Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
2016.06.18.
A 101 éve született Oscar díjas amerika filmrendező, színész és producer Orson Welles nem csak munkásságáról híres, hanem arról is, hogy ő adott először tudósítást Rómából a negroni koktélról az amerikai Coscocton Tribune- nak 1947-ben.
Filmet forgatni jött Rómába, ahol megismerte ezt a kellemes italt, s a következő sorokat írta az újságnak:
"A keserű íz jót tesz a májadnak, a gin viszont káros számodra. E két dolog kiegyenlíti egymást."
Fiatal hősszerelmesként a nők ellenállhatatlannak tartották, az idők folyamán azonban mértéktelen étvágya miatt termete falstaffivá terebélyesedett, olyannyira, hogy élete végén már csak tunikaszerű lepleket hordott. Szívpanaszaihoz súlyos cukorbaj is társult. Szívroham következtében hunyt el 1985. október 10-én.
-
A NEGRONI összetétele:
1 rész (3 cl) Campari
1 rész (3 cl) Gin (Bols Silver Top Dry Gin)
1 rész (3 cl) vörös vermut (Cinzano Rosso vermouth)
1 szelet narancs
Öntsön minden összetevőt egy jéggel töltött pohárba. Díszítse narancsszelettel.
A Negroni koktélt 1919 és 1920 között inspirálta Camillo Negroni gróf. A Caffè Casoni törzsvendégként 1920-ban megunta az addig előszeretettel fogyasztott Americano aperitifet, és arra kérte Fosco Scarsellit, az arisztokratikus bár pultosát, hogy szóda helyett „inkább egy kis gint tegyen az Americano-ba, hogy legutolsó londoni útjáról ekképpen emlékezhessen meg. Ettől kezdve a Via de’ Tornabuoni bárjában, a gróf „szokásos" italát „Negroni Americanoja“ néven kezdték emlegetni.
A koktél végül arról a grófról kapta a nevét, aki szenvedélyesen szerette. Ma az egyszerű „Negronit" a világ egyik leghíresebb olasz koktéljaként tartják számon. A Negroni megtalálható az IBA (International Bartending Association/Nemzetközi Bártender Szövetség) hivatalos koktéllistáján is. Az IBA összes koktélját szerte a világon eredeti receptjeik szerint készítik.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
http://vilagevo.hu/2015/07/03/keserubb_koktelok_nyaron_receptekkel
--------------------------------------------------------------------------------------------
http://www.wantedinrome.com/whatson/negroni/
http://www.ginfoundry.com/cocktail/negroni-cocktail/#
http://stiler.hu/het-csepp-gin-az-unalom-ellen
https://lahoradelvermut.wordpress.com/2014/10/29/el-martini-de-las-estrellas-y-otros-cocteles-de-cine-con-vermut/
https://cocktailmuseum.wordpress.com/2011/01/19/on-an-evening-in-roma-an-introduction-to-the-classic-cocktails-and-flavors-of-italy/
http://imbibehour.blogspot.hu/2011/01/evening-in-roma-one-drink-at-time.html
------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Nagyon jó leírást találtam a Negroniról az Olaszmamma blogban:
2016.09.03.
Az egyesült Itália koktélja: kortyolgassunk Negronit!
A dolce vita elengedhetetlen hozzávalója a kellemes estéken teraszokon aperitívózgatás, lazán, olaszosan, nem literszámra döntve magunkba a szeszt, csak úgy finoman, nőiesen. Zengtem már ódát az Aperol Spritzhez, ami személyes kedvencem, és ami nélkül nem péntek este a péntek este, most pedig kóstoljunk Negronit.
Amikor a Negroni története után kutakodtam egyből az ugrott be, hogy micsoda pánolasz ital is ez, adott hozzá egy kicsit Torinó, egy kicsit Milánó és Firenze is. A Negroninak van némi vintage utóíze, sokkal inkább jellemezte az 50-es és 60-as évek bárpultjai, mint az azt követő évtizedekét, és sokkal inkább beugrik Marcello és Anita római éjszakáira gondolva, mintsem a 80-as évek riccionei nyaralásaira emlékezve, de a retró menő, és épp reneszánszát éli ez a koktél is. Annak idején annyira nagyvilági italnak számított hogy az iparmágnás Gianni Agnelli ezzel kínálta Jackie Kennedyt, amikor épp az Amalfi-parton vitorlázgattak.
A negronit receptje nem túl bonyolult, a lényeg, hogy egyenlő arányban legyen benne vermuth, Campari és gin. Édesapukája az egykoron menő, ma már inkább feledésbe merülő Milano-Torino koktél volt, amely nem túl fantáziadús nevét onnan kapta, hogy a mindösszesen két hozzávalója egyike a Campari, ami Milánóból, a másik, a Cinzano pedig Torinóból származik. Később Americanóra változott a neve, mert a II. világháború alatt meglehetősen imádták a jenki katonák.
Északi gyökerei ellenére a Negroni végül Firenzében született, amikor Camillo Negroni egy olasz gróf beült a Caffe Casoniba (a mai Caffe Giacosa, melynek tulajdonosa Robert Cavalli), és megkérte a pultost, hogy dobja fel az Americanot egy kis ginnel, ami a londoni utazásaira emlékeztette. A mix annyira népszerő lett, hogy Negroniék saját szeszfőzdét nyitottak Trevisóban, ahol előre keverten készítették.
A klasszikus negroni, amint mondtam, nem ördöngősség 1/3 vermuth, 1/3 Campari Bitter 1/3 Gin, esetleg narancshéjjal ízesítve. A hozzávalókat jéggel megpakolt pohárba öntjük, és kanállal keverjük össze A hivatalos recept szerint vermuthból az eredeti Carpanót illene használni, ginből pedig a Beefeater London Dry-t.
Variációk negronira:
Negroni Sbagliato: gin helyett proseccóval készül
Negroski: a gint itt vodkára cserélik
A profik soha nem adnak szívószálat a negronihoz, nehogy a kedves fogyasztó túlságosan beszippantsa a szeszekből párolgó alkoholt.
----------------------------------------------------------------------------------------------
http://www.olaszmamma.com/2016/08/20/az-egyeslt-itlia-koktlja-kortyolgassunk-negronit/
------------------------------------------------------------------------------------------------
Negroni: a gróf, akinek semmi nem volt elég erős, így feltalálta Olaszország legjobb koktélját 2023
2023.01.10.
1919 egyik forró délutánján egy idősödő olasz gróf, Camillo Negroni már a második americano koktélját szopogatta a firenzei Casoni bárban. Az első világháború nemrég ért véget, az olaszok a győzelem ellenére vesztesnek érezték magukat, a sokat látott gróf legnagyobb problémája mégis az volt, hogy az egyharmad Martini vermutból, egyharmad Campariból és egyharmad szódából álló americano koktél nem tűnt elég erősnek.
Negroni gróf ezért az asztalához intette régi barátját, Fosco Scarselli pincért, és megkérte, hogy a következő americanóba szóda helyett gint töltsön, amit Scarselli egy szelet naranccsal fejelt meg. A gróf különleges, egyszerre édes és keserű, a maga 26 százalékával elég erős koktélját rögtön kiszemelte a Casoni bár többi vendége, és a gróf neve után azonnal elnevezték negroninak az italt. Legalábbis így szól a legenda.
A 2010-es évek sztárja
A 3 centiliter ginből, 3 centiliter vermutból és 3 centiliter Campariból (meg persze jégből és narancshéjból) álló negronit Olaszország szinte minden bárjában lehet kérni, Palermóban éppúgy ismerik, mint Milánóban. A legtöbb helyen mostanában 5 euró körül kapható koktél az olaszok egyik nemzeti itala, kicsit olyan, mint nekünk, magyaroknak a házmester.
A kétezres években a negroni aztán elkezdte világ körüli útját. Hogy miért találták meg pontosan akkor az olasz koktélt, nem világos, de van, aki azt mondja: az Egyesült Államokban tíz év alatt megnégyszereződött a negronit felszolgáló bárok száma. 2021-ben a Guardian az év italának nevezte a negronit, és évek óta világszerte több mint tízezer vendéglátóhelyen tartanak Negroni Week nevű programot az olasz ital népszerűsítésére.
A karakteres, narancssárga, nem rázással, hanem keveréssel készített italt a legtöbben Olaszországgal és az előző századforduló magyarul boldog békeidőnek nevezett relatív aranykorával azonosítják. A Campari és a Martini vermut összetéveszthetetlen íze miatt pedig nem nagyon lehet nem egy olasz bárt magunk elé képzelni, amikor a negronit szopogatjuk.
Nem volt előzmény nélkül
A klasszikus történet szerint a negroni közvetlen elődje az americano, ami pedig a milano-torino koktélból ered. A Campari keserűlikőrt 1860-ban kezdték el gyártani a Milanótól nem messze lévő Novarában, a Martini vermutot pedig 1863-ban Torinóban. A két ital keverékét nevezték el a legenda szerint a következő években milano-torino koktélnak, ami az éppen kialakuló olasz koktélkultúra egyik meghatározó darabja lett.
A századfordulóra egyre nagyobb számban Olaszországba érkező amerikai turisták voltak aztán azok, akik elkezdték a milano-torinót szódával kérni, ezt nevezték el americanónak Olaszországban. És ez volt az, amit a legenda szerint az öregedő Camillo Negroni túl hígnak talált, így továbbfejlesztette azt a róla elnevezett negroni koktéllá.
A kiöregedett rodeóbohóc
A történet szerint Camillo Negroni fiatalkorában szeretett nagy lábon élni, Firenze egyik aranyifjaként pedig elég gyorsan eljátszotta tetemes örökségét. Ekkor döntött úgy, hogy kivándorol, 1892-ben pedig a Fulda nevű gőzhajón megérkezett az Egyesült Államokba, ahol szerencsejátékosként és cowboyként is kipróbálta magát, amíg végül rodeós bohócként be nem futott.
Ezt a munkáját folytatta aztán évtizedeken keresztül, bejárva az Egyesült Államok Közép-Nyugatja után Nagy-Britanniát, ahol megkedvelte az angol gint. Kiöregedése után visszatért Olaszországba, ahol rövid idő után a Casoni bár rendszeres vendégévé vált.
A legenda alapján
A Negroni grófról szóló történetről azt azért tudni kell, hogy nem áll a legeslegstabilabb lábakon. A firenzei bárban kikért ital verziója azután terjedt el, hogy Luca Picchi olasz báros 2008-ban kiadta a Sulle tracce del conte. La vera storia del cocktail „Negroni” (A báró nyomában: a negroni koktél igaz története) című könyvét.
A könyvben szereplő állításokat viszont a megjelenés után sokan megkérdőjelezték. Köztük a franciaországi Negroni család, amelynek tagjai szerint Camillo Negroni nem is létezett, a koktél pedig az ő felmenőjükről kapta a nevét. Pascal Oliver de Negroni de Cardi korzikai származású francia katonatiszt volt, aki többek között a porosz–francia háborúban is harcolt. Azelőtt viszont a nyugat-afrikai Szenegálban állomásozott, az egyik innen küldött levelében pedig azt írta testvérének:
„…Egyébként tudtad, hogy Saint Louisban feltaláltam egy vermutalapú koktélt, ami nagy sláger a Lunéville-ben állomásozó tisztek között?”
Hogy a levél mit is bizonyít, egyáltalán nem világos, Pascal Negroni viszont 1855 és 1865 között állomásozott Szenegálban, amikor a Martinit és a Camparit éppen csak elkezdték gyártani Olaszországban. Ha tehát tényleg fel is talált valamit, akkor az valószínűleg más alapanyagokból és akár más arányban kevert ital lehetett.
Szintén nem ezt a teóriát erősíti, hogy a negroni Olaszországban terjedt el, és a nevet onnan vették át Amerikában. Az olasz Camillo Negroni létezését pedig alá lehet támasztani dokumentumokkal, ahogy azt is, hogy Fosco Scarselli pincér és mixer volt, aki az 1960-as évekig Firenze környékén dolgozott. Szintén fennmaradt egy 1920-as levél egy bizonyos Frances Harpertől, ebben szerepel ez a mondat:
„Kedves Negroni! Azt mondod, hogy ugyanúgy tudsz inni, dohányozni és biztos vagyok benne, hogy nevetni is, mint mindig. Úgy érzem, nem nagyon kell sajnálni téged! Egy nap nem szabad 20 negroninál többet fogyasztanod!”
A levél az olasz Camillo Negroninak szólt (a másik Negroni, a francia tiszt 1913-ban meghalt), és sokan ebből vezetik le, hogy a gróf napi húsz negronit is megivott.
Akkor is olasz, és akkor is jó
A Camillo Negroni és Fosco Scarselli között elhangzó beszélgetésre persze nincs bizonyíték, így hozzáállás kérdése, hogy elfogadjuk-e a történet igazát. De ennek talán jelentősége sincsen, mert a nevezetes firenzei jelenet előtt 30-40 évvel már bőven ittak elég hasonló italokat Európában és az Egyesült Államokban is. A feltaláláshoz tehát nem feltétlenül kellett egy öregedő olasz gróf.
Bármelyik verzió is igaz, a negroni világhírűvé vált, és mivel a három összetevőjéből kettő olasz, illetve először ott is terjedt el, mindenképpen olasz italnak számít. De külföldön is annyira népszerű, hogy néhány éve még a világ második legnépszerűbb koktéljának mondták.
Magyarországon jellemzően csak a jobb bárokban szolgálnak fel negronit, ami nagy kár, de annál könnyebb összekeverni és elszürcsölni otthon. Az se baj, ha a gin éppen hiányzik, az olaszok isszák a negroni sbagliatót (szó szerint elrontott negronit) is, amiben a gin helyett prosecco van, a kelet-európaiak pedig gyakran a negroskit, amiben gin helyett vodka.
Bárhogy is, a negroni minden formában a legjobb olasz koktél. Forró nyári délutánokon pedig tökéletesen el lehet merengeni azon, mennyire igaza volt Camillo Negroni grófnak, amikor megállapította, hogy nem elég erős az americano.
--------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------
|
|
Huszákné Vigh Gabriella 14 órája új blogbejegyzést írt: A Pantheon kápolnái és fülkéi a sírokkal részletesen 2024
Huszákné Vigh Gabriella írta 2 napja a(z) Rómában játszódó filmek fórumtémában:
Közel tíz évvel szereplése után életre kel a Bond-filmek egyik ...
Huszákné Vigh Gabriella 2 napja új blogbejegyzést írt: A Vatikánban bemutatták a 2025-ös szentév kabalafiguráját 2024
Huszákné Vigh Gabriella 3 napja új blogbejegyzést írt: Római hihetetlen piac: Piac egy múzeumban Cicero kezénél 2024
Huszákné Vigh Gabriella 3 napja új blogbejegyzést írt: Magyarok megemlékezése a római Veranói temetőben 2024
Huszákné Vigh Gabriella írta 3 napja a(z) magyarok Rómában fórumtémában:
Október 31-én délelőtt a Pápai Magyar Intézet, a Szentszéki ...
Huszákné Vigh Gabriella írta 3 napja a(z) magyarok Rómában fórumtémában:
Megemlékezést tartottunk a római Veranoi temetőben. ...
Huszákné Vigh Gabriella írta 3 napja a(z) Limoncello (talján konyha idehaza) fórumtémában:
http://www.pasticceriaregoli. com/?...
Huszákné Vigh Gabriella írta 4 napja a(z) Limoncello (talján konyha idehaza) fórumtémában:
http://orokvaros.network. hu/blog/roma-kozossegi...
Huszákné Vigh Gabriella írta 4 napja a(z) Limoncello (talján konyha idehaza) fórumtémában:
Csak egy ötlet: a Santa Maria Maggiore bazilikában lévő ...
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Római aperitif túra 2016
Bezárás elé néz Róma történelmi bárja
Nyúl Debóra: Így telt egy felejthetetlen napom az Örök Városban 2024
Széles-Horváth Anna: Néha Rómáig kell menni, hogy megtudjunk valamit magunkról 2024