Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
2022.09.15.
Frissen megjelent könyv Receptek az ókorból Kirchhof Anita régész, főmuzeológus szerkesztésében Filp Csaba aquincumi lakomáinak ihletésével, Apicius de re coquinaria főcímmel.
A hamarosan kapható Apicius szakácskönyv magyar nyelvű, egészen pontosan kétnyelvű, a magyar mellett latinul is olvasható.
"A Kr. u. 1. században élt dúsgazdag római gourmet, Marcus Gavius Apicius minden vagyonát polgárpukkasztó lakomáira, kulináris találmányaira és konyhaművészeti remekeire költötte. Tékozló életvitelével, fényűző vacsoráival és értelmetlen halálával szerzett hírnevének köszönheti, hogy neve fogalommá vált, és két receptgyűjteménye közül az egyik, ha töredékesen is, de napjainkig fennmaradt. Eredeti receptjeit az idők folyamán többször kiegészítették, bővítették vagy elhagytak belőlük részeket. A ma ismert gyűjteményt a 4-5. században állították össze. Ez az egyetlen római korból ránk hagyományozódott szakácskönyv, minden mai európai szakácskönyv antik elődje.
Apicius kifinomult gasztronómiai csodáit a római császárok is irigyelték és utánozták - vagy igyekeztek túlszárnyalni. Nevéhez számos gasztronómiai újítás köthető, például az állatok tömése válogatott ételekkel, hogy húsuk és májuk ízletesebbé váljon. A távoli tájakról beszerzett alapanyagokból és fűszerekből pikáns szószokat és mártásokat kreált, de görög mintára mestere volt az ételek álcázásának is extravagáns díszítési megoldásokkal és rafinált ízesítéssel. Ezért is tekinthetjük Apiciust a római "fine dining" páratlan képviselőjének.
A fényképekkel és grafikákkal gazdagon illusztrált kötet az Apiciusnak tulajdonított közel ötszáz recept teljes, kétnyelvű, latin-magyar kiadása. Forgatásakor az olvasó kedvet kaphat a római kor ízeinek megismeréséhez és a receptekkel való kísérletezéshez, emellett a régészet és segédtudományainak nagyítóján keresztül egy kis kultúrtörténeti áttekintést is nyújt."
Megjegyzendő, hogy még tart az Aquincumi Múzeumban a gasztrotörténeti kiállítás: H.A.S. Háromfogásos gyomortörténelem címmel. A régészeti kutatásokra épülő interaktív tárlat az őskor, a római és a népvándorlás kor konyhájába vezet.
Az Aquincumi Múzeumban már hagyománynak mondható, hogy a régészeti kutatások eredményeit olyan kérdések mentén mutatják be, amelyek a jelenkor emberét is foglalkoztatják. 1999-ben a múzeum már nagy sikerrel rendezett táplálkozástörténeti kiállítást Culinaria Romana – Az antik Róma gasztronómiája Aquincumban címmel, amely az idevágó addigi kutatási eredményeket összegezte. Az azóta eltelt negyedévszád ásatásai, kutatásai számos újdonságot tártak fel, nemcsak Pannónia időszakából (például a háztartási régészet gyorsan fejlődő módszertanával), amely a kiállítás létrehozását is inspirálta. A Wellness az ókorban – Fürdőkultúra Aquincumban, Titkos utakon – Sötét varázslatok Aquincumban, Minden út (Rómába) Aquincumba vezet, Stop.Shop – Műhelyek és boltok a római kori Aquincumban tárlatok hagyományait követve a kurátorok elkészítettek a vitrinben látható vaskori őrlőkő alapján egy olyan kézimalmot, amelyben a polcokon látható gabonát mi is megőrölhetjük. Hazavihetjük egy kőkorszaki buci vagy a 10. századi ősgulyás receptjét, illetlenül kukucskálhatunk, kisajtókat nyitogathatunk, pakolgathatunk, tapogathatunk.
A kiállítás ugyanakkor a táplálkozáshoz kapcsolódó tabukat sem kerüli meg: a látogató az emésztés végpontjairól is kap képet, akár az illemhelyekkel, akár a szellentés illemtanáról is hallhatunk.
----------------------------------------------------------------------------------------
http://www.aquincum.hu/kiallitas/h-a-s-haromfogasos-gyomortortenelem/
https://kultura.hu/gasztrotorteneti-kiallitas-az-aquincumi-muzeumban/
---------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------
|
|
Huszákné Vigh Gabriella 9 órája új blogbejegyzést írt: Ünnepélyes őrségváltás az olasz zászló 228. évfordulóján a Qiurinale palota előtt 2025
Huszákné Vigh Gabriella 11 órája új blogbejegyzést írt: Simona Brambilla nővér az első női prefektus a Vatikánban 2025
Huszákné Vigh Gabriella 15 órája új blogbejegyzést írt: 38. Viva la Befana vízkereszti ünnepi felvonulás Rómában 2025
Huszákné Vigh Gabriella 18 órája új blogbejegyzést írt: A szentévre megújult az Európai Unió tagországaihoz kapcsolódó templomokat bemutató útvonal Rómában 2025
Huszákné Vigh Gabriella 1 napja új blogbejegyzést írt: Rómában a Piazza Navonán, a Befana a seprűjén repült a tűzoltók segítségével 2025
Huszákné Vigh Gabriella 2 napja új blogbejegyzést írt: A Trastevere élő betleheme a Piazza Trilussa-n hagyománnyá vált Rómában 2025
Huszákné Vigh Gabriella 2 napja új blogbejegyzést írt: Ötödikként nyílt meg Rómában a Falakon kívüli Szent Pál bazilika Szent Kapuja 2025
Huszákné Vigh Gabriella 2 napja új blogbejegyzést írt: Vörös zónát jelöltek ki Róma legforgalmasabb csomópontjánál 2025
Huszákné Vigh Gabriella 2 napja új blogbejegyzést írt: A Mama órája – Vértesaljai Antalné, a Vatikáni Rádió hűséges hallgatója emlékére 2025
Huszákné Vigh Gabriella írta 4 napja a(z) Pápai ima, háborús helyzet fórumtémában:
Katonai 5G-t fejlesztett Kína, drónok az antennái, és ...
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Filp Csaba festőművész kiállítása Rómában 2022
Ókori római lakomán jártunk, és Filp Csabával beszélgettünk 2022
Lénárd Sándort, aki a Római Magyar Akadémia orvosa is volt, Braziliában Mengelének hitték 2022
Megjelent: Gina Fodor - Itália sütve főzve c. könyv