Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
2018.02.09.
Ma van a pizza világnapja, és tudvalevő, hogy már világörökség része a
nápolyi pizza, az eredeti változat pedig Rómában 2016 novembere óta
kapható.
L'Antica Pizzeria Da Michele Roma
https://www.facebook.com/damicheleroma/
http://orokvaros.network.hu/blog/roma-kozossegi-oldala-hirei/mar-romaban-is-kaphato-a-vilag-legjobb-pizzaja-a-da-micheleben
A pizza eredete egészen a római korig vezethető vissza, sőt, az 1-2. század
környékén már a „piza” név is elterjedt, de akkoriban még inkább
lepénykenyér volt az, amit e néven emlegettek, a feltétekkel gazdagított
klasszikus nápolyi pizza a XVII. század környékén született meg. Ekkor
még nem helyben ették: az ízletes lepénykenyeret az emberek vagy
hazavitték, vagy félbehajtva az utcán ették meg. (Igazi street food
volt!) Mozgóárusok is léteztek, akik a frissen sült pizzákat hordó
alakú, többemeletes rézedénybe helyezték, annak az alsó részébe parazsat
tettek, és ezzel járták a nápolyi utcákat ebéd- és vacsoraidőben.
A 18. században létező pizzakészítő boltok illatának még Nápoly
előkelőségei sem tudtak ellenállni. I. Bourbon Ferdinánd szicíliai és
nápolyi király ki akarta találni, hogy mi is ez az új finomság, ezért
minden protokollszabályt felrúgva felkeresett egy pizzasütőt, és
megkóstolta a pizzát. A királyné azonban egyáltalán nem díjazta a férje
pizza iránti rajongását, ezért a király kénytelen volt álcázni magát, ha
pizzázni indult, ezért gyakran egyszerű polgári ruhát öltve osont be a
városi pizzériákba. Utódjának, II. Ferdinándnak már nem kellett álruhát
öltenie, ő egyenesen a palota mellé telepített néhány pizzakemencét,
hogy ő maga és vendégei bármikor pizzázhassanak.
----------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------
JÓT ENNI RÓMÁBAN
2018.02.12.
http://wangfolyo.blogspot.hu/2015/02/jot-enni-olcson-romaban.html
Jót enni olcsón Rómában nem olyan egyszerű. Ahogy a város szerkezete,
úgy az evöldék megtalálásának szabályai sem olyan átláthatóak, mint
ahogy azt az ember szeretné. A sok turista által látogatott részek
vendéglátóipari egységei többnyire a turisták gyors megkopasztására
specializálódtak, mindazonáltal – mint lejjebb látjuk – még a
legturistább helyeken is vannak kitűnő olcsó étkezdék. Ökölszabályként,
ha az ember hagyományos és olcsó ételt szeretne enni, pizza rusticát,
antico fornót, vagy a helyiek kicsi kávézóit kell keresnie. Ezekben
öt-tíz euróért meleg ételt ehetünk, s ráadásul azt, amit a rómaiak
maguknak, s nem a turistáknak készítenek.
A pizza rustica olyan büfé, ahol alapvetően helyben készített pizzát, s
némelyikben hagyományos, egyszerű egytálételeket lehet kapni. Ezt a
rómaiak alapvetően maguknak csinálják, s főleg a környékben élők esznek
ott. Fontos tudni, hogy a pizza eredetileg szegényétel, vékony (!)
kenyértészta, amelyre azt teszik, ami egy egyszerű háztartásban kéznél
van: olajat (pizza bianca), paradicsompürét (pizza rossa)
paradicsompürét és az egyik legolcsóbb sajtot, mozzarellát (margherita),
valamint a kedvenceimet: főtt krumplit (patate) és cukkinivirágot
szardellával (fior di zucca). Ha az embernek olyan szerencséje van, hogy
ősszel lehet Rómában, vargányát és mozzarellát (porcini) is, ez azonban
sajnos elég drága.
Természetesen a kreativitásnak nincs határa, de minél több olyan feltét
van a pizzán, amely egy szegény háztartásban anno tuti hiányzott
(kolbászok, drága sajtok, etc.), annál biztosabban lehetünk, hogy
turistáknak szóló szemfényvesztésről van szó. Ha megnézzük, a helyiek
mit esznek, ők szinte kizárólag az egyszerűeket szokták választani.
Valószínű, ebbe nemcsak az olaszok szürreálisan konzervatív ízlése
játszik bele, hanem az is, hogy ezek a faxnisabb pizzák jóval drágábbak,
és nekem erősen úgy tűnik, hogy gyakrabban a tésztájuk is vastagabb,
így aztán egy ugyanakkora szeletért két-háromszor annyit is fizethet
értük az ember, pontosabban a turista, mintha egy hagyományos fajtát
választott volna.
Sajnos az utóbbi években a pizza rusticák mintha megritkultak volna, s
amelyek megmaradtak, azok is turistásabb kinézetűek lettek. S noha a
válsággal a pizza tésztája mintha némileg megvastagodott volna, és a
krumplis pizzáról, eléggé el nem ítélhető módon, eltűnt a rozmaring (o
tempora o mores!) ezek a pizza rusticák feltétlenül a kipróbálandó
helyek közé tartoznak, mert nélkülük egyszerűen nem lehet Rómát
megérteni.
Ugyanígy áll a dolog az antico fornóval is. Ezek hagyományos pékségek,
ahol a kenyérfélék, péksütemények, régivágású édességek mellett néhány
fajta szintén helyben sütött pizzát és gyakran házilag készített
egyszerű ételeket is árulnak. Itt a pizza rusticákkal ellentétben
általában nem lehet leülni, ezért azonban kárpótolnak a különféle őrült
jó mandulás és pisztáciás teasütemények. Ezeket kimérve árulják, rendes
helyeken nem drágábban tíz dekáját 2-3 eurónál. Akár egyet is megmérnek.
Figyelni kell azonban arra, hogy nehezek, két darab simán ki tud tenni
tíz dekát!
Kicsit kevésbé frekventált utcákban, tereken (olykor csak húsz méterre a
turisták áradatától!) olasz típusú kis kávézók találhatók, amelyek a
belvárosban sokszor művészek, diákok találkozó és kiállítóhelyei is.
Ezek elsősorban szendvicseket és hagyományos egytálételeket kínálnak a
helyi közönségnek és azoknak külföldieknek, akik hajlandók letérni a
főutakról, az igazi olasz étel és élet ízét.
Antico Forno La Stelletta – Via della Scrofa 33
Ez az a régimódi pékség, amely után az ember állandóan visszakívánkozik Rómába.
Antico Forno Marco Roscioli – Via dei Chiavari 34
Hagyományos pékség. Sokféle pizzát árulnak, de én nem elsősorban ezt
ajánlanám, már csak azért sem, mert szerintem túl vastag a tészta, hanem
azokat a különféle készételeket, amelyeket a hátsó helységben lehet
kapni. Na meg a teasüteményeket.
Barnum Cafè – Via del Pellegrino 87
A Campo de’ Fiori közelében kellemes, alternatívra játszó dizájn és olcsó ételek.
Caffè Perù - Via di Monserato 46 (Piazza di Santa Caterina della Rota)
Békebeli kávézó a Campo de’ Fiori közvetlen közelében művészekkel,
egyetemistákkal, kis kiállításokkal, hagyományos, egyszerű ételekkel,
ingyen wifivel.
Ciao Checca - Piazza di Firenze 25-26
Pasta új kiadásban. Teljesen új jelenség, pár éve még egyáltalán nem
volt ilyen. Nem a hagyományos helyi anyagokból főznek helyi recepteket,
hanem az olasz tradícióból bizonyos elemeket kiemelve egy nemzetközi
trendbe állnak be. (Talán a trendiség része, hogy a checca az olasz
szlengben homoszexuális nőt vagy férfit jelent.) Az kérdéses, hogy
kell-e feltétlenül üzletfilozófiát kenni a pastára, meg hogy nem jobb-e
szofisztikáltabb módon képezni az identitást, mintsem hogy én az vagyok,
aki nem eszik hamburgert, de hát ez nyilvánvalóan behozza a megfelelő
közönséget. Mindazonáltal a Piazza Navona közelében van, a pasta elég
bonyolult, és becsületes adagot adnak.
Dar Ciriola – Via dei Banchi Nuovi 15
Szintén újdonság Rómában. A Corso Vittorio Emanuele mögött lévő utcában a
sok turistakopasztó között egy kis szendvicsező, ahol egyfajta
hagyományos cipóféleséget lehet mindenfélével megtöltetni. Finom és
olcsó.
Della Palma – Via della Maddalena 19/23
150 féle fagylalt. Hát nem egyértelmű, hogy ajánljuk-e. Először is az
ember néhány nap alatt a gatyáját is fagyira költi. Azután meg
boldogtalanul bóklászik például Berlinben, hogy ezek nem fagyik. Egy
haszna mindenképpen van: napi látogatása – amit az ember, ha nem fakír
és nem torokbajos, biztosan meg fog tenni –, tekintve, hogy itt az
olaszok még a szokásosnál is brutálisabban tolakodnak, mintha az
életükért küzdenének, felér egy kisebb túlélőtúrán való részvétellel.
Fior di Pizza – Via Metastasio 20
Abszolút békebeli, klasszikus pizza rustica a Piazza Navonától pár percre.
Forno Campo de’ Fiori – Campo De’ Fiori 22 × Vicolo del Gallo 14
A Campo de’ Fiorinál turistásabb hely nem nagyon van Rómában (jelzem,
nem ok nélkül, mesés a tér), és azt nem nagyon javasolnám, hogy a piacon
vásároljunk, mert az tényleg a turistáknak van, de a sarkon lévő
hagyományos pékséget mindenképpen ki kell próbálni. Békebeli pizza és
csodás hagyományos sütemények.
La Renella Panificio – Via del Moro 15
Az egyik legjobb, és mindenképpen a legnépszerűbb hagyományos pékség a
Trasteverén, fantasztikus pizzákkal, és ülőhely is van rá elég, hogy
végig lehessen kóstolni a kínálatot. A pizzeria egyben átjáróház is a
Tiberis felől a Santa Maria del Trastevere felé, amely egy nagy kanyart
megspórol az embernek, de időben akár egy órával is késleltetheti az
érkezést. A pizzeria mellett be lehet lesni a pékség állandóan félig
nyitott ajtaján, és csodás képeket készíteni a kemencéről és a polcokon
sorakozó friss kenyerekről.
Piac a Mars-mezőn – Piazza Monte D’Oro
Nem a Spagna közvetlen közelében van, de csak néhány perc onnét ide
elsétálni, s nagyon megéri, mert mindössze néhány méterre a legnagyobb
turistaáradattól autentikus, rejtett kicsi piacot találunk, ahol három
kitűnő helyen is tudunk enni. Ha a Via di Monte D’Oro felől közelítjük
meg a piacot, akkor pontosan a Monte D’Oro Pizzához jutunk. Itt egy
piaci bódéban hagyományos pizzákat és készételeket árulnak a
környékbelieknek ebédidőben. Ha párolt zöldséget vennénk valami sajttal
vagy kicsi hússal, azt a helyiek szigorúan pizza biancával fogyasztják.
Néhány méterre tőle, a Via dell’Arancio 60-ban, található a La Bottega
di Cesare, egy jól sikerült country feeling kisvendéglő. Itt néhány
ember kényelmesen le tud ülni, a kiszolgálást nem kapkodják el, de a
kaja pazar és az árak olcsók. A tér másik oldalán, a Piazza Monte D’Oro
94-ben viszont egy tényleg hagyományos kis kávézót találunk, a Caffè
Monte D’Oro-t. Itt megállt idő, úgyhogy érdemes nekünk is megállnunk egy
kávéra, szendvicsre, süteményre.
Paninoteca da Guido – Borgo Pio 3
A Vatikán közvetlen közelében, néhány asztal az utcán, egy kisebb
társaság elfér, pár fajta egyszerű házikaját lehet kapni olcsón. Mi kell
még?
Pazza per la Pizza – Via della Mercede 18
Közel a Spagnához és a Barberinihez, hagyományos, kimondottan olcsó,
valójában pizza rustica, turistás dizájnnal, de régimódi megbízható, jó
pizzával.
Pizzeria Vecchio Borgo – Borgo Pio 27
Pizza rustica a Vatikán mellett. Már húsz éve is ez volt az egyik
kedvencünk, a Jezsuita Történeti Intézetből mindig ide jártunk ebédelni,
itt szerettem bele a cukkinivirágos pizzába. Azóta csak annyit
változott, hogy lett facebook-oldala és honlapja. Akkor is, most is
főleg helyiek látogatják. Pizzatésztából különféle szendvicseket is
készítenek, a malacsültöset feltétlenül érdemes kipróbálni. S ha az
emberbe valami csoda folytán még fér, vagy többen rendelünk bölcs
beosztással, úgy a készételeiket is. (Helyesbítenem kell, most láttam,
hogy Ferenc pápás pizzájuk is van. Ez húsz éve még nem volt.)
Pizza da Michele – Via delle Vergini × Via dell Umiltà
Teljesen érthetetlen, hogyan maradt autentikus a Trevi kút közvetlen
közelében, a turistabiznisz közepén ez a pizza rustica, de a lényeg,
hogy megmaradt.
Pizza il Capriccio – Via Giustiniani 18.
Kicsit turistásnak néz ki, és egy kicsit drágább a szokásosnál –
mondjuk, a Pantheon közvetlen közelében mind a kettő megbocsátható – de
igazi pizzát árulnak (ami természetesen mindig jó).
Pizza Rustica – Via Merulana 267
Közvetlenül a Santa Maria Maggiore mellett csodálatos módon teljesen autentikus pizza rustica.
Pizzeria Tavola Calda – Via Falegnami 69
Ó, ez a másik régi kedvenc. A Via Arenulától pár lépésre van. Húsz éve,
ha csak egy mód volt rá, mindig tettem egy kis kanyart errefelé a
városba menet (meg, ha úgy adódott, jövet is). Sajnos, kicsit
modernizálták, de a pizza ugyanolyan jó, s ha valaki már unja a sok
tésztát, érdemes a finom zöldségételeiket is megpróbálnia.
Pizzeria Minerva – Via della Minerva 4
Sajnálatos módon ez a Pantheon mellett lévő pizza rustica is a
modernizálás áldozatává esett. A pizza még mindig jó, bár már nem
annyira, mint régen, és én a mostani kockás terítők helyett szívesebben
látnám a régi egyszerűséget és árakat.
------------------------------------------------------------------------
Kiegészítő hozzászólás:
Mostani, 2017. decemberi jófogás a Pizzeria Il Carlo Menta, a Gino e
Pietro és az Il Bar Del Biscione. Gyakorlatilag magyar árakon (3-5 EUR)
pizza, némelyik tészta is (jellemzően drágább persze) a tökéletesen
korrekt kajamérettel és római hangulattal.
2018.02.12.
https://www.facebook.com/pages/Pizzeria-Il-Carlo-Menta/129725527078335
https://www.facebook.com/pages/Il-Bar-Del-Biscione/158772644142395
----------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------
-------------------------------
---------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------
|
|
Huszákné Vigh Gabriella 17 órája új blogbejegyzést írt: Átadták a Szent Péter térre vezető zarándokút indítóállomását és az aluljárót 2024
Huszákné Vigh Gabriella 19 órája új blogbejegyzést írt: Új szabályozások a Trevi kútnál 2024
Huszákné Vigh Gabriella 20 órája új blogbejegyzést írt: Rómában a Milvius hídi csatára kulturális előadással emlékeztek 2024
Huszákné Vigh Gabriella írta 23 órája a(z) Trevi kút fórumtémában:
A Trevi kút a restaurálás után új látogatási módokkal nyílik...
Huszákné Vigh Gabriella 1 napja új blogbejegyzést írt: A Szent Péter bazilika varázslatos mexikói betleheme Coahuilaból érkezett 2024
Huszákné Vigh Gabriella 1 napja új blogbejegyzést írt: 13. Mikulás biciklizés Rómában 2024
Huszákné Vigh Gabriella 1 napja új blogbejegyzést írt: Aktivisták fekete festékkel kenték be a Fendi szimbolikus karácsonyfát Rómában 2024
Huszákné Vigh Gabriella 1 napja új blogbejegyzést írt: A Falconieri palota november- december havi koncertjei Rómában 2024
Huszákné Vigh Gabriella írta 2 napja a(z) Via Appia és parkok fórumtémában:
https://romaarcheologiaerestaur oarchitettura.wordpress....
Huszákné Vigh Gabriella írta 2 napja a(z) Via Appia és parkok fórumtémában:
Történelmi jelölők és háborús emlékművek - Róma, Lazio ...
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Már Rómában is kapható a világ legjobb pizzája a Da Micheleben
Rómában is díjazták Gianni éttermét 2018
Róma első frissen sütő pizza automatája 2021
A világ legnagyobb pizzáját sütötték meg Rómában