Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
2 éve | Huszákné Vigh Gabriella | 0 hozzászólás
2022.08.08.
A jégkása, pontosabban a reszelt jég igazi római nyári csemege, a város szinte minden pontján árusítják a hűsítő finomságokat. A grattecheccha több ízben kapható, és kanállal vagy szívószállal is fogyasztható.
Sárközy Júlia tudósít Rómából:
Rómában mindenki ismeri, Rómában mindenki szereti, a meleg nyári estéken a rómaiak grattachecchát fogyasztanak.
A grattacheccha szó szerint jégreszeléket, darabokra tört jeget jelent, és a római belváros utcáin az utcasarkokon gyakran látni olyan kisebb pavilont, vagy bódét, ahol a grattacheccha árusok vannak. Tulajdonképpen egy nagy darab jégről van szó, amit darabokra törnek, pohárba teszik és gyümölcsízzel, gyümölcssziruppal, vagy más ízekkel ízesítik, a tetejét pedig gyümölcsdarabokkal díszítik. Műanyagpohárból fogyasztják, műanyag kiskanállal, vagy szívószállal, állva az utcán, vagy székekre leülve a bódé körül. Nagyon üdítő, nagyon hűsítő, és nagyon finom. Kizárólag nyáron fogyasztják, és ezeket a bódékat a grattacheccha árusok késő délután, az esti órákban nyitják meg, onnantól várják a vendégeket.
A grattacheccha római kifejezés, azt jelenti szó szerint, kaparnak, reszelnek, darabokra darálnak egy nagy, akár egy méter hosszú jégtömböt. Amikor még nem léteztek a hűtőszekrények, ilyen nagy jégtömbökkel hűtötték az ételeket. Egész Olaszországban ismert, csak különböző nevekkel.
A fehér jeget apró darává, kásává reszelik, törik, darabolják, majd gyümölcsszirupot öntenek rá, amely átitatja, és színezi is a jeget. Lehet eper, meggy, menta, kókusz, citrom, vagy akár mandula ízű a szörp, mindenki maga választja ki mit szeretne, ha ráöntenének a neki darált jégre. A tetejére friss gyümölcs, mentalevél kerülhet.
A grattacheccha nem összekeverendő a granitával, ami szintén jégkása, de más az elkészítési módja. A granitát ma már gépek keverik, a grattachecchát két kézzel készítik el, ott, azon nyomban előttünk. Jó tanácsként szokták ajánlani, hogy rómaiaknak, sőt szicíliaiaknak se mondjuk, hogy a grattacheccha és a granita ugyanaz. Különbséget jelent, hogy a granitához vizet és cukrot kevernek, és csak ezután jegelik, ezért inkább krémes, mint kásás. A grattacheccha fő alapanyaga viszont maga a jég.
Nagyapáról fiúra száll a Trastevere negyedben a rakparton az Alla Fonte D’Oro dal 1913 Grattachecche örökség, és arra nagyon büszkék. hogy mindent kézzel készítenek, és a gyümölcsszirupot is házilag készítik, tehát kézműves termékről van szó.
Tulajdonképpen a világ legegyszerűbb fagyos ételéről van szó, az utcán fogyasztott gyorsételek tipikus példájával állunk szemben. Nem modern találmány, eredetét a 19. század elejére teszik, és Rómában a népnegyedként is ismert Trasteverében, vagyis a folyópart mentén terjedt el. Fagylaltra nem volt pénzük az embereknek, de egy darab jeget mindig találtak, ízesítették és már készen is volt a grattacheccha.
Ma grattacchecchát a város több pontján is találunk, kivétel nélkül kisebb utcai pavilonokban, bódékban árulják. Családi vállalkozások tartják fenn, amelyek a nyári időszakban működnek. A grattacheccha árusok késő estig, éjszakáig nyitva tartanak, addig, amíg vendégeik vannak. A gasztro történelmi örökség részét képzik Rómában generációról generációra adják át a szakmát egymásnak, a családokon belül.
Mindenki ismeri ezeket a pavilonokat a város másik részéből is idejárnak, grattachecchát enni.
Róma utcáin könnyű megtalálni a legközelebbi grattachecchát, késő szeptemberig megtalálhatók.
Sajnos az infláció utolérte a grattacheccha árait is, korábban egy pohár 1-2 euróba került, most már a dupláját kérik el érte.
--------------------------------------------------------------------------------------
https://www.turismoroma.it/it/22072013-la-grattachecca-e-la-granita
https://www.youtube.com/watch?v=aP_2jQKHHws
https://en.wikipedia.org/wiki/Grattachecca
https://www.facebook.com/allafontedoro
--------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------
|
|
Huszákné Vigh Gabriella írta 5 órája a(z) gyűjtő fórumtémában:
https://www.google. ...
Huszákné Vigh Gabriella 8 órája új blogbejegyzést írt: Magyar és nemzetközi egyházi iskolák és öregdiákok találkoztak Rómában 2024
Huszákné Vigh Gabriella 15 órája új blogbejegyzést írt: Ötven éve halt meg Vittorio De Sica olasz színész, neorealista filmrendező 2024
Huszákné Vigh Gabriella 17 órája új blogbejegyzést írt: A római start után a levegőben kigyulladt a hajtóműve egy 249 utast szállító Boeingnek 2024
Huszákné Vigh Gabriella 1 napja új blogbejegyzést írt: Petényi Katalin, Kabay Barna: Fénytörés c. dokumentumfilmjének római bemutatója 2024
Huszákné Vigh Gabriella 1 napja új blogbejegyzést írt: A római Diocletianus fürdőben Tony Cragg angol művész kanyargós szobrai 2024
Huszákné Vigh Gabriella 1 napja új blogbejegyzést írt: Nem turistabarát restaurálások Rómában a jövő évi Szentévre 2024
Huszákné Vigh Gabriella 1 napja új blogbejegyzést írt: Emlékkötet jelent meg Fraknói Vilmos halálának centenáriumi évében és interjú Sági György történésszel 2024
Huszákné Vigh Gabriella 2 napja új blogbejegyzést írt: Rómában minden út az Umbilicus Urbistól indult ki a Forum Romanumon 2024
Huszákné Vigh Gabriella 3 napja új blogbejegyzést írt: Trevi kút víz nélkül, ideiglenesen beleépített sétahíddal 2024
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Róma legjobb kávés granitája a Pantheon közelében kapható