Róma: Limoncello (talján konyha idehaza) (fórum)

Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1507 fő
  • Képek - 4991 db
  • Videók - 1358 db
  • Blogbejegyzések - 5067 db
  • Fórumtémák - 217 db
  • Linkek - 1265 db

Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1507 fő
  • Képek - 4991 db
  • Videók - 1358 db
  • Blogbejegyzések - 5067 db
  • Fórumtémák - 217 db
  • Linkek - 1265 db

Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1507 fő
  • Képek - 4991 db
  • Videók - 1358 db
  • Blogbejegyzések - 5067 db
  • Fórumtémák - 217 db
  • Linkek - 1265 db

Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1507 fő
  • Képek - 4991 db
  • Videók - 1358 db
  • Blogbejegyzések - 5067 db
  • Fórumtémák - 217 db
  • Linkek - 1265 db

Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Limoncello (talján konyha idehaza)

Ezt a témát Gyenge István indította 11 éve

Az olasz konyhának sok kedvelője, rajongója van. Itthon is sokan kipróbálják az olasz recepteket, ezért gondoltam, hogy nyissunk egy fórumot ez irányú kísérleteinknek és eredményeinknek.
Tehát ide recepteket, illetve az olasz étel elkészítésének leírását, történetét várom.
Jó étvágyat hozzá!

Hozzászólások eddig: 190

Új hozzászólás

A hozzászólás hossza legfeljebb háromezer karakter lehet

Ez egy válasz üzenetére. mégsem

Hozzászólások

Huszákné Vigh Gabriella üzente 1 hete

Óriási elismerés: Magyar pizzéria a világelitben
2022.05.11.
https://www.borsonline.hu/aktualis/2022/05/oriasi-elismeres-magyar-pizzeria-a-vilagelitben?utm

Minden Olaszországon kívüli vendéglátóipari egységnek komoly elismerést jelent, ha a nemzet legnépszerűbb étele, vagyis a pizza náluk a(z egyik) legfinomabb Európában – pláne akkor, ha nem is először díjazzák a helyet a gulyás hazájának fővárosában.
A budapesti Belli di Mamma vezetője, a milánói Riccardo Bianchi, illetve olasz üzlettársai egy, a gyorséttermitől távol álló, kifejezetten magas minőségű pizzára és az olasz konyha remekeire koncentráló helyet álmodott meg. Legutóbb 2020-ban végeztek a Top 50 Pizza Europe Award 44. helyén, most azonban újabb rangos elismerést szereztek.
31 rosszabb is van a Európában

Európai bontásban a 19. helyezést szerezték meg a Big 7 Travel kedvenc pizzázóinak listáján, a weboldal szerint az étterem egyik erőssége, hogy pizzatésztáit teljes kiőrlésű liszttel is megbolondítja, majd két napig pihenteti mielőtt a legfrissebb hazai finomságokkal pakolná meg pizzaiolo, azaz pizzamester Lorenzo Giuliani.

Mivel a vendégeink többsége magyar, a kezdetben szigorúan olaszos ízeket szavatoló pizzáink között ma már olyan is akad, amit szinte könnyeztetően erős magyar paprikával szolgálunk fel, hogy így is kedvezzünk a helyi ízlésnek – magyarázta Riccardo.
Minden a legjobb helyről származik

Igaz, a szuper pizzák alapanyaga egyenesen Olaszországból érkezik, a Belli di Mammának több natív éttermet is sikerült maga mögé utasítania a közelmúltban: habár a lista arany-, illetve bronzérmét egy nápolyi és római pizzéria tudhatja magáénak, a 19. helyezés után is bőven akad belőlük. A tésztán túl a zöldségek és húsok ugyanakkor magyar termelőktől, valamint tenyésztőktől kerülnek a vágódeszkákra.

Nápolyi módi Pesten

Azért készítünk nápolyi típusú pizzát, mert úgy tudjuk, hogy az ilyesmiből jóval kevesebb található a magyar fővárosban, ahol inkább a római vonal tekinthető elterjedtnek – fejtette ki az étteremvezető, hozzátéve, hogy az utóbbi minden esetben szárazabb és ropogósabb, míg a nápolyi pizza nedvességtartalma sokkal magasabb, ráadásul pereme, a cornicione is jelentősebb, vagyis több rétegnyi feltéttel is megpakolható.

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 4 hónapja

Kulturális világörökség lett az olasz szarvasgomba-vadászat 2021
2021.12.20.
https://foldjaro.hu/kulturalis-vilagorokseg-lett-az-olasz-szarvasgomba-vadaszat/

Nyolc éve kezdtek kampányolni a szarvasgomba-vadászat kulturális örökségként való elismerése mellett.
Felvette az olaszországi szarvasgomba-vadászat hagyományát a szellemi kulturális örökségek listájára múlt hét csütörtökén az UNESCO párizsi tanácskozása – írta az MTI.

A szarvasgombavadászok hálózata 14 olaszországi régióban mintegy 70 ezer főt számlál. A szarvasgombavadászok kora reggel vagy szürkületkor indulnak gombakeresésre, hogy ne vegyék észre őket. A szarvasgomba lelőhelyei ugyanis szigorúan titkosak.
Olaszország nyolc éve kezdett kampányolni a szarvasgomba-vadászat kulturális örökségként való elismerése mellett. A kampány élére a fehér szarvasgombájáról ismert piemonti város, Alba állt. A város ad otthont az évente megrendezett Nemzetközi Szarvasgombavásárnak, amely a világ minden tájáról vonzza az ínyenceket.

A bódító aromájú csemege nagyon értékes, novemberben egy fehér szarvasgombát 103 ezer euróért (38 millió forintért) árvereztek el Hongkongban. A világ legdrágább csemegéjének is nevezett fehér szarvasgomba 100 grammja körülbelül 250 euróba (92 ezer forintba) kerül.
Egyedi illatuk és ízük miatt az albai szarvasgombák évek óta a legmagasabb árakon kelnek el. A ritka kincs felkutatására, amely akár 30 centiméter mélyen a földben, a tölgyfa, gesztenyefa vagy nyárfa gyökerei között terem, általában kutyákat használnak, amelyek kiváló szaglásukkal kiszimatolják a gumókat.

Az ínyencek grammonként, ostyavékonyra szeletelve fogyasztják a finomságot.

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 5 hónapja

Articsókát római módra (carciofi alla romana)! Az articsóka nem volt Itáliában termő növény, később került a specialitások palettájára, talán arab hatásra, délről felszivárogva. Ha valaki még nem evett ilyet, ne legyen bizalmatlan, nagyon ízletes zöldség! Római módra főve, mártással szolgálják fel.

Vagy együnk insalata di puntarelle alla romanát. A puntarelle nálunk nem honos növény, leginkább a spárgára hasonlít, csak annál nagyon sokkal vékonyabb, a mesterszakácsok ennek a vékony szárát még éles késsel fel is hasítják, hogy felpenderedjen, a salátát pedig sóban, olajban eltett szardellával ízesítik. Ez is valódi római specialitás.

További ételek, amelyek nevükben hódolnak Rómának:

Saltimbocca alla Romana, ami borjúszelek pármai sonkával és zsályával
Érzékletes szó a nevében a saltimbocca: ugrás a szájba. Teljesen egyszerű, de nagyszerű étel.
Pollo alla Romana, ami simán csirke zöldborssal, paradicsommal és fokhagymával
Gnocchi alla Romana, ami durumbúza darájából készül vajjal és durván reszelt parmezán sajttal. Szokványos búzadarából is lehet készíteni, de az nem az igazi.
Lám, szinte minden felsorolt étel alla romana volt, ez jelenti azt, hogy római módra, ha ilyet választanak, bármi legyen is az, nem nyúlnak mellé, ízletes, könnyű ételt fognak enni, és megismerik Rómát a gyomrukon keresztül is!
2021.11.20.
Le Puntarelle Romane di Campo de' Fiori

https://www.facebook.com/watch?v=361001699156647
https://utikritika.hu/roma/romarol
http://nicolagasztro.blogspot.com/

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 1 éve

A panna cottát sokan bonyolult desszertnek tartják, pedig ennél egyszerűbbet nehéz elképzelni.
2021.05.13.
Valójában a panna cotta nem más, mint zselatinnal készült tejszínpuding, amit sokféleképpen ízesíthetünk.
Hozzávalók (4 személyre):

4 dl habtejszín

2 dl tej (lehetőleg 3,6 %-os)

5 dkg cukor

1 rúd vanília

5 db zselatinlap

Elkészítés: Kikaparjuk a vaníliarúd magjait, majd a rúddal együtt beletesszük a tejbe és a cukorral felforraljuk. Utána hozzáadjuk a tejszínt is, és még forralunk rajta egyet. Levéve a tűzről hozzákeverjük a zselatinlapokat, amíg teljesen felolvadnak.

Hagyjuk kihűlni – közben néha megkeverjük, hogy sima maradjon – és poharakba, szilikonformákba, csészékbe adagoljuk. A hűtőben 4-5 óra alatt készre szilárdul.

Tipp: az alap vaníliás panna cotta fűszerekkel (fahéj, menta, citromfű stb.), gyümölcsökkel, csokidarabokkal, lekvárral kínálható.

https://www.borsonline.hu/aktualis/egyszeru-olasz-desszert/230709?utm_

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 1 éve

Articsóka vásárlás Rómában a Campo de Fiori piacon 2021
2021,04.23.
Rómában naprakész, rövid videókat készít a RomaOra két idegenvezetője, Marco Fiocchi és Andrea Comisi. Legutóbb a Campo de Fiori híres piacon articsókát vásároltak, s az idősebb idegenvezető azt is megmutatta, hogy ezt nyersen, ott helyben, mintha csak egy fagylaltot tartana a kezében, el lehet fogyasztani. A vásárláshoz lila levelű, nagy, gömb alakú articsókát választottak, amit a piacon a Marcella nevű kofa szakszerűen megtisztított. Letépte az articsóka kemény nagy külső leveleit, míg a kicsi sárga levelekig nem jutott. Éles késsel a tövétől mindet körbe levagdosta, majd megtisztította az articsóka szárát is, amíg rózsaformát nem kapott. Kiszedte a közepét, középről kihúzta a bíborhegyű leveleket, és kikaparta a gyapjas rostszálakat. Hogy ne barnuljon meg, végül citrommal körbedörzsölte a megtisztított zöldséget.
Hogy ezután hogyan fogyaszthatja el a vásárló helyben az articsókát? Egyszerűen megmossa, és egy félbevágott citrom levével alaposan meglocsolja. Más ízesítést nem ad neki. Kész is, s száránál fogva, mint egy tölcséres fagylaltot, meg lehet enni, állítólag finom.
Három évvel ezelőtt írtam a híres római zsidó módra készült sült articsókáról, hogy izraeli rabbik kritizáltak, hogy nem kóser étel, mert kukacokat találtak az articsókában. Kukacos zöldség-e az articsóka vagy nem? Ez volt a kérdés. Érkezett egy olasz articsóka szállítmány Izraelbe, amiben kukacot találtak, de kiderült, hogy az az nem Rómából származott, vagyis nem „romaesco’” articsóka volt. Végül a „romanesco” articsóka kukacmentessé nyilváníttatott és így megkegyelmeztek neki. Most már akár Izraelben, akár Rómában lehet továbbra is zsidó módra készíteni a kóser vendéglőkben anélkül, hogy sérülnének a szabályok. Erről maguk a római rabbik biztosítottak mindenkit.

http://orokvaros.network.hu/blog/roma-kozossegi-oldala-hirei/nem-helyenvalo-etel-a-romai-zsido-sult-articsoka-az-izraeli-rabbik-szerint
https://www.romaora.it/?fbclid=IwAR0cGY8eVlMmYJkUerE-8v1WLLNpuKFOgF-_agCdL2K9HSJ_5CwH25cjl-4
https://www.facebook.com/197857643624247/posts/2735293769880609/

video:
https://www.facebook.com/RomaOra/videos/1109857826158467

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 1 éve

9. Afrodiziákus articsóka (Il Carciofo Afrodisiaco)
Isabelle Allende receptje
Hozzávalók: 2 articsóka, 1/2 csésze habtejszín, 1 ½ kanál halenyv (Halakban megtalálható tiszta zselatin) vagy helyette zselatin, só, bors
Elkészítés: bő, sós vízben úgy 30 percig főzzük az articsókát. Csepegtessük le és hagyjuk kihülni. egy kiskanállal szabadítsuk meg a szívet a külső levelektől. Sózzuk, borsozzuk. Langyos vízben oldjuk fel a halenyvet vagy a zselatin lapokat. A tejszínt verjük fel habbá. Az articsókát a halenyvvel turmixoljuk össze, a legvégén tegyük bele a tejszínhabot is. Gyakorlatilag egy homogén, krémes pépet kell kapnunk. Osszuk el két a krémet két kivajazott formába és tegyük a hűtőbe két órára. Borítsuk ki a formákból két tányérra és már tálalhatjuk. Allende asszony házi majonézt ajánl ehhez az articsóka mousse-hoz.

https://www.facebook.com/197857643624247/posts/2735293769880609/

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 1 éve

8. Caravaggio articsókája
Az 1600-as évek talán legeredetibb festőjének igazi neve Michelangelo Merisi (8.sz. kép) volt. Eredetiségét a fények rendkívüli festői ábrázolása és a való életből vett realisztikus alakjai adták. Lombardiában született, de már húsz éves korában bemutatkozott Rómában, ahol pap nagybátyja közbenjárásának köszönhetően egy főpapnál kapott szállást. Ami az étkezést illeti, hát egy fiatalembernek bizony nyomorúságos volt az, amit kapott. Lényegében napi egy saláta alkotta az első, a második fogást, de még a desszertet is. Később talált magának
egy jótevőt, egy Piazza Navona-i vendéglős személyében, aki festményekért cserébe hajlandó volt neki decensebb ételeket is adni. Azokban az időkben születtek meg a „Körtét
hámozó fi ú” („Ragazzo che monda la pera”) és a „Fiú gyümölcsöskosárral” („Ragazzo con il cesto di frutta”) című képei, valószínűleg éppen a vendéglő hátsó traktusában ellesett valós jelenetek ábrázolásaként. Caravaggio sértődékeny, irigy és veszekedős ember volt, az életvitele pedig meglehetősen mozgalmas, belemenős volt. Eljutott odáig, hogy egy labdajáték közepette megölt egy embert, mert az faultolta őt. Sok érdekes sztori keringett róla, ezek közül elevenítünk fel egyet, azt, amikor a „Moro” nevű római kiskocsma pincérével került összetűzésbe. Caravaggio belépett a vendéglőbe. Eleve haragos volt az arckifejezése és, ahogy mindig, most is nála volt a kardja. A pincér articsókát hozott a festőnek. Némelyiket olajban, más darabokat viszont vajban sütötték meg. De melyik a melyik? Caravaggio kérte, hogy a pincér mondja meg neki. A pincér gyorsan odavetette: „Elég, ha megszagolja őket”. Úristen, csak ezt ne mondta volna. A művészt elöntötte a vörös köd, felkapta a tányért és egyenesen a pincér arcába hajította. De ez nem volt elég, kihúzott karddal végig is kergette az egész vendéglőn…
________________________________________________
https://www.facebook.com/197857643624247/posts/2735293769880609/

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 1 éve

7. De ismerjük a római változatát (Carciofi alla romana), mely abban különbözik, hogy bár az alapanyagok ugyanazok, nem sütik meg az articsókát, csak főzik. Eddig is érteni lehetett, hogy hogyan készül, de azért egy kicsit részletesebben is elmondjuk.
Hozzávalók 4 személyre: 8 fej articsóka, a talán mégis finomabb „szerényke” fajtából, extraszűz olívaolaj, só, bors, amennyi kell, egy gerezd fokhagyma, a dekoráláshoz petrezselyem, esetleg néhány mentalevél.
Elkészítés: először tisztítsuk meg az articsókát. Ezután addig szedegessük le a kemény külső leveleket, amíg el nem érjük a puhákat. Egy éles, hajlított pengéjű késsel kívülről befelé haladva vágjuk le a növény leveleinek a hegyét, majd finoman hámozzuk meg a 3-4 cm hosszan meghagyott szárát is. A művelet végén kerek, rózsához hasonló formát kell kapnunk. A fejeket dörzsöljük be citromlével, tegyük citromos hideg vízbe. Egy fél óra után öblítsük le és sózzuk meg. Melegítsünk fel egy lábosban annyi olajat, amennyi ellepi az articsókákat. Tegyük a rózsákat meleg, de nem forró, kb. 140-150 °C –os olajba 10-15 percre, szinte úszni fognak az olaj felszínén. Ennyi idő elegendő, hogy megpuhuljon, de ne süljön meg. Tegyük a fokhagymát is az olajba és löttyintsünk bele egy kávés csészényi vizet. Egy villával ellenőrizhetjük, hogy megpuhult-e: ha a villa hegye belemegy, akkor kivehetjük az olajból. Fejjel lefelé nyomjuk rá egy deszkára úgy, hogy rózsaszerűen szétnyíljanak. Sózzuk, borsozzuk. Hagyjuk egy kicsit, úgy 20 percig hűlni, majd, ezúttal bő, lobogóan forró olajba tesszük a fejeket és ropogósra sütjük. Legyen ropogós az oldala, és a szára is. Legjobb, ha ez után szűrőbe tesszük a fejeket, hogy a fölösleges olaj kicsepegjen belőlük. A tetejét petrezselyemmel, mentalevelekkel díszítve, melegen tálaljuk.
___________________________________________
https://www.facebook.com/197857643624247/posts/2735293769880609/

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 1 éve

6. Articsóka zsidó módra
[ Carciofi alla giudia ]
Amikor római kulináris hagyományokról beszélünk, ezt nem árt mindannyiszor elismételni, hogy ennek egyik legfontosabb összetevője éppen a zsidó gasztronómia. Ennek a keveredésnek egy csodálatos megnyilvánulása ez az étel. Ugyanis nem jöhetett volna létre a fő alapanyaga, a római articsóka nélkül, ez pedig csak itt, a Róma környéki földeken terem. Mindegy, hogy a két helyi fajtából melyiket választjuk, a fő, hogy szép nagy és gömbölyű legyen, ne legyenek tüskéi és kis belső „szakálla”. A természetnek ezt a csodáját egy alapos tisztítás és egy gyors főzés után forró, lobogó olívaolajba mártják a fejével lefelé úgy, hogy a törzse, a meghagyott szára lógjon csak ki belőle. Öröm a látványa, a sistergése és öröm a kóstolása is azonnal, ahogy ropogósan kijött a konyhából. Szokás szerint a legnagyobb zsidó ünnepre, az Engesztelés napjára (Jom Kipur) készítették. Ez az a nap, amikor a zsidóknak bocsánatot kell kérniük az egymás ellen elkövetett bűnökért, ezért az ünnep beköszöntével tartózkodniuk kell a munkától, szórakozástól, az evéstől és ivástól. A 24 órás böjtöt követően a római zsidók csak articsókát ettek. Ezt a finomságot szolgálták fel, amikor imára gyűltek össze az emberek. Ez az étel ezzel a névvel terjedt el persze egész Rómában.
https://www.facebook.com/197857643624247/posts/2735293769880609/

Válasz

Ugrás a(z) oldalra

Ez történt a közösségben:

Huszákné Vigh Gabriella írta 4 napja a(z) Múzeumok fórumtémában:

https://artsandculture.google. com/partner/palazzo-del-...

Huszákné Vigh Gabriella írta 4 napja a(z) Múzeumok fórumtémában:

Collezione Farnesina https://artsandculture.google....

Huszákné Vigh Gabriella írta 4 napja a(z) Múzeumok fórumtémában:

https://artsandculture.google. com/partner/national-academy...

Huszákné Vigh Gabriella írta 4 napja a(z) Múzeumok fórumtémában:

https://artsandculture.google. com/partner/mercati-di-traiano

Huszákné Vigh Gabriella írta 4 napja a(z) Múzeumok fórumtémában:

https://artsandculture.google. com/partner/mercati-di-traiano

Huszákné Vigh Gabriella írta 4 napja a(z) Múzeumok fórumtémában:

Dioclezianus fürdője https://artsandculture.google....

Huszákné Vigh Gabriella írta 4 napja a(z) Múzeumok fórumtémában:

https://artsandculture.google. com/partner/museo-della-...

Huszákné Vigh Gabriella írta 4 napja a(z) Múzeumok fórumtémában:

museo di roma in trastevere https://artsandculture.google....

Huszákné Vigh Gabriella írta 4 napja a(z) Múzeumok fórumtémában:

Museo delle Mura https://artsandculture.google....

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu