Róma: Limoncello (talján konyha idehaza) (fórum)

Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1291 fő
  • Képek - 4852 db
  • Videók - 1353 db
  • Blogbejegyzések - 3167 db
  • Fórumtémák - 176 db
  • Linkek - 1232 db

Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1291 fő
  • Képek - 4852 db
  • Videók - 1353 db
  • Blogbejegyzések - 3167 db
  • Fórumtémák - 176 db
  • Linkek - 1232 db

Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1291 fő
  • Képek - 4852 db
  • Videók - 1353 db
  • Blogbejegyzések - 3167 db
  • Fórumtémák - 176 db
  • Linkek - 1232 db

Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1291 fő
  • Képek - 4852 db
  • Videók - 1353 db
  • Blogbejegyzések - 3167 db
  • Fórumtémák - 176 db
  • Linkek - 1232 db

Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Limoncello (talján konyha idehaza)

Ezt a témát Gyenge István indította 7 éve

Az olasz konyhának sok kedvelője, rajongója van. Itthon is sokan kipróbálják az olasz recepteket, ezért gondoltam, hogy nyissunk egy fórumot ez irányú kísérleteinknek és eredményeinknek.
Tehát ide recepteket, illetve az olasz étel elkészítésének leírását, történetét várom.
Jó étvágyat hozzá!

Hozzászólások eddig: 144

Új hozzászólás

A hozzászólás hossza legfeljebb háromezer karakter lehet

Ez egy válasz üzenetére. mégsem

Hozzászólások

Huszákné Vigh Gabriella üzente 1 hete

4. Minutes later, he officially began the event with more remarks about artichoke history and geology, including the update that recent bad weather had increased iron levels, a fact he said he had verified by walking the fields with a magnet.

He introduced Rabbi Piperno, whose forehead appeared on a large screen via a terrible Skype connection, and who attempted to read a statement titled “The Dilemma of the Jewish-Style Artichoke.”

“Part of the Jewish community,” the rabbi began, before fading out. His voice returned to say “2,000 years,” then vanished again. Another awkward silence, then: “super kosher artichoke.”

“No one can understand a word,” Ms. Di Porto called out as she squeezed lemon juice on the stripped artichokes to keep them from turning black.
The hot plate under the oil stopped working, and Ms. Di Porto took a cigarette break outside the tent. There, artichoke enthusiasts read posters about the “Great Personalities” who had enjoyed past fairs (“Rossellini came with his lovers”) and about “The Artichoke Between Myth and Reality.” (Zeus, the poster explained, had punished Cynara for rejecting his advances by turning her into a “green artichoke with hints of violet like her eyes.”)

Ms. Di Porto’s husband, Amedeo Marino, fixed the hot plate and she went back into the tent, where she rinsed her hands with lemon juice. With two forks she fished the artichokes out of the oil to prepare them for another, hotter oil bath.

“This is the first Jewish-style artichoke to come out,” Mr. Nardocci announced dramatically. “Thus it is refried. The Jewish-style artichoke is refried!”

https://www.nytimes.com/2018/05/01/dining/jewish-artichokes-rome-kosher.html

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 1 hete

3. In Ladispoli, which in the 1970s and ’80s became a temporary harbor for thousands of Russian Jewish immigrants escaping persecution in the Soviet Union, Ms. Di Porto, eyeglasses hanging on a string around her neck, methodically prepared for a cooking demonstration.
“It starts at 4 Italian time, not German time,” Ms. Di Porto, 64, said when she was asked when things would actually get going. “Pass me another one,” she said as she poured a fifth bottle of extra-virgin olive oil into a big pot on a hot plate.
After being expertly cleaned with a paring knife in a climbing spiral motion that removes all the peel and external petals (“You don’t want to eat and spit, as they say in Rome,” Mr. Pavoncello explained) the artichokes are submerged in hot oil for about 10 minutes. Drained, dried and sometimes salted and peppered, they are, just before serving, refried in hotter oil that renders the outside crackling and the inside soft.

Standing between the prep table and a poster of “the violet artichoke of Sant’Erasmo,” Ms. Di Porto and Claudio Nardocci, the president of an association promoting local Italian foods, deftly peeled artichokes over a black garbage bag. Mr. Nardocci spoke of the volcanic activity 600,000 years ago that gave the local fields, and the artichokes that grew there, lots of iron.

“It’s for this that it assumes such colors — look at what a work of art it is,” he said, holding the artichoke up for appreciation like a fine wine. Ms. Di Porto instead emphasized the structural assets of the Roman artichoke; one reason women in the Jewish ghetto had used it for centuries, she said, was that “insects can’t get in because it’s entirely closed.”

“At the most, a little ladybug,” Mr. Nardocci added.

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 1 hete

2. Inside his acclaimed restaurant in the ghetto, Nonna Betta, the artichoke aficionado Umberto Pavoncello shook his head over the controversy. He speculated that the Israeli rabbi was perhaps not as “illuminated” as some of Rome’s rabbis, and had had the bad luck of cutting into an infested, and clearly non-Roman, artichoke.

Using what he called “a Talmudic type of reasoning,” Mr. Pavoncello said that if Jews had been following the ancient kosher rule for centuries, it is unlikely that they would have suddenly made an exception for fried artichokes in the 16th century. Rabbis back then must have determined, he said, that Roman artichokes were impervious to worms, and thus edible.
2018.05.13.
https://www.nytimes.com/2018/05/01/dining/jewish-artichokes-rome-kosher.html
http://www.nonnabetta.it/en/
Watching his waiters carry out plates of gleaming artichokes, Mr. Pavoncello observed that “kosher is a big business” and expressed appreciation that his community’s leadership had rallied for what the Rome daily newspaper Il Messaggero called “the artichoke war.”
Not all cities have stood strong. A Milan branch of the kosher restaurant chain Ba’Ghetto heeded the orders from Israel and pulled the artichoke. (“Their rabbi is more rigid,” a waiter at the branch in Rome’s ghetto said with a shrug.) But in the face of a stiff-necked Israeli rabbinate, the city’s Jews reasserted what they say is a basic principle of kosher law: that Jewish communities around the world can decide for themselves whether their fruits and vegetables are cleaned in a way that keeps them kosher.

“There is no pope,” Mr. Pavoncello said.

Some argued that the hard overlapping petals of their preferred mammole, romanesco and cimaroli artichokes seal out insect eggs and other invasive species. One local rabbi, Umberto Piperno, said in an interview that “Jewish Roman women know how to inspect the artichoke, and better than the rabbis.”
But in order to keep the artichokes clean and kosher the world over, Rabbi Piperno hopes to patent an ultrasound flying-bug repellent he is developing; it works, he said, like a veritable “Iron Dome” for artichokes.

Other Romans deferred to the higher authority of the city’s chief rabbi, Riccardo Di Segni, who prepared the Jewish-style artichokes in a “Happy Passover” video message, and once said, “We are the people of the artichoke, not only the people of the Holocaust.”

At the end of artichoke season, in mid-April, Rabbi Piperno sent Ms. Di Porto and other people of the artichoke to promote Jewish-style artichokes (and his ultrasound idea) in the heart of artichoke country.
https://www.nytimes.com/2018/05/01/dining/jewish-artichokes-rome-kosher.html

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 1 hete

Az articsóka háború Rómában elkezdődött
2018.05.13.
Is This Artichoke Kosher? Rome Defends a Classic Jewish Dish
https://www.nytimes.com/2018/05/01/dining/jewish-artichokes-rome-kosher.html

“Look at this plate! Do you see anything? Any worms?” Ms. Di Porto, a retired teacher at a Roman-Jewish school, asked as she gave a lesson about the preparation, cleanliness and kosherness of the carciofo alla giudia, or Jewish-style artichoke, a dish that for centuries has been the symbol, specialty and cash crop of the 2,000-year-old Jewish community in Rome, about 30 miles southeast.
“If you want,” she volunteered, “I will pound another 3,000 of them.”

Ms. Di Porto can be forgiven for getting worked up. On April 4, the Israeli newspaper Haaretz reported that Israel’s chief rabbinate had put the kibosh on the Roman delicacy after a packaged version was found to contain worms and other parasites — creatures considered trayf, or nonkosher. The fear was that because the artichoke is fried whole, it cannot be opened and properly cleaned, and so pests can penetrate the petals and infest its tender heart.

“It can’t be kosher,” the head of imports for Israel’s rabbinate, Yitzhak Arazi, told Haaretz. “It’s not our politics, this is Jewish religious law.”
The dictate, coming as it did during Passover, was a bitter herb to swallow for Rome’s Jews. The dish — basically a peeled artichoke, fried in oil and then refried in more oil — dates back to the 16th century, and a stroll down the restaurant row of Rome’s Jewish ghetto shows that it is still very much a main attraction.

Restaurants display raw artichokes on tables out front to draw in customers. Menus, ornate signs and prominently presented testimonials from fans like Anthony Bourdain (“This artichoke is terrific”) proclaim carciofo alla giudia excellence.
https://www.nytimes.com/2018/05/01/dining/jewish-artichokes-rome-kosher.html

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 3 hete

Ha Rómába megyünk, már tudjuk, hová menjünk pizzázni
2018.04.27.
A Dining on a Dime (Kb. Fillérekért enni) stábja ment el Rómába, hogy feltérképezzék a helyi street food kultúrát, azon belül is a pizzát.

Róma egyik legjobb pizzeriájába-pékségébe jutottak el, a Forno Campo dei Fiori-ba, ahol a műsorvezető, Lucas bele is kóstolt a tutiba. Az 1970-ben nyitott üzlet több összeállításban is szerepel a legjobbak között, modjuk mi biztosan Boncihoz néztünk volna be inkább, de Róma hatalmas város, és nem nehéz jóféle pizzákba belefutni az Örök városban.
A társtulajdonos, Dino szerint a mortadellás és a prosciuttós pizza számít igazán helyi specialitásnak, pizzát pedig a nap bármelyik szakában lehet enni, mindig ugyanolyan finom (mit is mondhatna egy pékség tulajdonosa?).
Érdemes legalább az ötödik percig nézni a videót, mert fantasztikusan jól kinéző tészták kerülnek elő a sütőből, és érdekes a műsorvezető vallomása is: „Az itteni pizzák jobbak, mint az otthoni pizzák 99 százaléka”.

http://player.hu/eletmod/gasztro/legjobb-pizza-romaban/
https://www.youtube.com/watch?v=DFdjIOpmhN8

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 3 hete

2. Carbonara with a view

Flavio al Velavevodetto

Built inside Monte Testaccio (a former dumping ground for amphorae – the terra-cotta like pot pieces goods were transported in Ancient Rome), Flavio is another truly Roman experience. The carbonara is served with rigatoni and you’ll want to go back for more. (Via di Monte Testaccio 97, website)

http://heartrome.com/index.php/2018/03/26/6-different-carbonara-experiences-in-rome/
http://www.ristorantevelavevodetto.it/

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 3 hete

6 different Carbonara experiences in Rome
2018.04.24.
http://heartrome.com/index.php/2018/03/26/6-different-carbonara-experiences-in-rome/

Soccer, religion, politics. Day-in, day-out, these are the things that are debated along the boot-shaped peninsula that is Italy. But one thing causes more debate in Rome than any of these topical three. The age-old carbonara. How it’s made, where it’s best eaten, the number of eggs, pancetta (from the pork belly) vs guanciale (from the pork cheek), spaghetti or rigatoni, Pecorino Romano and/or Parmigiano Reggiano, whole eggs or a mix of whites and yolk. I could go on.

Even just talking to a Roman about an instalment of the dish with cream or onion or garlic is blasphemy. Aside from the pasta, my view (quite the local common) is that it should contain 4 ingredients: eggs (including some extra yolk), guanciale, pecorino romano and black pepper. And in case you’re wondering, if I had to have my last carbonara ever – I would choose rigatoni.

Here are 6 places in Rome where you can sample some (just some) great ones – and while nothing beats the classic, I’ve included some quirky entries too so that there’s something for everyone!
Classic Trattoria

Da Enzo

My favourite and so for me, the best in Rome is at my (by now you know!) local trattoria. The experience at Da Enzo is about the decor and service as much as it is about the food. For me, it’s that authentic Roman trattoria experience you just can’t beat. Their carbonara is rich and as egg-heavy as it should be, with crispy chunks of guanciale. (Via dei Vascellari 29
http://www.daenzoal29.com/
http://heartrome.com/index.php/2018/03/26/6-different-carbonara-experiences-in-rome/

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 1 hónapja

2. Ha az étkezést illetően nagy is az egyetértés, az egészségügyi ellátásban azért sok az ellentét, amelyek megnehezítik a rendszer megfelelő működését. Bár az olasz egészségügyi rendszer arra az elvre épül, hogy mindenkinek egyenlő szintű ellátást kell biztosítani, vannak egyenlőbbek az egyenlőknél. A társadalmi rétegek közötti eltávolodás lehetővé tette, hogy egyre többen forduljanak magánkórházakhoz. Az egészségügyi ellátás kiadásai évente körülbelül 150 millió euró körül mozognak, és ezek negyede magánintézmények zsebében landol. Egy 2016-os felmérés szerint az olasz családok majdnem fele úgy döntött, hogy nem kezelteti magát, az okok között pedig az első „pénzügyi gondokra” való hivatkozás volt (17 százalék). A második érv a kezelés felfüggesztése mellett a „hosszú várakozási listák” miatt volt (13 százalék). Sok intézményben pedig munkaerőhiánnyal küzd.

– Utánpótlás lenne, de nem töltik fel a helyeket. Az állami versenyben többször 20 helyre 4-5 ezer jelentkező van. A személyzet nagy stressznek van kitéve, mert gyorsan kell végezni a munkát, és gyakoriak a túlórák, ez hosszú távon kiégéshez vezethet, a betegek közben csak várakoznak. Ez senkinek sem tesz jót – panaszolta például lapunknak egy fiatal milánói kardiológus. A harmadik probléma pedig az olasz egészségügyi rendszer régiókra való bontása miatt alakult ki. Észak és dél között egyébként is nagy a különbség, pláne ha az egészségügyről van szó. Az északi régiókban többet költenek a helyi hivatalok, több fejlett klinika, rehabilitációs központ van. Az északi páciensek is jobban meg vannak elégedve az ellátással, a déliek viszont sokan nem bíznak saját régiójuk ellátásában. Míg Lombardiából csak a betegek négy százaléka kezelteti magát a régión kívül, Basilicatában például ez a szám meghaladja a 25 százalékot. Ugyanakkor az északi régió fogadja be a legtöbb beteget, majdnem 80 ezer érkezik más régiókból. Éppen ezért például a milánói nagy kórházak körül egész hotelstruktúrák alakultak ki, akik a betegek hozzátartozóit fogadják.
2018.04.03.
https://mno.hu/kulfold/michelin-csillagos-menza-az-olasz-korhazakban-2457616?utm

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 1 hónapja

Michelin-csillagos menza az olasz kórházakban
2018.04.03.
Itália a világ legegészségesebb országa – állítja a Bloomberg 2017-es Globális Egészség Indexe. Nem ok nélkül, Olaszországban a születéskor várható átlagéletkor jóval meghaladja a 80 évet, és az országban sokkal kevésbé vannak jelen korunk tömegbetegségei, mint a magas vérnyomás, a koleszterinproblémák vagy a demencia. Mi lehet az olaszok titka? Kutatók kimutatták, hogy az étkezés által rengeteg bajt megelőznek Itáliában. A mediterrán diéta mindig is a világ legjobbjai közé volt sorolva, nemcsak ízvilága, de az egészségre gyakorolt jótékony hatása miatt is. Az étrend alapvető eleme, hogy a lehető legtöbb zöldséget, gyümölcsöt együk. Ha húst fogyasztunk, az lehetőleg hal vagy tenger gyümölcse legyen, és a zsiradékok közül olívaolajat használjunk. Fontos, hogy szezonális ételeket együnk, azokat a lehető legközelebbi forrásból, „nulla kilométer” távolságból szerezzük be, és ne főzzük órákig. Ezeket a szabályokat követve az ételek megőrzik tápanyagtartalmukat, és hatékonyabbak a szervezet számára.
Az olasz kórházakban általában ennek megfelelően egy étkezési szakemberrel együtt tervezik meg a menüt. Allergiák vagy bizonyos betegségek, beavatkozások kivételével, a páciensek általában két menü közül választhatnak minden étkezésnél, ami egy első fogásból (leves, tészta vagy risotto), egy másodikból és egy gyümölcsből áll. A kórházi koszt ugyan nem éppen Michelin-csillagos, de egy-két menza séfje már igen. A mantovai Carlo Poma kórházban például Luca Marchini Michelin-csillagos séf Maria Chiara Bassi táplálkozási szakértővel dolgozott együtt a kórház új étrendjének kidolgozásán. – A megfelelő tápanyagokban és finom ízekben gazdag ételek ugyanúgy hozzátartoznak a gyógyulási folyamathoz, mint a kezelések vagy a gyógyszerek – nyilatkozta Marchini. Egy mantovai ápoló lelkesen mesélte, hogy „az új menün kívül a séf oktatást tartott a konyhásoknak az ételek helyes elkészítéséről, és a városban is elindított egy programot a lakosok számára, hogy felhívják a figyelmet az étkezés fontosságára a betegségek megelőzésében”.

https://mno.hu/kulfold/michelin-csillagos-menza-az-olasz-korhazakban-2457616?utm

Válasz

Ugrás a(z) oldalra

Ez történt a közösségben:

Huszákné Vigh Gabriella írta 19 órája a(z) magyarok Rómában fórumtémában:

Perczel Zita önéletrajzi könyvéhez írt előszót...

Huszákné Vigh Gabriella írta 19 órája a(z) magyarok Rómában fórumtémában:

Képek Perczel Zita emlékestről és Bárdosi Judit írása 2018.05...

Huszákné Vigh Gabriella írta 21 órája a(z) magyarok Rómában fórumtémában:

Szent Istvántól Szent Péterig – 1300 kilométer kerékpárral...

Huszákné Vigh Gabriella írta 1 napja a(z) Április és május Rómában fórumtémában:

Roma, Papi dei Concili dell'epoca moderna: in ...

Huszákné Vigh Gabriella írta 1 napja a(z) Április és május Rómában fórumtémában:

Premio Roma, al Roseto comunale le varietà più belle ...

Huszákné Vigh Gabriella írta 1 napja a(z) Április és május Rómában fórumtémában:

Nagy részvétellel zajlott tegnap a Múzeumok éjszakája ...

Huszákné Vigh Gabriella írta 1 napja a(z) Április és május Rómában fórumtémában:

https://www.facebook. ...

Huszákné Vigh Gabriella írta 1 napja a(z) Közlekedés Rómába fórumtémában:

Wizz a "Fiumicino FCO" reptérre érkezik. ...

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu