Róma: Az olasz konyha és étkezési szokások

Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1429 fő
  • Képek - 4868 db
  • Videók - 1353 db
  • Blogbejegyzések - 3743 db
  • Fórumtémák - 194 db
  • Linkek - 1259 db

Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1429 fő
  • Képek - 4868 db
  • Videók - 1353 db
  • Blogbejegyzések - 3743 db
  • Fórumtémák - 194 db
  • Linkek - 1259 db

Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1429 fő
  • Képek - 4868 db
  • Videók - 1353 db
  • Blogbejegyzések - 3743 db
  • Fórumtémák - 194 db
  • Linkek - 1259 db

Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1429 fő
  • Képek - 4868 db
  • Videók - 1353 db
  • Blogbejegyzések - 3743 db
  • Fórumtémák - 194 db
  • Linkek - 1259 db

Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Az étkezési szokások kialakulásában a gazdasági, földrajzi és egyéb tényezők mellett szerepet játszik az olasz életfilozófia is. Az olaszok szeretnek enni, kedvelik a jó ételeket, ami nem feltétlenül drágát és különlegeset jelent.

A legegyszerűbb ételt is olyan odaadással, mondhatni szenvedéllyel készítik, fogyasztják és vitatják meg ,mint a drága vendéglők luxus fogásait.

Az átlagember napi étkezésére az olcsó tésztaételek a jellemzőek. Ezekből a tésztákból mi csak néhányat ismerünk. Olaszországba gyárilag több mint ötven félét készítenek.

A mondás szerint az olasz háziasszony az év minden napjára tud másfajta pastát készíteni. A spagetti, a makaróni, lassagne, canelloni, bartelleni, taghatelle, meniciotti, a különféle vagdalékokkal, mártásokkal, sugokkal még változatosabbak.

A sugok zöldségekből, gombákból, húsokból, felvágottakból, halakból készíthetők, de felhasználható kagyló, rák tojás, fütölt szalonna.

Az olaszok ezeket a tésztákat nem főzik olyan puhára mint mi. kicsit roppanósra hagyják a tésztát és a kifőzés után vajjal keverik össze. A hosszu tésztákat kettétörni nem szabad. A tészták kifőzése külön tudomány, nincs rá szabály, hogy mennyi ideig kell főzni. Álltalában előételek ezek a tészták, de főételként is fogyaszthatók.

Másik tészta specialitásuk amire joggal büszkék a különféle pizzák. Változatos formában gombával, sonkával, zöldséggel, hallal, huskrémmel készítik, a tetejére reszelt sajtot szórnak.

Az olasz konyha főzéshez vajat, oliva olajat, vagy más növényi zsiradékot használ. Sok féle fűszert alkalmaznak.. Bazsalikom, ánizs, kapribogyo, tárkony, mentha, oregáno, rozmaring, kakukkfű, zsálya, sáfrány, majoranna, szerecsendió, szerecsendió virág, vanilia, fahéj.

Az asztalon ott van a reszelt parmezán sajt, amivel a leveseket, de egyéb ételeiket is izesitik. Gazdag választékban készítik a leveseket. zöldséglevesek, minesztra leves, spenótleves, rizsleves, zöldségkrémlevesek, erőlevesek.

Előételnek nemcsak tésztákból, de zöldségekből is sokat készítenek. Jellegzetes a nagy husos paradicsom. articsóka padlizsán, hagyma, patison, csirág, kelvirág.

Népszerű ételek a rizottók

Hideg előételhez kagylót, rákot, tengeri sünöket, tintahalakat, egyéb halakat használnak. Hust bőven szolgáltat a fejlett állattenyésztésük, legkedveltebb a marha, borju, bárány, és ürühús, de fogyasztják a kecskehust, a házinyulat, különféle vadakat és vadszárnyasokat.

Befejező fogások között elsőként kell említeni a világhírű olasz fagylaltokat, parfékat.

Ismertebb kevert italokhoz való vermutok Gancia, Cinzáno, Martini, Garrone. Jó mínőségű törkölypálinkájuk a grappa.

Az olaszok expresso kávéja nagyon jó mínőségű és világszerte ismert. Ők az egyetlen nép akik még nálunk is erősebb expresso kávét fogyasztanak.

Étkezési ritmus.: reggelire nem esznek sokat, tejeskávé,vaj, jamm, kenyér, péksütemény, felvágott, sajt, tojásétel

Ebéd: leves, vagy valamilyen előétel, saláta, fagylalt, gyümölcs

Vacsora: előétel, leves, főétel salátával, desszert, kávé

Nyáron különösen későn étkeznek.. A nagy meleg miatt a vacsora későn kezdődik és a vendéglő teraszai késő éjszakáig hangosak.

Címkék: fagylaltok pizzák róma tészták

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Huszákné Vigh Gabriella üzente 6 éve

Nézd el, régi fórumozó blogját nem törlöm, láthatod ez öt éves. Szívesen vesszük azonban, ha Te is írsz.

Válasz

Soós Tamás üzente 6 éve

Bár az iromány jó információkat közöl, hemzseg a borzalmas helyesírási hibáktól mindkét nyelvben. Vállalhatatlan.

Válasz

Gyenge István üzente 9 éve

Ponzosabban, az olasz háziasszony az év minden napján tud más és más sugót tenni a pastára. (Azért annyi tésztaféle nincs, hogy naponta más kerüljön az asztalra egy éven át. Tény, hogy nagyon sokféle van.)

Válasz

Ez történt a közösségben:

Huszákné Vigh Gabriella 6 órája új blogbejegyzést írt: Őszi képek Rómából 2019

Huszákné Vigh Gabriella írta 7 órája a(z) November fórumtémában:

Őszi képek Rómából 2019 2019.11.13. Esős,...

Huszákné Vigh Gabriella írta 7 órája a(z) magyarok Rómában fórumtémában:

3. A bemutatott művek a Bauhaus szellemiségét, és az...

Huszákné Vigh Gabriella írta 7 órája a(z) magyarok Rómában fórumtémában:

2. Az alapításának 100. évfordulóját ünneplő Bauhaus...

Huszákné Vigh Gabriella írta 7 órája a(z) magyarok Rómában fórumtémában:

Rómába érkezett a nagysikerű magyar Bauhaus fotókiállítás ...

Huszákné Vigh Gabriella írta 7 órája a(z) magyarok Rómában fórumtémában:

Operabemutató Borromini haláláról, abban a Falconieri ...

Huszákné Vigh Gabriella írta 8 órája a(z) magyarok Rómában fórumtémában:

Theatrum Mortis A Forte Társulat előadása (premier!) a Palazzo ...

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu