Róma: A grattacheccha igazi nyári római hűsítő finomság 2022

Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1606 fő
  • Képek - 5002 db
  • Videók - 1358 db
  • Blogbejegyzések - 6307 db
  • Fórumtémák - 219 db
  • Linkek - 1283 db

Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1606 fő
  • Képek - 5002 db
  • Videók - 1358 db
  • Blogbejegyzések - 6307 db
  • Fórumtémák - 219 db
  • Linkek - 1283 db

Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1606 fő
  • Képek - 5002 db
  • Videók - 1358 db
  • Blogbejegyzések - 6307 db
  • Fórumtémák - 219 db
  • Linkek - 1283 db

Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1606 fő
  • Képek - 5002 db
  • Videók - 1358 db
  • Blogbejegyzések - 6307 db
  • Fórumtémák - 219 db
  • Linkek - 1283 db

Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

network.hu

network.hu

2022.08.08.

A jégkása, pontosabban a reszelt jég igazi római nyári csemege, a város szinte minden pontján árusítják a hűsítő finomságokat. A grattecheccha több ízben kapható, és kanállal vagy szívószállal is fogyasztható.


Sárközy Júlia tudósít Rómából:

 

Rómában mindenki ismeri, Rómában mindenki szereti, a meleg nyári estéken a rómaiak grattachecchát fogyasztanak.

A grattacheccha szó szerint jégreszeléket, darabokra tört jeget jelent, és a római belváros utcáin az utcasarkokon gyakran látni olyan kisebb pavilont, vagy bódét, ahol a grattacheccha árusok vannak. Tulajdonképpen egy nagy darab jégről van szó, amit darabokra törnek, pohárba teszik és gyümölcsízzel, gyümölcssziruppal, vagy más ízekkel ízesítik, a tetejét pedig gyümölcsdarabokkal díszítik. Műanyagpohárból fogyasztják, műanyag kiskanállal, vagy szívószállal, állva az utcán, vagy székekre leülve a bódé körül. Nagyon üdítő, nagyon hűsítő, és nagyon finom. Kizárólag nyáron fogyasztják, és ezeket a bódékat a grattacheccha árusok késő délután, az esti órákban nyitják meg, onnantól várják a vendégeket.

 

A grattacheccha római kifejezés, azt jelenti szó szerint, kaparnak, reszelnek, darabokra darálnak egy nagy, akár egy méter hosszú jégtömböt. Amikor még nem léteztek a hűtőszekrények, ilyen nagy jégtömbökkel hűtötték az ételeket. Egész Olaszországban ismert, csak különböző nevekkel.

A fehér jeget apró darává, kásává reszelik, törik, darabolják, majd gyümölcsszirupot öntenek rá, amely átitatja, és színezi is a jeget. Lehet eper, meggy, menta, kókusz, citrom, vagy akár mandula ízű a szörp, mindenki maga választja ki mit szeretne, ha ráöntenének a neki darált jégre. A tetejére friss gyümölcs, mentalevél kerülhet.


A grattacheccha nem összekeverendő a granitával, ami szintén jégkása, de más az elkészítési módja. A granitát ma már gépek keverik, a grattachecchát két kézzel készítik el, ott, azon nyomban előttünk. Jó tanácsként szokták ajánlani, hogy rómaiaknak, sőt szicíliaiaknak se mondjuk, hogy a grattacheccha és a granita ugyanaz. Különbséget jelent, hogy a granitához vizet és cukrot kevernek, és csak ezután jegelik, ezért inkább krémes, mint kásás. A grattacheccha fő alapanyaga viszont maga a jég.


Nagyapáról fiúra száll a Trastevere negyedben a rakparton az Alla Fonte D’Oro dal 1913 Grattachecche örökség, és arra nagyon büszkék. hogy mindent kézzel készítenek, és a gyümölcsszirupot is házilag készítik, tehát kézműves termékről van szó.

 

Tulajdonképpen a világ legegyszerűbb fagyos ételéről van szó, az utcán fogyasztott gyorsételek tipikus példájával állunk szemben. Nem modern találmány, eredetét a 19. század elejére teszik, és Rómában a népnegyedként is ismert Trasteverében, vagyis a folyópart mentén terjedt el. Fagylaltra nem volt pénzük az embereknek, de egy darab jeget mindig találtak, ízesítették és már készen is volt a grattacheccha.

 

Ma grattacchecchát a város több pontján is találunk, kivétel nélkül kisebb utcai pavilonokban, bódékban árulják. Családi vállalkozások tartják fenn, amelyek a nyári időszakban működnek. A grattacheccha árusok késő estig, éjszakáig nyitva tartanak, addig, amíg vendégeik vannak. A gasztro történelmi örökség részét képzik Rómában generációról generációra adják át a szakmát egymásnak, a családokon belül.

Mindenki ismeri ezeket a pavilonokat a város másik részéből is idejárnak, grattachecchát enni.

 

Róma utcáin könnyű megtalálni a legközelebbi grattachecchát, késő szeptemberig megtalálhatók.

Sajnos az infláció utolérte a grattacheccha árait is, korábban egy pohár 1-2 euróba került, most már a dupláját kérik el érte.

 

--------------------------------------------------------------------------------------

 

https://www.turismoroma.it/it/22072013-la-grattachecca-e-la-granita

https://www.youtube.com/watch?v=aP_2jQKHHws

https://en.wikipedia.org/wiki/Grattachecca

https://www.facebook.com/allafontedoro

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------

 

network.hu

 

 --------------------------------------------------------------------------------------

 

network.hu

 

 --------------------------------------------------------------------------------------

 

network.hu

 

 ---------------------------------------------------------------------------------------

 

network.hu

 

 -----------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

Címkék: grattacheccha jégkása

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu