Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
3 éve | Huszákné Vigh Gabriella | 0 hozzászólás
2021.01.16.
Dragomán György írása:
Céklapucoláskor mindig Paolo Sorrentino A nagy szépség című filmje jut eszembe, vagyis a Santát játszó Giusi Merli időtlen arca, ahogy, szerintem kicsit kajánul, azzal felel a mindenkit foglalkoztató kérdésre, mégpedig hogy miért is eszik kizárólag gyökereket, hogy „le radici sono importanti”. Mert a gyökerek fontosak. Céklapucoláskor ezt a mondatot szoktam olaszul ismételgetni, és közben élvezem, hogy a tenyerem befesti a céklalé. Ha nem élvezném, akkor is befestené, úgyhogy inkább örülök neki, és már előre azon gondolkozom, milyen jó is lesz majd körömkefével ledörzsölni a nyomát a bőrömről.
Nagyon szeretem a céklát, ahogy néha finoman, néha tolakodóan felbukkan
benne a föld íze és aromája, vadul, mégis fogyaszthatóvá szelídítve.
Szeretem, hogy egyszerre tud köret és főétel lenni, ha akarom,
levesbetét, ha akarom, húspótlék, főzelékek feltéte. Még a törökországi,
fermentált céklaléből készült üdítőt is szeretem, pedig az sokaknak
kihívást jelent, annyira sajátos az íze.
De legjobban a sült céklát szeretem. Meghámozom és kettévágom a
céklafejeket, aztán bedörzsölöm nagyon finom olívaolajjal. (Ezt legjobb
egy salátástálban csinálni, mert ha az ember ügyesen mozgatja a tálban
körbe-körbe a céklafejeket, pár kiskanálnyi olaj is elég. Bevallom, én
még ilyenkor is azt kántálom olaszul, hogy a gyökerek roppant fontosak.)
Aztán megszórom füstölt sóval (amióta egyszer egy dobozka Halen Môn
nevű walesi sót kaptam Annától születésnapomra, ez az egyik kedvenc
fajtám), és 180 fokos sütőben egy óra alatt puhára sütöm. Néha
rozmaringot és pucolatlan fokhagymát is dobok a fejek közé.
A sütéstől a cékla nemcsak megpuhul, hanem meg is édesedik, az ízei
elmélyülnek, megfinomodnak, kicsit megkaramellesedik az egész. Próbáltam
sütés előtt cukrot és vajat is szórni a tetejére, de rájöttem, hogy
fölösleges: az olaj és a só hozza ki a legszebben az ízét.
A sült céklát aztán alapanyagként lehet kezelni: önmagában is ehető, de
lehet húsok körete, vagy éppen főzelékhez adott feltét, szerintem nagyon
illik a humuszhoz vagy a savanykás, lime-os fekete lencséhez.
Salátát is lehet belőle csinálni, langyosan felszeletelve, a lehető
legfinomabb balzsamecettel nyakon öntve nagyon jó salátaalap, lehet rá
olajos magvakat, diót, mandulát, ne adj’ isten pisztáciát vagy tökmagot
is szórni, kéksajtot, fetát vagy kecskesajtot keverni hozzá, esetleg
naranccsal, ananásszal, almával vagy gránátalmával gazdagítani – nagyon
változatos és megunhatatlan salátákat alkothatunk így.
A másik út a klasszikusabb: a sült céklát julienne-re vágva, tejföllel
és kaporral összekeverve a borscs irányába lehet elindulni. Pár
céklafejet ugyanannyi paradicsomlével összeturmixolva máris gyors hideg
céklaleveshez jutunk, ebbe nagyon jó belekeverni a julienne-ezett céklát
és a kapros tejfölt. Ezt persze semmiképpen se merném borscsnak
nevezni, az egy másik sport és műfaj, komoly családi hagyományok
kötődnek hozzá, főzésének rituáléja van. De nálunk nem volt borscs, mert
Apám nem szerette a céklát, úgyhogy én felszabadultan és könnyű kézzel
nyúlok hozzá, kevés jóféle spanyol szárított sonkát dobok még rá
betétnek, és ahogy belekanalazok, azt suttogom, borscs, könnyeden,
furfangosan.
A legkedvesebb céklareceptemhez nem sült cékla kell, ez a
csípős-paradicsomos céklafőzelék, amit Madhur Jaffrey híres indiai
szakácskönyvéből tanultam, nála a római kömény a cékla alapfűszere, és
ez valóban annyira izgalmas és találó ízkombináció, hogy néha még a
sütőben sült céklára is szoktam római köményt szórni. Ez úgy készül,
hogy olajon kevés római köményt és egy fej apróra vágott hagymát
pirítunk, ehhez azonos mennyiségű lehéjazott és kimagozott paradicsomot,
és hámozott, ujjnyi darabokra vágott céklát adunk (egy közepes
hagymához mondjuk negyven-negyven dekát), csípős paprikát keverünk
hozzá, lassú tűzön addig főzzük, amíg a cékla megpuhul, aztán nagy
lángon elfőzzük a levét, amíg szinte száraz lesz. Ennél az ételnél is
érvényesül a cékla kettős természete: főtt rizzsel feltétként működik,
de adtam már köretként kacsához vagy éppen vadsülthöz (és most a
vörösborban párolt, vargányával töltött őzcomb jut az eszembe).
Végezetül pár szó a céklachipsről. A cékla nagyon jó chips-alapanyag,
vékonyra vágva, olajjal finoman megkenve és megsózva sütőben is süthető,
de én pár éve elkezdtem mikróban csinálni éhségelverő krumplichipset,
és mióta céklával is kipróbáltam, azóta inkább úgy csinálom.
A céklát meghámozom, aztán a hámozóval további hajszálvékony szeleteket
vágok belőle, ezeket elrendezem körben egy tányérformára vágott
szilikonos sütőpapíron (középre nem teszek belőle, az gyorsan megégne),
enyhén megsózom, aztán két-három percig mikrózom nagy fokozaton. (A
második perc után, húsz másodpercenként érdemes szünetet tartani, és
megnézni a céklaszeleteket, a legvégső stádiumban könnyen megégnek.)
Tökéletesen ropogós lesz, és finoman előédesedik belőle a céklaíz
lényege. Önmagában is nagyon jó, de változatosságot csempész bármilyen
céklás tányérra. Merthogy a gyökerek fontosak. Különösen a cékla.
-------------------------------------------------------------------------------------------
https://www.facebook.com/dragomangy/photos/a.586343401475358/3374726185970385/
https://www.lira.hu/hu/konyv/ismeretterjeszto-1/szakacskonyvek/fozoskonyv-irasok-fozesrol-es-evesrol?fbclid=IwAR12Ooox5b1BzV7p-HIOGU6nHmKVeKkHkJjrbrBdLEn1GKGKKsi_9JQtgpM
https://www.facebook.com/watch/?v=459737887984964
-------------------------------------------------------------------------------------------
|
|
Huszákné Vigh Gabriella írta 1 perce a(z) magyarok Rómában fórumtémában:
https://vasarnap. hu/2024/11/08/magyar-es-...
Huszákné Vigh Gabriella 56 perce új blogbejegyzést írt: A Pantheon kápolnái és fülkéi a sírokkal részletesen 2. befejező rész 2024
Huszákné Vigh Gabriella 1 napja új blogbejegyzést írt: A Pantheon kápolnái és fülkéi a sírokkal részletesen 2024
Huszákné Vigh Gabriella írta 2 napja a(z) Rómában játszódó filmek fórumtémában:
Közel tíz évvel szereplése után életre kel a Bond-filmek egyik ...
Huszákné Vigh Gabriella 3 napja új blogbejegyzést írt: A Vatikánban bemutatták a 2025-ös szentév kabalafiguráját 2024
Huszákné Vigh Gabriella 3 napja új blogbejegyzést írt: Római hihetetlen piac: Piac egy múzeumban Cicero kezénél 2024
Huszákné Vigh Gabriella 4 napja új blogbejegyzést írt: Magyarok megemlékezése a római Veranói temetőben 2024
Huszákné Vigh Gabriella írta 4 napja a(z) magyarok Rómában fórumtémában:
Október 31-én délelőtt a Pápai Magyar Intézet, a Szentszéki ...
Huszákné Vigh Gabriella írta 4 napja a(z) magyarok Rómában fórumtémában:
Megemlékezést tartottunk a római Veranoi temetőben. ...
Huszákné Vigh Gabriella írta 4 napja a(z) Limoncello (talján konyha idehaza) fórumtémában:
http://www.pasticceriaregoli. com/?...
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Búcsú "A nagy szépségtől", eladó Rómában a Palazzo Sacchetti 2021
Paloták nyitott udvara rendezvény Rómában, Nagy szépség ízelítővel
A nagy szépség című film római helyszínei képekben
Rómában átadták A nagy szépség c. filmből híressé vált Fontanone kutat