fognak enni, és megismerik Rómát a gyomrukon keresztül is!
2021.11.20.
Le Puntarelle Romane di Campo de' Fiori

https://www.facebook.com/watch?v=361001699156647
https://utikritika.hu/roma/romarol
http://nicolagasztro.blogspot.com/

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 3 éve

A panna cottát sokan bonyolult desszertnek tartják, pedig ennél egyszerűbbet nehéz elképzelni.
2021.05.13.
Valójában a panna cotta nem más, mint zselatinnal készült tejszínpuding, amit sokféleképpen ízesíthetünk.
Hozzávalók (4 személyre):

4 dl habtejszín

2 dl tej (lehetőleg 3,6 %-os)

5 dkg cukor

1 rúd vanília

5 db zselatinlap

Elkészítés: Kikaparjuk a vaníliarúd magjait, majd a rúddal együtt beletesszük a tejbe és a cukorral felforraljuk. Utána hozzáadjuk a tejszínt is, és még forralunk rajta egyet. Levéve a tűzről hozzákeverjük a zselatinlapokat, amíg teljesen felolvadnak.

Hagyjuk kihűlni – közben néha megkeverjük, hogy sima maradjon – és poharakba, szilikonformákba, csészékbe adagoljuk. A hűtőben 4-5 óra alatt készre szilárdul.

Tipp: az alap vaníliás panna cotta fűszerekkel (fahéj, menta, citromfű stb.), gyümölcsökkel, csokidarabokkal, lekvárral kínálható.

https://www.borsonline.hu/aktualis/egyszeru-olasz-desszert/230709?utm_

Válasz

Ugrás a(z) oldalra

Ez történt a közösségben:

Huszákné Vigh Gabriella írta 21 órája a(z) gyűjtő fórumtémában:

https://www.szerelvenyaruhaz. hu/aluminium-radiator

Huszákné Vigh Gabriella írta 1 napja a(z) A Santo Stefano Rotondo a magyarok nemzeti temploma fórumtémában:

A bazilika ma a Collegium Germanicum et Hungaricum ...

Huszákné Vigh Gabriella írta 1 napja a(z) Vatikán kultúra, tudomány fórumtémában:

https://www.youtube.com/watch? v=Gk6mrGaxtY0 2024.11.20.

Huszákné Vigh Gabriella írta 1 napja a(z) Trevi kút fórumtémában:

A világ legismertebb szökőkútja – Trevi-kút, Róma ...

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu