Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
2019.05.13.
Most egy római kávés kalandról szeretnék írni nektek. A sztori ott
kezdődik, hogy idén Rómában nyaraltunk. Még sosem voltam ott, és
szerettem volna látni az ősi romokat. Az úti cél kiválasztásakor most
másodlagos volt a blog, nem elsősorban ezért mentünk oda, nem is volt
tervben, hogy beszámolok erről. (Mert akkor jobban felkészülök. Pl.
többek között komolyabb fotó-felszerelést vittem volna, nem csak a
mobilomat. Vagy leveleztem volna előre olyan cégekkel, akiket
felkeresek, stb.) De nyilván az ember körbenéz ilyen fronton is, ha az
olasz kávé az elsődleges hobbija, és Olaszországban jár. Egy kis égi
segítséggel bizony igen jó helyre keveredtem. Egy olcsó apartmanban
szálltunk meg, Róma történelmi belvárosában. A lakás nem volt nagy szám,
de ~20 perc sétára volt a Colosseum, ezért esett rá a választás, és a
költségvetésbe is éppen belefért. Az első meglepetés akkor ért, amikor
elfoglaltuk a szállást, és körülnéztem a konyhában. Egy Bialetti
kapszulás gépük volt, kapszula nélkül. Ááááj, ez azt jelentette, hogy
reggel nem tudok kávét inni. (Aki úgy hozzá van szokva a reggeli
kávéhoz, mint én, az tudja, hogy ez mekkora probléma.) Sebaj, gondoltam,
csak találok reggel egy kávézót. Mégiscsak Olaszországban vagyunk,
nemde? Aztán kinéztem a szállás ablakán és rögtön megnyugodtam:
Ciamei Caffe. Ez bizony egy kávézó. Ugyan nem ismertem őket, de abban
bizonyos voltam, hogy jobb kávét fognak adni, mint egy kapszulás gép
kapszula nélkül…
Az ottlétem ideje alatt minden reggel itt oldottam meg a reggeli
kávézást és csak utólag derült ki, hogy ez mekkora szerencse volt. Mert
olasz kávékultúra ide, vagy oda, a nyaralás alatt nem találtam még egy
ehhez fogható kávéházat.
Legendák
Jöjjön itt pár legenda, vagy mendemonda az olaszok eszpresszó
fogyasztási szokásairól. Ezek nyilvánvalóan nem teljesen helytállóak,
hiszen hatalmas általánosítások, így nem lehetnek igazak minden olasz
kávéfogyasztóra. De mégis benne van a köztudatban és talán vannak
mögötte igazságok is.
Első legenda: az olaszok általában nem vesznek drága presszógépet
otthoni használatra, mert minden utcában van kávézó, ott nagyon olcsón
(és nagyon gyorsan) kapnak mindig egy színvonalas gépből olyan friss
kávét, amit otthon úgysem tudnak reprodukálni. Az átlag olasz
kávéfogyasztó így nem fog azzal vacakolni, hogy otthonra gépet
vásároljon, azt karbantartsa, takarítsa, mosogassa, daráljon,
tömörítsen, kezelje a zaccot, stb.
A Ciamei-ben 0,7 EUR volt egy presszókávé. Arányaiban az ő fizetésükhöz
képest ez egy elhanyagolható összeg. A pultnál a kávét egy percen belül
minden reggel megkaptam egy brutálisan nagy La San Marco Leva gépből.
(Mondjuk otthon a lakásban tényleg nehéz ezt a szintet hozni.)
Ebben a kávézóban piszok gyorsan cserélődtek a vendégek. Bejöttek, a
pultnál kértek egy kávét, felhörpintették, letették egy kistányérba a
0,7€-t és már távoztak is ~2 perc után. Mind egytől egyig helyiek és
véletlenül sem turisták.
Második legenda: az olasz kávézókban ha a barista előtti pultnál
felhörpinted a kapott kávét, kevesebbet kell fizetned, mintha leülsz egy
asztalhoz.
Az, hogy itt a Ciamei Caffe-ban ez hogy is van, már sose tudjuk meg,
mert minden reggel a pultnál fogyasztottam többiekkel. Valahogy adta
magát a dolog. (Plusz én is siettem tovább romokat és műalkotásokat
nézni.) Az asztalt igazából a turisták igénylik. Ők inkább leülnek egy
asztalhoz, várják a pincért, aki felveszi a rendelést, majd kiviszi az
italokat. Ez lássuk be, több időt jelent a személyzet számára, így
valahol jogos, ha drágább. Szerintem ebben a kávézóban nem a turisták az
elsődleges célközönség, hanem inkább a helyiek. Nem is nagyon volt
asztal, hogy leüljünk (csak pár ülőhely) és rajtunk kívül elvétve láttam
itt turistát. Pont ezért tartottam a helyet különlegesnek: igazi olasz
kávézó, ahol még helyi szokás szerint kávéznak. A nyaralás alatt főleg a
turisztikailag frekventáltabb helyeken mozogtam, és akármelyik kávézó
kirakatán néztem be, sajnos már nem ezt láttam. Azok a helyek már
elvesztették az autentikus jellegüket és teljesen átálltak a turistákra
és azok szokásaira. (Pl. ott van a legendás Caffe Greco. Ahol szintén
ittam egy kávét. Ha van igény rá, írok arról is. Nagyon érdekes kávézó,
jó kávéval, de teljesen más mentalitással, mint a Ciamei.)
Ciamei Caffe, Róma
A kávézó Rómában a Via Emanuele Filiberto, 57 alatt található, a Manzoni
metrómegállótól egy “köpésre”.
A cégnek egyben ez a főhadiszállása is, a kávéikat is itt, helyben pörkölik. Miután elmagyaráztam, hogy ki vagyok, miért vagyok itt, és mihez készítem a fotókat, készségesen hátravittek egy másik helyiségbe, ahol megmutatták a pörkölőt, ami egy ősrégi Probat márkájú gépezet.
Ehhez is van egy sztorim. Maga a cég 100 éves múlttal rendelkezik. A
kedves hölgy (aki körbevezetett a pörkölőben) elmondása szerint ez egy
olyan öreg Probat gép, hogy már nem létezik belőle több működő példány.
És maga a Probat gyár is nyaggatja őket, hogy megvásárolnák tőlük.
Kapnának helyette vadonatúj gépet, de semmi pénzért nem adják el. A
Ciamei ügyfélköre ezzel a pörkölővel épült ki és ma is hibátlanul teszi a
dolgát. Erre a gépre vannak beállva. (Én imádom az ilyen mentalitást és
a régi gépeket, meg tudom érteni őket.)
Ha valakit érdekel, körülnézhet a cég weboldalán is. Pl. ha
megnézitek azt a régi fotót a weboldalukon, és összehasonlítjátok a
posztom első fotójával, szerintem ugyanaz a tábla van kinn a homlokzaton
most is.
http://www.ciamei.com/index.php?p=1.3&l=en
A Tripadivisor-on is érdemes elolvasni az értékeléseiket és
hogy mit írnak róluk. Összességében a Ciamei egy igazi régi vágású,
már-már nosztalgia-kávézó, és ha szeretitek az olasz kávét, feltétlenül
keressétek fel, ha Rómában jártok.
A kávé, amit itt ittam, a klasszikus olasz iskola szerinti, de ebben a
kategóriában kifogástalan volt. El vagyok szokva mostanság ettől, mert
én is a picit gyümölcsösebb kávék felé mentem el, de az ott a klasszikus
(full-étcsokis) vonal volt, ami illik is a helyhez. A testesség
brutális, a frissesség természetesen pazar. Összességében élményszámba
megy ma már. (Magyarországon akkora teret nyertek az újhullámos kávézók,
hogy szinte alig találni rendes, igazán jól elkészített olasz kávét.)
Ciamei Supremo
Hoztam magammal szemes kávét a shop-ból. Ugyanazt a kávét szerettem
volna, amit a kávézóban adtak. Nagyon gyengén beszélt angolul az eladó,
szóval nem 100%, hogy azt kaptam, de nagyon erősködött, hogy a Supremo
az. 100% arabika, de a termőterületről sajnos nincs információm. (A cég
weboldalán a Supremo nem szerepel.)
A kávét barna egyenzacskóba csomagolták és lezárták. Fél kg kávét
vásároltam, ami így nagyjából 2 800 Ft. Pörkölési dátumokról itt nem
volt értelme kérdezősködni…
A kávénak elképesztően erős illata van, tejcsokoládé jut eszembe róla,
zacskón keresztül is. A babok szépek, gyönyörű élénk színűek és picit
fényesek.
Ciamei Supremo csapolás
A csapoláshoz a Vibiemme Domobar-t használtam, a gépeim közül szerintem
ez passzol hozzá a legjobban. (93 fokos vízhőre belőve.) A csapolások
egytől-egyig gyönyörűek. Nincs Ciamei csészém (fenébe, ezt ott
elfelejtettem), így trükkösen oldottam meg. Nem baj, így nagyon jól
látszódik a crema vastagsága, ami gyakorlatilag kitölti a poharat:
-
Ciamei Supremo kóstolás
Ahogy a crema is sugallja, a testesség elképesztő. Savassága moderált
(gyümölcsösség nincs jelen), de élénk. Ízében nálam otthon a karamell
átvette a csokit és ez a domináns jegy. Csak másodsorban étcsokis. Ez
egy picit eltér a kávézóban tapasztalttól. Sőt, szerintem az édesség is
jóval magasabb most. Ott emlékeim szerint keserűbb volt. Talán magasabb
vízhővel csapolják, de szerintem inkább így az ideális (az én
ízlésemnek). Sőt továbbmegyek, most kaptam egy extra fás karaktert is,
ami akkor jön elő, mikor a karamell és a csoki hátrébb szorul a nyelven.
Nem teljesen értem a dolgot. Most ott vagy mégsem ez a kávé volt a
gépben, vagy a teljesen más gép és gépbeállítás az oka, de ezt a kávét
sokkal összetettebbnek-komplexebbnek érzem, mint azt a kávét, amit
kávézóban kaptam. (Utólag erős a gyanúm, hogy ott nem Supremo-t
csapoltak.)
Ajánlás
Milyen ajánlást lehetne még tenni? Ha egy autentikus kávét szeretnétek
Rómában, ezt a helyet soroljátok előre. Közel van a városközponthoz, nem
nagy kitérő, nem fogtok benne csalódni.
https://olaszpresszo.hu/ciamei-caffe-roma/
https://olaszpresszo.hu/rolam/
------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------
|
|
Huszákné Vigh Gabriella írta 1 napja a(z) gyűjtő fórumtémában:
https://www.szerelvenyaruhaz. hu/aluminium-radiator
Huszákné Vigh Gabriella 1 napja új blogbejegyzést írt: A római FOROF művészeti projektjei az Ulpia bazilika romjainál 2024
Huszákné Vigh Gabriella 1 napja új blogbejegyzést írt: 16. Erasmus Kulturális Találkozó Rómában zászlós felvonulással 2024
Huszákné Vigh Gabriella 1 napja új blogbejegyzést írt: Lasagnét, fasírtot és zöldségköretet ebédelt Ferenc pápa 1300 nélkülözővel együtt 2024
Huszákné Vigh Gabriella írta 1 napja a(z) A Santo Stefano Rotondo a magyarok nemzeti temploma fórumtémában:
A bazilika ma a Collegium Germanicum et Hungaricum ...
Huszákné Vigh Gabriella 1 napja új blogbejegyzést írt: Guercino kiállítás Rómában a Scuderie del Quirinale-ban, bónuszként a Casino di Villa Ludovisi termei 2024
Huszákné Vigh Gabriella írta 1 napja a(z) Vatikán kultúra, tudomány fórumtémában:
https://www.youtube.com/watch? v=Gk6mrGaxtY0 2024.11.20.
Huszákné Vigh Gabriella írta 2 napja a(z) Trevi kút fórumtémában:
A világ legismertebb szökőkútja – Trevi-kút, Róma ...
Huszákné Vigh Gabriella 2 napja új blogbejegyzést írt: A Szent Péter bazilikában Michelangelo Pieta szobra előtti biztonsági üveget kicserélték 2024
Huszákné Vigh Gabriella 3 napja új blogbejegyzést írt: Egyszeri lehetőség: gladiátorként küzdhetsz a római Colosseumban 2024
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Kávéházak Rómában: napi 30 kávé eladásából kéne kihozni a havi 6 ezer eurós bérleti díjat
Róma legrégebbi kávéháza a Spanyol lépcsőnél a Caffé Greco
Sant' Eustachio Il Caffé - Róma leghíresebb kávézója és kávéboltja
Emelkedő árak Olaszországban 2022