Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
4 hónapja | Huszákné Vigh Gabriella | 0 hozzászólás
2024.06.22.
Nincs ember, aki ne tudna felsorolni legalább hármat-négyet az olasz konyha halhatatlan remekei közül. Ám ha Itália fővárosába látogatsz, sok mindent elfelejthetsz a hagyományosnak tekinthető helyi specialitások közül: Róma ugyanis saját gasztronómiai kultúrával rendelkezik.
Az olasz konyha a regionalitásban gyökerezik: így fordulhat elő, hogy a római gasztronómiában csak ritkán használják az olyan közismert összetevőket, mint a bolognai szósz vagy a pesto. Az örök város sajátos konyhaművészete a cucina povera (szó szerinti fordításban: „szegény emberek konyhája”) vonalra épül, amit a dél-itáliai parasztok honosítottak meg, ám miután azt tapasztalták, hogy kifejezetten nagy igény van rá, széles körben elterjedt. Kétségtelen tény: a magára valamit is adó ínyenc aligha maradhat közömbös az „olasz egyszerűség” varázsa iránt.
A római konyha egyszerű, hétköznapi összetevőkön alapul, ám ha avatott szakácsok készítik ezeket a fogásokat, a végeredmény egyszerűen mennyei lesz.
Sikerült felkeltenünk a kíváncsiságodat? Akkor mélyedjünk el a részletekben! Összeválogattunk öt kihagyhatatlan fogást, amit kötelező megkóstolnod, ha utad az örök városba vezetne:
1.Maritozzo
Az olaszok gyakorta indítják a napjukat habkönnyű nassolnivalóval. A klasszikus reggeli elengedhetetlen tartozékai közé tartozik a cappucino és a cornetto (croissant) is, de ha inkább Róma ikonikus cukrászsüteményét próbálnád ki, rendelj magadnak egy adag maritozzót! A puha, édes zsemlékbe rendszerint (vaníliás) tejszínhabot töltenek, de olykor előfordul, hogy teret engednek a szokatlanabb, pikánsabb ízekkel való kísérletezésnek is. Akárhogy is: a maritozzo az egyik legkitűnőbb édesség, amit egy római turista felvehet a bakancslistájára. A Pasticceria Regioli nevű pékségben fenségesen készítik a hagyományos változatot.
http://www.pasticceriaregoli.com/
https://www.youtube.com/watch?v=alU-v4c2-kM
https://www.tasteatlas.com/pasticceria-regoli/maritozzo
https://anamericaninrome.com/2016/06/breakfast-at-pasticceria-regoli-in-rome/
--------------
---------------------------------------------------------------------------------------
2.Fehér pizza (pizza bianca)
A Róma egyik kulináris védjegyének számító fehér pizza (pizza bianca) sok tekintetben a focacciára hajaz, ám valamelyest vékonyabb annál. Ha vásárolsz magadnak egy szeletet, akár „üresen” is eheted, bár a rómaiak többsége imádja félbetörni és némi mortadellával díszíteni. Ha azt hallod, hogy a helybéliek „pizza e mortazzát” rendelnek, akkor bizony a fehér pizzára gondolnak. Csatlakozz hozzájuk bátran! Ki tudja, talán rátalálsz a kedvenc új szendvicsedre! A I Roscioli ed il Forno-ba érdemes betérned, ha kipróbálnád ezt az egyszerű, de laktató különlegességet.
https://www.anticofornoroscioli.it/
https://www.youtube.com/watch?v=6J49lcJU3VA
https://www.youtube.com/c/ChefMaxMariola
--------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------
3.Articsóka
Az articsóka télen és kora tavasszal szinte minden nívós római vendéglátóhely repertoárjában megtalálható. Két fő elkészítési módja ismert: a Carciofi alla romana nevű eljárás keretében először eltávolítják a zöldség külső leveleit, majd fokhagymával és mentucciával (a vadmenta helyi változata) töltik meg, aztán olivaolajban párolják és vizet adnak hozzá. A másik, Carciofi alla giudia nevű metódus lényege, hogy az articsókát kétszer sütik meg: a levelei így ropogós lesz, míg a zöldség többi része puha. A zsidó negyedben található Ba’Ghettóban mindkettőt kipróbálhatod.
https://www.baghetto.com/ristoranti/ristorante-kasher-portico-dottavia-roma/
https://www.youtube.com/watch?v=q0WLUD7D23A
------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------
4.Cacio e pepe
Ha csak egy tésztaételt kóstolsz meg Rómában, a cacio e pepe legyen az! Szinte megmosolyogtató, mennyire egyszerű elkészíteni ezt a frenetikus helyi specialitást: csupán a pecorino romano nevű, juhtejből készült sajtra, némi frissen őrölt fekete borsra és egy kis vízre van szükség hozzá. A sajt gazdag, krémes szósszá emulgeálódik, megkoronázva e finom tésztaételt. A Da Enzo al nevű vendéglátóhelyen friss, vékony tonnarelli tésztával készítik: ez a változat az egyik legnagyszerűbb.
https://www.youtube.com/watch?v=AztjQDIi3Sw&t=3s
----------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------
5. Saltimbocca
Ez az egyik legfantasztikusabb itáliai étel: vékony borjúhús szeletek, zsálya és pármai sonka egy kis fehérboros-vajas mártással megbolondítva. Mivel a fogás már régóta a globális konyha kihagyhatatlan része, így rengeteg különböző helyi változata ismert, Rómában viszont néhány tradicionális verzió is a tányérodra kerülhet. Ha tényleg mennyei saltimboccára vágysz, akkor keresd fel az Armando al Pantheon nevű családi éttermet: az 1961 óta folyamatosan üzemelő vendéglőben ezt az ételt is a régi, jól bevált recept szerint készítik.
https://www.armandoalpantheon.it/
https://www.tasteatlas.com/armandoalpantheon/saltimbocca
https://www.youtube.com/watch?v=4qZL54G7jgg
------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------
|
|
Huszákné Vigh Gabriella 19 órája új blogbejegyzést írt: A Pantheon kápolnái és fülkéi a sírokkal részletesen 2024
Huszákné Vigh Gabriella írta 2 napja a(z) Rómában játszódó filmek fórumtémában:
Közel tíz évvel szereplése után életre kel a Bond-filmek egyik ...
Huszákné Vigh Gabriella 2 napja új blogbejegyzést írt: A Vatikánban bemutatták a 2025-ös szentév kabalafiguráját 2024
Huszákné Vigh Gabriella 3 napja új blogbejegyzést írt: Római hihetetlen piac: Piac egy múzeumban Cicero kezénél 2024
Huszákné Vigh Gabriella 3 napja új blogbejegyzést írt: Magyarok megemlékezése a római Veranói temetőben 2024
Huszákné Vigh Gabriella írta 3 napja a(z) magyarok Rómában fórumtémában:
Október 31-én délelőtt a Pápai Magyar Intézet, a Szentszéki ...
Huszákné Vigh Gabriella írta 3 napja a(z) magyarok Rómában fórumtémában:
Megemlékezést tartottunk a római Veranoi temetőben. ...
Huszákné Vigh Gabriella írta 3 napja a(z) Limoncello (talján konyha idehaza) fórumtémában:
http://www.pasticceriaregoli. com/?...
Huszákné Vigh Gabriella írta 4 napja a(z) Limoncello (talján konyha idehaza) fórumtémában:
http://orokvaros.network. hu/blog/roma-kozossegi...
Huszákné Vigh Gabriella írta 4 napja a(z) Limoncello (talján konyha idehaza) fórumtémában:
Csak egy ötlet: a Santa Maria Maggiore bazilikában lévő ...
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Olasz őstermelők rendezvénye Rómában a Circus Maximusban 2023
Rántott Hal és Tőkehal Fesztivál Rómában 2023
Filp Csaba festőművész kiállítása Rómában 2022
Ókori római lakomán jártunk, és Filp Csabával beszélgettünk 2022