Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
4 éve | Huszákné Vigh Gabriella | 0 hozzászólás
2021.10.31.
Kilencvenhárom éves korában meghalt a tiramisu atyjának tartott Ado
Campeol, akinek éttermében, az Alle Beccheriében találhatták fel a
világhírűvé vált desszertet az 1960-as évek végén. Maga a desszert –
kávéba mártott piskóta és mascarpone – 1972-ben került fel az étterem
étlapjára, onnantól kezdve pedig villámgyorsan meghódította a világot az
észak-olasországi Veneto tartomány határait átlépve, írja a BBC és a La
Repubblica.
Campeol haláról Veneto tartomány kormányzója, Luca Zaia is megemlékezet,
aki szerint a város (Treviso) az étel- és borvilág egy újabb nagy
csillagát vesztette el.
A legenda szerint az étterem egyik szakácsa, Roberto Linguanotto
véletlenül készítette el a tiramisut, amikor épp vaníliafagylaltot kart
csinálni. Linguanotto véletlenül mascarpone sajtot ejtett egy tálba
tojás és cukor mellé, és amikor úgy találta, hogy a keverék meglehetősen
finom, beszámolt a felfedezésről Campeol feleségének, Alba Di Pillónak.
Magát a desszertet ők ketten fejlesztették ki a kávé, a babapiskóta és a
kakaópor hozzáadásával, ám mivel az étterem Campeolé volt, a későbbi
dicsőség nagy része is az övé lett. A desszert receptje először 1981-ben
jelent meg nyomtatásban, azóta pedig Olaszország egyik leghíresebb
édessége lett.
A tiramisu eredetének kérdését természetesen önmagában az is bonyolítja,
hogy Campeolt úgy tartják a desszert atyjának, hogy nem is ő, hanem az
éttermének egyik szakácsa, illetve saját felesége kísérletezte ki az
állítólagos végleges verziót.
Egyesek egészen az 1800-as évekig eredeztetik vissza a tiramisu
történetét, de Sienától Piedmontig elég sok hely szeretné magának tudni a
világhírű édességet. Szintén magáénak mondja a receptet Olaszország
északkeleti sarka, Friuli-Venezia Giulia tartomány is, ahol állítólag
már az 1950-es években felszolgálták azt, míg megint mások szerint már
1891-ben is volt említés Pellegrino Artusi könyvében egy hasonló
süteményről, igaz, abban a mascarpone helyén vaj(as krém) szerepel. De
olyan verzió is ismert, miszerint az 1670-1723 között élt III. Cosimo
Medici nagyherceg sienai látogatásának tiszteletére találták fel a
süteményt.
--------------------------------------------------------------------------------------
https://telex.hu/kult/2021/10/31/meghalt-a-tiramisu-atyjanak-tartott-ado-campeol
https://index.hu/kulfold/2021/10/31/desszert-/
https://www.wantedinrome.com/news/italy-bids-farewell-to-father-of-tiramisu.html
---------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------
|
|
|
Huszákné Vigh Gabriella 7 órája új blogbejegyzést írt: Moholy-Nagy László kiállítás Rómában a Falconieri palotában 2025
Huszákné Vigh Gabriella írta 9 órája a(z) Aktuális mindenféle fórumtémában:
Vincenzo Schettini fizika professzor https://www....
Huszákné Vigh Gabriella 1 napja új blogbejegyzést írt: Adventi koszorú kötés Rómában a Szent István Házban 2025
Huszákné Vigh Gabriella írta 4 napja a(z) Aktuális mindenféle fórumtémában:
https://www.womagic. hu/sztori/nobelmobillal...
Huszákné Vigh Gabriella írta 2 hete a(z) Aktuális mindenféle fórumtémában:
https://www.youtube.com/watch? v=6E7xUpuGEI4
Huszákné Vigh Gabriella írta 2 hete a(z) Aktuális mindenféle fórumtémában:
https://www.youtube.com/watch? v=GbUyw3X1TcM
Huszákné Vigh Gabriella írta 2 hete a(z) Aktuális mindenféle fórumtémában:
https://www.youtube.com/watch? v=Lj5nWDDC93k
Huszákné Vigh Gabriella írta 2 hete a(z) Aktuális mindenféle fórumtémában:
https://www.youtube.com/watch? v=rSRT7Oybero
Huszákné Vigh Gabriella írta 2 hete a(z) Aktuális mindenféle fórumtémában:
https://www.youtube.com/watch? v=RxQMHb9k8Ho
Huszákné Vigh Gabriella írta 2 hete a(z) Aktuális mindenféle fórumtémában:
https://www.youtube.com/watch? v=enh6z8TJhEU
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Magyar pisztáciafagyi lett Rómában a legjobb 2019
Meghalt a Nutella atyja, Michele Ferrero
A világ legnagyobb tiramisu tortája Cassinóban készült 2014
Róma híres fagylalt palotája a Palazzo del Freddo