Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Az étkezési szokások kialakulásában a gazdasági, földrajzi és egyéb tényezők mellett szerepet játszik az olasz életfilozófia is. Az olaszok szeretnek enni, kedvelik a jó ételeket, ami nem feltétlenül drágát és különlegeset jelent.
A legegyszerűbb ételt is olyan odaadással, mondhatni szenvedéllyel készítik, fogyasztják és vitatják meg ,mint a drága vendéglők luxus fogásait.
Az átlagember napi étkezésére az olcsó tésztaételek a jellemzőek. Ezekből a tésztákból mi csak néhányat ismerünk. Olaszországba gyárilag több mint ötven félét készítenek.
A mondás szerint az olasz háziasszony az év minden napjára tud másfajta pastát készíteni. A spagetti, a makaróni, lassagne, canelloni, bartelleni, taghatelle, meniciotti, a különféle vagdalékokkal, mártásokkal, sugokkal még változatosabbak.
A sugok zöldségekből, gombákból, húsokból, felvágottakból, halakból készíthetők, de felhasználható kagyló, rák tojás, fütölt szalonna.
Az olaszok ezeket a tésztákat nem főzik olyan puhára mint mi. kicsit roppanósra hagyják a tésztát és a kifőzés után vajjal keverik össze. A hosszu tésztákat kettétörni nem szabad. A tészták kifőzése külön tudomány, nincs rá szabály, hogy mennyi ideig kell főzni. Álltalában előételek ezek a tészták, de főételként is fogyaszthatók.
Másik tészta specialitásuk amire joggal büszkék a különféle pizzák. Változatos formában gombával, sonkával, zöldséggel, hallal, huskrémmel készítik, a tetejére reszelt sajtot szórnak.
Az olasz konyha főzéshez vajat, oliva olajat, vagy más növényi zsiradékot használ. Sok féle fűszert alkalmaznak.. Bazsalikom, ánizs, kapribogyo, tárkony, mentha, oregáno, rozmaring, kakukkfű, zsálya, sáfrány, majoranna, szerecsendió, szerecsendió virág, vanilia, fahéj.
Az asztalon ott van a reszelt parmezán sajt, amivel a leveseket, de egyéb ételeiket is izesitik. Gazdag választékban készítik a leveseket. zöldséglevesek, minesztra leves, spenótleves, rizsleves, zöldségkrémlevesek, erőlevesek.
Előételnek nemcsak tésztákból, de zöldségekből is sokat készítenek. Jellegzetes a nagy husos paradicsom. articsóka padlizsán, hagyma, patison, csirág, kelvirág.
Népszerű ételek a rizottók
Hideg előételhez kagylót, rákot, tengeri sünöket, tintahalakat, egyéb halakat használnak. Hust bőven szolgáltat a fejlett állattenyésztésük, legkedveltebb a marha, borju, bárány, és ürühús, de fogyasztják a kecskehust, a házinyulat, különféle vadakat és vadszárnyasokat.
Befejező fogások között elsőként kell említeni a világhírű olasz fagylaltokat, parfékat.
Ismertebb kevert italokhoz való vermutok Gancia, Cinzáno, Martini, Garrone. Jó mínőségű törkölypálinkájuk a grappa.
Az olaszok expresso kávéja nagyon jó mínőségű és világszerte ismert. Ők az egyetlen nép akik még nálunk is erősebb expresso kávét fogyasztanak.
Étkezési ritmus.: reggelire nem esznek sokat, tejeskávé,vaj, jamm, kenyér, péksütemény, felvágott, sajt, tojásétel
Ebéd: leves, vagy valamilyen előétel, saláta, fagylalt, gyümölcs
Vacsora: előétel, leves, főétel salátával, desszert, kávé
Nyáron különösen későn étkeznek.. A nagy meleg miatt a vacsora későn kezdődik és a vendéglő teraszai késő éjszakáig hangosak.
|
|
Huszákné Vigh Gabriella 1 napja új blogbejegyzést írt: Idén Rómában a 100. évfordulón nem Erdő Péter áldotta meg a járműveket a Colosseumnál 2025
Huszákné Vigh Gabriella 1 napja új blogbejegyzést írt: Cristiana Pegoraro zongoraművész gyertyafényes koncertje Rómában a Falconieri palotában 2025
Huszákné Vigh Gabriella 1 napja új blogbejegyzést írt: A magyar művészet fantasztikus bemutatkozása a szentévben a Római Magyar Akadémián 2025
Huszákné Vigh Gabriella 3 napja új blogbejegyzést írt: A Lego kockákból épített Trevi kutat Rómában a Trevi kút előtt mutatták be 2025
Huszákné Vigh Gabriella 4 napja új blogbejegyzést írt: P. Vértesaljai László: „Kettős kiállításmegnyitás – jazz koncerttel” a Római Magyar Akadémián 2025
Huszákné Vigh Gabriella 5 napja új blogbejegyzést írt: Nemzetközi Nőnap Rómában 2025
Huszákné Vigh Gabriella 6 napja új blogbejegyzést írt: Hihetetlenül gazdag és különleges Caravaggio kiállítás nyílt Rómában 2025
Huszákné Vigh Gabriella írta 6 napja a(z) Politikai szelek fórumtémában:
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök felvetette, hogy...
Huszákné Vigh Gabriella írta 6 napja a(z) Politikai szelek fórumtémában:
2. Az információgyűjtés oroszlánrésze nyilvánvalóan az...
Huszákné Vigh Gabriella írta 6 napja a(z) Politikai szelek fórumtémában:
"Washington megbízhatatlan". A ...
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Egy január végi esős nap Rómában fotókkal 2025
Nyúl Debóra: Így telt egy felejthetetlen napom az Örök Városban 2024
Széles-Horváth Anna: Néha Rómáig kell menni, hogy megtudjunk valamit magunkról 2024
Schuster Borka: Rómában töltenéd a húsvétot? Ezeket érdemes tudnod, amikor az utazást tervezed 2024