Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Az étkezési szokások kialakulásában a gazdasági, földrajzi és egyéb tényezők mellett szerepet játszik az olasz életfilozófia is. Az olaszok szeretnek enni, kedvelik a jó ételeket, ami nem feltétlenül drágát és különlegeset jelent.
A legegyszerűbb ételt is olyan odaadással, mondhatni szenvedéllyel készítik, fogyasztják és vitatják meg ,mint a drága vendéglők luxus fogásait.
Az átlagember napi étkezésére az olcsó tésztaételek a jellemzőek. Ezekből a tésztákból mi csak néhányat ismerünk. Olaszországba gyárilag több mint ötven félét készítenek.
A mondás szerint az olasz háziasszony az év minden napjára tud másfajta pastát készíteni. A spagetti, a makaróni, lassagne, canelloni, bartelleni, taghatelle, meniciotti, a különféle vagdalékokkal, mártásokkal, sugokkal még változatosabbak.
A sugok zöldségekből, gombákból, húsokból, felvágottakból, halakból készíthetők, de felhasználható kagyló, rák tojás, fütölt szalonna.
Az olaszok ezeket a tésztákat nem főzik olyan puhára mint mi. kicsit roppanósra hagyják a tésztát és a kifőzés után vajjal keverik össze. A hosszu tésztákat kettétörni nem szabad. A tészták kifőzése külön tudomány, nincs rá szabály, hogy mennyi ideig kell főzni. Álltalában előételek ezek a tészták, de főételként is fogyaszthatók.
Másik tészta specialitásuk amire joggal büszkék a különféle pizzák. Változatos formában gombával, sonkával, zöldséggel, hallal, huskrémmel készítik, a tetejére reszelt sajtot szórnak.
Az olasz konyha főzéshez vajat, oliva olajat, vagy más növényi zsiradékot használ. Sok féle fűszert alkalmaznak.. Bazsalikom, ánizs, kapribogyo, tárkony, mentha, oregáno, rozmaring, kakukkfű, zsálya, sáfrány, majoranna, szerecsendió, szerecsendió virág, vanilia, fahéj.
Az asztalon ott van a reszelt parmezán sajt, amivel a leveseket, de egyéb ételeiket is izesitik. Gazdag választékban készítik a leveseket. zöldséglevesek, minesztra leves, spenótleves, rizsleves, zöldségkrémlevesek, erőlevesek.
Előételnek nemcsak tésztákból, de zöldségekből is sokat készítenek. Jellegzetes a nagy husos paradicsom. articsóka padlizsán, hagyma, patison, csirág, kelvirág.
Népszerű ételek a rizottók
Hideg előételhez kagylót, rákot, tengeri sünöket, tintahalakat, egyéb halakat használnak. Hust bőven szolgáltat a fejlett állattenyésztésük, legkedveltebb a marha, borju, bárány, és ürühús, de fogyasztják a kecskehust, a házinyulat, különféle vadakat és vadszárnyasokat.
Befejező fogások között elsőként kell említeni a világhírű olasz fagylaltokat, parfékat.
Ismertebb kevert italokhoz való vermutok Gancia, Cinzáno, Martini, Garrone. Jó mínőségű törkölypálinkájuk a grappa.
Az olaszok expresso kávéja nagyon jó mínőségű és világszerte ismert. Ők az egyetlen nép akik még nálunk is erősebb expresso kávét fogyasztanak.
Étkezési ritmus.: reggelire nem esznek sokat, tejeskávé,vaj, jamm, kenyér, péksütemény, felvágott, sajt, tojásétel
Ebéd: leves, vagy valamilyen előétel, saláta, fagylalt, gyümölcs
Vacsora: előétel, leves, főétel salátával, desszert, kávé
Nyáron különösen későn étkeznek.. A nagy meleg miatt a vacsora későn kezdődik és a vendéglő teraszai késő éjszakáig hangosak.
|
|
|
Huszákné Vigh Gabriella írta 4 órája a(z) Politikai szelek fórumtémában:
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök fejtette ki a ...
Huszákné Vigh Gabriella írta 4 órája a(z) A Vatikáni Múzeumban bukkantak két eredeti Raffaello festményre blogbejegyzéshez:
Nem volt elzárva, csak azt hitték, hogy nem Raffaello, hanem a ...
Huszákné Vigh Gabriella írta 4 órája a(z) Szent Péter bazilika fórumtémában:
A születés és remény szimbóluma a Vatikáni ...
Galgóczi Imre írta 5 órája a(z) A Vatikáni Múzeumban bukkantak két eredeti Raffaello festményre blogbejegyzéshez:
Kedves Vigh Gabriella, szeretném megkérdezni, hogy ...
Huszákné Vigh Gabriella írta 1 napja a(z) Karácsony Rómában fórumtémában:
https://www.santegidio. org/pageID/55069/langID/it/Il-...
Huszákné Vigh Gabriella 1 napja új blogbejegyzést írt: Magyar mézeskalács betlehem díszíti a Vatikánt 2025
Huszákné Vigh Gabriella 1 napja új blogbejegyzést írt: Dr Lantos Krisztina köszöntőbeszédje Rómában a miniszteri látogatás, a Mikulás ünnep és fényjáték alkalmából a Falconieri palotában 2025
Huszákné Vigh Gabriella írta 1 napja a(z) Raffaello szupersztár a Vatikáni múzeumokban 2020 blogbejegyzéshez:
Na igen, megnéztem a linkeket, s ezek közül már csak egy ...
Huszákné Vigh Gabriella írta 1 napja a(z) Raffaello szupersztár a Vatikáni múzeumokban 2020 blogbejegyzéshez:
2017-ben a restauráláskor derült ki, hogy maga Raffaello ...
Galgóczi Imre írta 2 napja a(z) Raffaello szupersztár a Vatikáni múzeumokban 2020 blogbejegyzéshez:
Szeretném megkérdezni, hogy a felfedezett Raffaello képek ...
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Rómába megérkezett a februári milánói és cortinai téli olimpia lángja 2025
A kis táncos Takács Szofi négy aranyérmet szerzett Rómában a világbajnokságon 2025
Diane Keaton utolsó útjai Rómában 2025
Kocsis Tibor Rómában 2025