Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Az étkezési szokások kialakulásában a gazdasági, földrajzi és egyéb tényezők mellett szerepet játszik az olasz életfilozófia is. Az olaszok szeretnek enni, kedvelik a jó ételeket, ami nem feltétlenül drágát és különlegeset jelent.
A legegyszerűbb ételt is olyan odaadással, mondhatni szenvedéllyel készítik, fogyasztják és vitatják meg ,mint a drága vendéglők luxus fogásait.
Az átlagember napi étkezésére az olcsó tésztaételek a jellemzőek. Ezekből a tésztákból mi csak néhányat ismerünk. Olaszországba gyárilag több mint ötven félét készítenek.
A mondás szerint az olasz háziasszony az év minden napjára tud másfajta pastát készíteni. A spagetti, a makaróni, lassagne, canelloni, bartelleni, taghatelle, meniciotti, a különféle vagdalékokkal, mártásokkal, sugokkal még változatosabbak.
A sugok zöldségekből, gombákból, húsokból, felvágottakból, halakból készíthetők, de felhasználható kagyló, rák tojás, fütölt szalonna.
Az olaszok ezeket a tésztákat nem főzik olyan puhára mint mi. kicsit roppanósra hagyják a tésztát és a kifőzés után vajjal keverik össze. A hosszu tésztákat kettétörni nem szabad. A tészták kifőzése külön tudomány, nincs rá szabály, hogy mennyi ideig kell főzni. Álltalában előételek ezek a tészták, de főételként is fogyaszthatók.
Másik tészta specialitásuk amire joggal büszkék a különféle pizzák. Változatos formában gombával, sonkával, zöldséggel, hallal, huskrémmel készítik, a tetejére reszelt sajtot szórnak.
Az olasz konyha főzéshez vajat, oliva olajat, vagy más növényi zsiradékot használ. Sok féle fűszert alkalmaznak.. Bazsalikom, ánizs, kapribogyo, tárkony, mentha, oregáno, rozmaring, kakukkfű, zsálya, sáfrány, majoranna, szerecsendió, szerecsendió virág, vanilia, fahéj.
Az asztalon ott van a reszelt parmezán sajt, amivel a leveseket, de egyéb ételeiket is izesitik. Gazdag választékban készítik a leveseket. zöldséglevesek, minesztra leves, spenótleves, rizsleves, zöldségkrémlevesek, erőlevesek.
Előételnek nemcsak tésztákból, de zöldségekből is sokat készítenek. Jellegzetes a nagy husos paradicsom. articsóka padlizsán, hagyma, patison, csirág, kelvirág.
Népszerű ételek a rizottók
Hideg előételhez kagylót, rákot, tengeri sünöket, tintahalakat, egyéb halakat használnak. Hust bőven szolgáltat a fejlett állattenyésztésük, legkedveltebb a marha, borju, bárány, és ürühús, de fogyasztják a kecskehust, a házinyulat, különféle vadakat és vadszárnyasokat.
Befejező fogások között elsőként kell említeni a világhírű olasz fagylaltokat, parfékat.
Ismertebb kevert italokhoz való vermutok Gancia, Cinzáno, Martini, Garrone. Jó mínőségű törkölypálinkájuk a grappa.
Az olaszok expresso kávéja nagyon jó mínőségű és világszerte ismert. Ők az egyetlen nép akik még nálunk is erősebb expresso kávét fogyasztanak.
Étkezési ritmus.: reggelire nem esznek sokat, tejeskávé,vaj, jamm, kenyér, péksütemény, felvágott, sajt, tojásétel
Ebéd: leves, vagy valamilyen előétel, saláta, fagylalt, gyümölcs
Vacsora: előétel, leves, főétel salátával, desszert, kávé
Nyáron különösen későn étkeznek.. A nagy meleg miatt a vacsora későn kezdődik és a vendéglő teraszai késő éjszakáig hangosak.
|
|
|
MOT MAKSYM írta 5 órája a(z) Anonymus és Róma: Egy rejtély megoldódik? Anonymus feledésbe merül? blogbejegyzéshez:
"https://spinbetter. hu":https://spinbetter.hu
MOT MAKSYM írta 5 órája a(z) Anonymus és Róma: Egy rejtély megoldódik? Anonymus feledésbe merül? blogbejegyzéshez:
https://spinbetter. hu[ссылка]
MOT MAKSYM írta 5 órája a(z) Anonymus és Róma: Egy rejtély megoldódik? Anonymus feledésbe merül? blogbejegyzéshez:
[https://spinbetter.hu ссылка]
MOT MAKSYM írta 5 órája a(z) Anonymus és Róma: Egy rejtély megoldódik? Anonymus feledésbe merül? blogbejegyzéshez:
[url=https://spinbetter. hu]https://spinbetter.hu[/url]
MOT MAKSYM írta 5 órája a(z) Anonymus és Róma: Egy rejtély megoldódik? Anonymus feledésbe merül? blogbejegyzéshez:
[https://spinbetter. hu](https://spinbetter.hu)
MOT MAKSYM írta 5 órája a(z) Anonymus és Róma: Egy rejtély megoldódik? Anonymus feledésbe merül? blogbejegyzéshez:
Netet néztem, és véletlenül rábukkantam erre a linkre. ...
MOT MAKSYM írta 5 órája a(z) Anonymus és Róma: Egy rejtély megoldódik? Anonymus feledésbe merül? blogbejegyzéshez:
Netet néztem, és véletlenül rábukkantam erre a linkre. ...
MOT MAKSYM írta 5 órája a(z) Anonymus és Róma: Egy rejtély megoldódik? Anonymus feledésbe merül? blogbejegyzéshez:
Netet néztem, és teljesen véletlenül rátaláltam erre az ...
MOT MAKSYM írta 5 órája a(z) Anonymus és Róma: Egy rejtély megoldódik? Anonymus feledésbe merül? blogbejegyzéshez:
yes
Huszákné Vigh Gabriella 1 napja új blogbejegyzést írt: Moholy-Nagy László kiállítás Rómában a Falconieri palotában 2025
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
A kis táncos Takács Szofi négy aranyérmet szerzett Rómában a világbajnokságon 2025
Diane Keaton utolsó útjai Rómában 2025
Kocsis Tibor Rómában 2025
Kostyál Zsigmond/Heru Mornie: Out-of-Time Square – az Időn Kívüli Tér 2025