Róma: Limoncello (talján konyha idehaza) (fórum)

Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1242 fő
  • Képek - 4844 db
  • Videók - 1353 db
  • Blogbejegyzések - 2981 db
  • Fórumtémák - 173 db
  • Linkek - 1231 db

Üdvözlettel,
Gyenge István
Róma Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1242 fő
  • Képek - 4844 db
  • Videók - 1353 db
  • Blogbejegyzések - 2981 db
  • Fórumtémák - 173 db
  • Linkek - 1231 db

Üdvözlettel,
Gyenge István
Róma Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1242 fő
  • Képek - 4844 db
  • Videók - 1353 db
  • Blogbejegyzések - 2981 db
  • Fórumtémák - 173 db
  • Linkek - 1231 db

Üdvözlettel,
Gyenge István
Róma Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1242 fő
  • Képek - 4844 db
  • Videók - 1353 db
  • Blogbejegyzések - 2981 db
  • Fórumtémák - 173 db
  • Linkek - 1231 db

Üdvözlettel,
Gyenge István
Róma Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Limoncello (talján konyha idehaza)

Ezt a témát Gyenge István indította 7 éve

Az olasz konyhának sok kedvelője, rajongója van. Itthon is sokan kipróbálják az olasz recepteket, ezért gondoltam, hogy nyissunk egy fórumot ez irányú kísérleteinknek és eredményeinknek.
Tehát ide recepteket, illetve az olasz étel elkészítésének leírását, történetét várom.
Jó étvágyat hozzá!

Hozzászólások eddig: 121

Új hozzászólás

A hozzászólás hossza legfeljebb háromezer karakter lehet

Ez egy válasz üzenetére. mégsem

Hozzászólások

Huszákné Vigh Gabriella üzente 1 hete

2. Ez pedig egy adag carne cruda, azaz nyers marhahús egy kis olívaolajjal plusz a fehér szarvasgombával.
A szarvasgombát egyébként errefelé is kutyákkal keresik (van, ahol disznókkal), ez a kép 2004-ben készült, amikor rekordméretű példányt találtak valahol Alba mellett. Egy szarvasgomba keresésére betanított kutya egy vagyonba kerül.
Kb. egy kilós volt ez a 2004-es gomba, ami ezen a fotón is látható, de 2007-ben egy másfél kilósat találtak, amiről képünk ugyan nincs, de 330 000 dollárt fizetett érte valaki. Ez majdnem százmillió forint.
Ja igen, összehasonlításként íme egy fotó arról, hogy milyen a sima, kicsit kevésbé drága, fekete szarvasgomba.
Na de térjünk vissza a fehérhez. Piacon, közértben fehér szarvasgombát kapni nem lehet. De ha valaki otthon magának szeretne elkészíteni egy kis szarvasgombás valamit, az menjen novemberben vagy december elején a Torinótól nem messze fekvő Albába, ott változó minőségben és méretben, ennek megfelelően változó árakon kínálják a fehér szarvasgombát.
Ezeket a sajnálatosan béna fotókat tavaly november végén készítettem az Alba főutcájába kitelepült szarvasgombaárusoknál. Torinói családtagjaimmal évek óta hagyomány, hogy minden évben novemberben egyszer eszünk fehér szarvasgombát.
https://velvet.hu/europa/2017/12/02/mi_kerul_ezen_a_tesztan_12_ezer_forintba_galeria/

138199_17ad3cf7c660_s

af1.JPG

138200_5c8d6b330dbd_s

asd1.JPG

138201_d7e70fd6354f_s

afe1.JPG

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 1 hete

Mi kerül ezen a tésztán 12 ezer forintba?
2017.12.02.
Gyulai Bence cikke ugyan nem Rómáról szól, viszont értékes olasz gasztronómiai tudnivalókat tartalmaz, rengeteg képpel és érthetően. Én nagyon élveztem a cikk olvasását, reméljük egyszer majd az ajánlott ételeket is...
Mi kerül ezen a tésztán 12 ezer forintba?
Ha ön november-decemberben Torinó környékén jár, az egyik helyi specialitás a tajarin tészta (leginkább a magyar levestésztára emlékeztet) vajjal és a képen látható reszelékkel. Maga a tészta általában 10 euróba kerül, a feltét 30-ba. Ez összesen 40 euró, ami kb. 12 ezer forint. Rájött már, mi kerül ezen ennyibe?
A válasz: a fehér szarvasgomba.
A fehér szarvasgomba Európa egyik legdrágább luxusétele, de Piemontban normál kategóriás éttermekben is elérhető. Ott kerül ennyibe. Drágább helyeken nyilván még több, de olyanokban még nem voltam.
A fehér szarvasgomba a nálunk is elterjedt normál (azaz fekete) szarvasgomba egyik variációja, amely elsősorban Torinó környékén, a Langhe nevű dombságban terem, különösen Alba és Asti kisvárosait környező erdőkben.
Október-novemberben van a szezonja a fehér szarvasgombának, de még december elején is lehet kapni sok helyen. Az ár minden évben változik attól függően, hogy mennyit találnak, de általában étteremben 3,5 euró, azaz ezer-ezeregyszáz forint körül van egy gramm. Ezt a képet tavaly készítettem, ebben a viszonylag olcsónak számító étteremben 3,8 euró volt idén a fehér szarvasgomba grammja. Idén találtunk egy még jutányosabb helyet, ahol egy adag tészta fehér szarvasgombával mindössze 30 euró (kb. kilencezer forint) volt.
Éttermekben kétféleképpen árulják a fehér szarvasgombát. Vagy van egy fix ár, hogy egy ételre egy szarvasgombareszelés mennyibe kerül (ez idén 30 euró volt), vagy grammra meg lehet venni egy-két szarvasgombát, és azt ráreszelik az embernek arra, amit választott.
Mindkét esetben felszolgálják az ételt, aztán jön a pincér egy ilyen kis reszelővel és...reszel.
Így néz ki egy szelet fehér szarvasgomba. Sajnos a semmihez sem hasonlítható, borzasztóan intenzív illatát-aromáját nem lehet lefényképezni.
Természetesen nem csak tésztával lehet enni a fehér szarvasgombát – általában 3-4 olyan ételt kínálnak, amihez jól illik ez a különlegesség. A szarvasgombát olaszul egyébként úgy hívják, hogy tartufo, a helyi nyelven, piemontiul viszont úgy, hogy trifola.
A legtöbb helyen a fonduta nevű olvasztott sajtot ajánlják a fehér szarvasgombához.
A sajt nem feltétlenül van magában, lehet polentával vagy...Lehet tojással is.
Vagy éppen csak tojás, jelen esetben tükörtojás, plusz a szarvasgomba.


https://velvet.hu/europa/2017/12/02/mi_kerul_ezen_a_tesztan_12_ezer_forintba_galeria/

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 3 hónapja

Olasz tészták térképe a gasztrovilág blogból:
2017.09.03.
tészták
térképe

Az Olasz tészták alatt találhatod az Olaszországban honos száraz tésztaféléket. Ezek a tészták zömében durum búzalisztből és tojás hozzáadása nélkül vagy éppen hozzáadásával készülnek. Az Olasz tészták világa nagyon sokrétű, ezért a könnyebb áttekinthetőség érdekében érdemes őket formájuk, méretük és/vagy gyártási eljárásuk szerint csoportosítani.

http://www.gock.hu/Olasz-t%C3%A9szt%C3%A1k-t%C3%A9rk%C3%A9pe

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 6 hónapja

Fagyi a nap bármely szakában

Rómában ezzel sem lőhetünk nagyon mellé. Igazából nincs olyan, hogy rossz fagyi csak a választék mennyisége tesz különbséget az egységek között. Az egyik legmenőbb hely az itteni fővárosban (tehát Olaszországban és akkor már az egész világon is!) A Gelateria della Palma, közvetlenül a Pantheon tőszomszédságában. Szánjunk rá legkevesebb negyed órát a választék végigböngészésére. Itt minden házi, kézműves, azaz nem porból, nem nagyüzemben készül. Minden nap 150 féle fagylaltot készítenek: csak csokiból húszféle, aztán vilmos körtés-mascarponés, pisztáciás (az Etna mellől), mogyorós, és persze gyümölcsös, amiből 50 is megvan, nagyi krémese, tiramisus, limoncellós és mindenféle ételallergiás diétának is megfelelő verziók.
Ami a legfontosabb: műanyag vagy papírpohárkából csakis külföldiek esznek fagyit, az igazi olaszok tölcsérből tolják, rásegítenek ugyan műanyag kiskanállal, de ragaszkodnak a tölcsérhez. Ha tehát nagyon szeretnénk elvegyülni és asszimilálódni, tegyünk mi is így. Estére aztán konstatálhatjuk, hogy Rómában egy nap édeskevés, hiszen az olasz street food-okat még nem is érintettük: a pizzaszeletektől, a raguval vagy ricottával töltött arancini-n át a palacsintatésztába mártott és forró olajban kisütött tengergyümölcséig. A legjobb, ha maradunk még pár napig és tovább fürdőzünk az olasz kulináriában.
2017.06.05.
http://www.gastroguide.hu/2017/06/roma-utazas-mindenkinek/

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 6 hónapja

3. Trastevere, ahol nagyon nem tévedhetünk

Minden nagyvárosban van olyan negyed, ahol biztosan autentikus éttermek vannak, ahová a helyiek is szívesen beülnek, ahol nem kell attól tartani, hogy rossz szájízzel távozunk ebéd után. Rómában ez a Trastevere negyed. Macskaköves, színes, kockás abroszos kisvendéglők. Bátran beandaloghatunk bármelyik hangulatos terasszal bíró egységbe, szíves kiszolgálás fogad. Ha nincs elég asztal, hát varázsolnak nekünk. A Vincenzo alla Lungaretta pont ilyen hely. Itt mindenki a család tagja: a „pincérünk” egy hatvanas úriember: kedves, mosolygós, külföldi hölgyekkel szívesen beszélgetős fajta. Ha ez utóbbit kicsit bő lére eresztené, árnyékként és azonnal megjelenik mögötte az ajtóban a felesége, aki finoman emlékezteti arra, miért is van ott tulajdonképpen. Az étlap letisztult nem túl hosszú, szezonális és klasszikus fogásokkal: a pizza fergetegesre sikerült, csakúgy mint a tejszínes cukkini virággal nyakon öntött gnocchi. Bár a várva várt spaghetti all’amatriciana kissé sós lett, ezt a gazdagon pancettázott feltétnek tudjuk be.
2017.06.05.
http://www.gastroguide.hu/2017/06/roma-utazas-mindenkinek/

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 6 hónapja

2. Piac, piac és piac

Óriási élmény. Nincs az a magyar termelői káptalantóti, Bosnyák-, vagy Lehel téri, ami az itteni választékkal, hangulattal felérne. Elmehetünk a város legismertebb és legromantikusabb piacára: Róma kellős közepén, történelmi díszletek között trónoló Campo de’ fiori-ra, ahol képes könyvbe illő virágokat, gyümölcsöket árulnak a legkevésbé sem helyi árusok. A tradicionális, eredetvédett parmezán legfőbb ismérveit is egy harmadik világból érkezett árus magyarázza el nekünk.
Nincs is ezzel semmi baj. Csak akkor jövünk rá, hogy egy nagyon drága kirakatban nézelődünk, ha egy kevésbé ismert, a belvárostól pár metrómegállóval arrébb lévő kerület piacára keveredünk.
Ilyen a Mercato Trionfale néven működő, magyar ember számára csodaszámba menő, piac, mely egyébként pár perc sétára található Vatikán város falaitól.
Na itt tényleg minden van: 15 féle paradicsom, 6 féle padlizsán, ezerféle olajbogyó, külön stand a zöldsalátáknak, a szárított fűszereknek, az illatozó citromnak. A hatalmas alapterületű fedett piac egyik felében a halasok, másik felében a friss pékáruk, közben pedig ropogós porchettát áruló hentesek. A friss vagy érlelt sajtokat áruló asszonyok közvetlenül a sonkamester mellett kínálják portékájukat. Kihagyhatatlan élmény egy igazi gasztroturista számára. Ha csak fele ekkora választék lenne itthon, a fejünk se fájna.

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 6 hónapja

Amit Róma adni tud – Utazás mindenkinek
2017.06.05.
Reggelizz úgy, mint egy római!

Nem kell korán kelni. Hétköznap sem, a munka megvár mindenkit, nem szalad el. A helyiek tudják, hogy nincs az a késés, amit a dugóban való robogós száguldozással ne lehetne behozni. Különben is a reggeli kávé – caffé, cappuccino, doppio, ristretto, lungo esetleg corretto- az szent és kihagyhatatlan. A napunkat mi is hát a sarki bárban kezdjük, persze nem a bárpultnál állva dobjuk be reggelinket, hanem az asztaloknál kényelmesen újságot olvasgatva. A mindenféle kávék mellett kérhetünk frissen facsart narancslevet vagy ACE –t (ejtsd: ácse) – sárgarépa, narancs és citrom kifacsart nedvét, ami nevét a benne lévő vitamintartalomnak (A,C és E-vitaminok) köszönheti.
Ami a száraz részt illeti, választhatunk milliónyi édes péksütemény és sós szendvics közül: croissant (amit itt egyszerűen csak cornettónak hívnak) simán, vaníliakrémmel vagy csokoládéval töltve, briósok, crostinik. Az olaszok meg is állnak itt, de mi menjünk tovább a pármai sonkával és rukolával kibélelt ciabatták, paninik vagy a tramezzinik világába. Kényelmesen, vakációs tempóban tehát el is röppent a reggeli ébredést követő másfél órácska.
http://www.gastroguide.hu/2017/06/roma-utazas-mindenkinek/

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 8 hónapja

Megemlítendő, hogy létezik a pizza szelet, vagy pizza pan, ami már szögletes formájú, s egy nagy tepsiben sütik ki, majd felszeletelve kerül a boltok polcaira, eladásra.

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 8 hónapja

A focaccia nem pizza – Az antik Itália első street foodja
2017.03.15.
A focaccia nem csak hogy nem pizza, de focaccia és focaccia között is nagy különbségek vannak, attól függően, hogy a csizma melyik táján készítik el.
A pizzának és a focacciának talán annyiban van köze egymáshoz, hogy a liguria pizza múzsája volt a focaccia, vagy ahogy arrafelé hívják a “fügassa”.

http://www.diningguide.hu/a-focaccia-nem-pizza-az-antik-italia-elso-street-foodja/

Válasz

Huszákné Vigh Gabriella üzente 8 hónapja

Az olaszok hagyományosan előételként fogyasztják a focacciát. A Trattoria Gustoban például pármai sonkával és rukkolával variálják, de készülhet a tésztájából focaccia pizzata, vagyis a lepény paradicsomszósszal, kapribogyóval és szardellával töltött változata.
2017.03.14.
A ropogós lepény titka a megfelelő lisztben rejlik. A focacciahoz a legideálisabb a manitoba búzából készült, 00-ás liszt. Ennek az alapanyagnak a sűrű összetétele garantálja, hogy a lepény ne repedjen meg sütés közben. Ha hagyományos, olasz focacciát készítünk, érdemes beruházni egy csomag jó minőségű lisztre, hiszen a tészta nyújtásával, gyúrásával sokkal könnyebben boldogulunk majd. (A manitoba egy apró szemű, vékony héjú búzafajta, magas sikértartalommal.)

- A tűzforró sütő alapfeltétel. A focaccia elkészítése nem igényel hosszú órákat, azonban könnyen el lehet rontani, ha nem megfelelő hőfokon sütjük meg a sűrű tésztát. A lepényt hagyományosan tűzforró kemencében sütik, ezért otthon melegítsük el 270-300 fokra a sütőnket. Ilyen forró sütőben kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sül a tészta. Ha nem bírja a sütőnk ezt a hőfokot, akkor a lehető legmelegebb fokozatra kell kapcsolni, és kb. 30-45 percet kalkulálni a sütésre.
http://hvg.hu/gasztronomia/20150413_Tokeletes_focaccia__recept

Válasz

Ugrás a(z) oldalra

Ez történt a közösségben:

Huszákné Vigh Gabriella írta 17 órája a(z) érdekes blogok Rómáról fórumtémában:

2. Panoráma a középső szintről, ahová még fel lehet menni. ...

Huszákné Vigh Gabriella írta 17 órája a(z) érdekes blogok Rómáról fórumtémában:

Amphitheatrum Flavium - az aréna, ami egy szoborról kapta...

Huszákné Vigh Gabriella írta 17 órája a(z) Kár érte fórumtémában:

Roma, frana al Foro: a rischio il Lapis Niger, la pietra nera del ...

Huszákné Vigh Gabriella írta 1 napja a(z) Kár érte fórumtémában:

Roma, danneggiata statua di una sfinge in piazza del...

Huszákné Vigh Gabriella írta 1 napja a(z) Via Appia és parkok fórumtémában:

https://www.facebook. ...

Huszákné Vigh Gabriella írta 1 napja a(z) Via Appia és parkok fórumtémában:

Villa Aldobrandini riaperta finalmente al pubblico, ...

Huszákné Vigh Gabriella írta 1 napja a(z) December fórumtémában:

Andrea Loreni az Angyalvárnál ment át kötélen Tevere fölött

Huszákné Vigh Gabriella írta 1 napja a(z) December fórumtémában:

https://www.facebook. com/andrealoreni/ http://roma....

Huszákné Vigh Gabriella írta 1 napja a(z) December fórumtémában:

A kötélmutatványos Andrea Loreni december 10-én este...

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu