Róma: 350 étterem a pestós tésztával a genovai hídért akcióban 2018

Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1583 fő
  • Képek - 5002 db
  • Videók - 1358 db
  • Blogbejegyzések - 6058 db
  • Fórumtémák - 217 db
  • Linkek - 1281 db

Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1583 fő
  • Képek - 5002 db
  • Videók - 1358 db
  • Blogbejegyzések - 6058 db
  • Fórumtémák - 217 db
  • Linkek - 1281 db

Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1583 fő
  • Képek - 5002 db
  • Videók - 1358 db
  • Blogbejegyzések - 6058 db
  • Fórumtémák - 217 db
  • Linkek - 1281 db

Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1583 fő
  • Képek - 5002 db
  • Videók - 1358 db
  • Blogbejegyzések - 6058 db
  • Fórumtémák - 217 db
  • Linkek - 1281 db

Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

network.hu

network.hu

network.hu

2018.11.20.
2018. augusztus 14-én Genovát felfoghatatlan tragédia sújtotta, amikor összeomlott a város legfontosabb ütőere, a Morandi-híd, 43 halálos áldozatot követelve. Az omlás következtében 566 személyt kellett evakuálni, ők a mai napig nem térhettek vissza otthonaikba.

 


Az országos intézmények az újjáépítésre fókuszálnak, és Liguria régió elindította a “Pasta Pesto Day” nevű kezdeményezést, ami arról szól, hogy a pestós tésztán keresztül támogatást gyűjtsenek a helyreállításra.


A Pasta Pesto Day az Olasz Konyha Hete a Világban elnevezésű rendezvénysorozattal egy időben, 2018. november 19. és november 25. között zajlik, és részt vehet benne Olaszország valamennyi étterme, sőt a külföldön működő olasz éttermek is, eddig összesen 350 étterem csatlakozott. Az adott időszakban ezekben a vendéglőkben elfogyasztott valamennyi tányér pestós tészta árából 2 euró Genova kasszájába kerül, ebből egy euró a vendég, egy euró pedig az étterem támogatása.

 

 

Magyarországról egy soproni étterem vesz részt a kezdeményezésben:

 

TRATTORIA BENANN

Sopron, Gesztenyés krt. 70, 9400 – tel. +36 70 290 1015
FB: Trattoria Benann
www.trattoriabenann.hu

http://www.pastapestoday.it/

 


Rómában pedig a következő éttermek:


WHITE RABBIT

Via Spalato, 35/37/39, 00198 Roma – TEL. 06 9484 1424
FB: WhiteRabbitRoma
IG: WhiteRabbitRoma
www.whiterabbitroma.it
RISTORANTE AROMA

Via Labicana, 125 – 00184 Roma Tel. 06 97615109
FB: Aroma-Restaurant
IG: aroma_restaurant
www.aromarestaurant.it

NON SOLO PASTA

Via della Stelletta, 21A, 00186 Roma tel. 06 87465570 – 377/1335034
FB: nonsolopastaspecialitaliguri
MATTARELLO PARIOLI

Viale Liegi, 64, 00198 Roma – tel. 06 855 4083
FB: mattarelloparioli
IG: mattarelloparioli
www.ristorantemattarello.it
MATTARELLO GARBATELLA

Piazza Damiano Sauli, 8, 00154 Roma – tel. 06 9441 6550
FB: mattarellogarbatella
IG: mattarellogarbatella
www.ristorantemattarello.it

RISTORANTE PAPARAZZI

Via G.Marconi, 905, 00146 Roma – tel. 06 598591
FB: hotelpulitzerroma
www.ristorantepaparazziroma.it

http://www.olaszmamma.com/2018/11/egy-adag-pestos-tesztaval-a-genovai-hidert/?fbclid=IwAR0W6i8Iw-BAXnmxFBe9caohQJeuO8kggGeCdqZ-VmVwtgZLKTMRQHhHbOI

 

---------------------------------------------------------------------------------------------

 

network.hu

 

 ----------------------------------------------------------------------------------------------

 

Az Olaszmammától: Pesto a retikülben

 

 

2018.11.20.

 

 

network.hu

Nagy általánosságban elmondható, hogy a repülőterek biztonsági ellenőrzésén legtöbbször bicskák, vagy folyadékokat tartalmazó flakonok akadnak fenn. Kivétel ez alól a genovai Cristoforo Colombo reptér, ahol a leggyakrabban pestós üvegcséket koboz el a zord biztonsági személyzet.
Egy genovai tartózkodás elmaradhatatlan része minimum egy nagy adag pestós trofie elfogyasztása, nem csoda hát, hogy az idelátogatók szeretnének haza is vinni a világszerte ismert genovai szószból.
Mindannyian tudjuk, hogy Olaszországban nem vicc az étel, a gasztronómiai hagyományokat jobban tisztelik, mint az etikettet, nem meglepő, hogy addig ficánkoltak a genovaiak, hogy elérték, hogy június 1-től kézipoggyászban repülhet a pesto, akkor is, ha meghaladja a misztikus 100 ml mennyiséget. Ez természetesen csak a genovai reptérről induló járatokra igaz, és persze itt is be kell tartani bizonyos szabályokat.

A genovai reptér boldogan döngeti a mellkasát, az utasok elégedettek, hogy a nagyi szósza akkor is célba érhet, ha épp nincs feladott poggyászunk.

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------


http://www.olaszmamma.com/2017/05/pesto-a-retikulben/

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

network.hu

 

 -------------------------------------------------------------------------------------------

wikipédia: Pesto

 

2018.11.20.

 

A pesto vagy „pesto alla genovese” a liguriai konyha egyik jellegzetes összetevője, bazsalikomból, olívaolajból, fokhagymából, parmezánból és fenyőmagból előállított szósz (a fenyőmag például dióval is helyettesíthető). Olaszországban jellemzően tésztafélékhez (például trenette, lasagne, gnocchi, troffiette), esetleg kevés főtt burgonya társaságában tálalják, első fogásként, de számos egyéb tészta-, leves- (pl. minestrone) és zöldséges ételek hozzávalója lehet, kisebb mennyiségben. A pesto eltarthatósági ideje akár két hét is lehet, amennyiben mindvégig olívaolaj borítja a tetejét.

Eredete:
Már az ókori Rómában is készítettek hasonló mártást (a moretumot), de maga a pesto az 1200-as években megjelent agliata vagy aggiadda nevű szószból alakult ki. Ez az agliata, melyet főként főtt ételek és húsok tartósítására használtak, fokhagymát, sót, ecetet és olívaolajat tartalmazott. A mai formájában ismert pesto azonban nem ősrégi étel: csak a 19. században jegyezte le először receptjét Giovanni Battista Ratto a La cuciniera genovese című könyvében (érdekesség, hogy eleinte holland sajtot javasolt összetevőjének). Néhány évvel később Emanuele Rossi is bemásolta ezt a receptet La vera cuciniera genovese facile ed economica ossia Maniera di preparare e cuocere ogni genere di vivande című művébe, majd 1910-ben Emerico Romano Calvetti is összekombinált e kettőből egy saját változatot.

 

Elkészítése
Hagyományosan kézzel, egy márványból készült mozsárban keverik ki a hozzávalókat, puszpáng vagy kőris fájából készült mozsártörővel. Egy 6 személy számára elegendő adaghoz 8 sűrű csomó bazsalikom, 3 gerezd fokhagyma, 35 gramm fenyőmag, 7-8 centiliter olívaolaj, 2 gramm só és kb. 50 gramm sajt (parmezán és/vagy juhsajt) szükséges. Miután a bazsalikom leveleit megmossák és megszárítják, először a már meghámozott fokhagymát és a fenyőmagot pépesítik össze (de van, aki szerint a fenyőmagot később kell beletenni[6]), majd ehhez adják hozzá a sót és a bazsalikom leveleit, de az így kapott elegyet már nem zúzzák teljesen péppé. Ezután kerülnek bele a sajtok, majd folyamatos keverés közben csurgatják bele lassan az olívaolajat. Ha túl sűrű, egy kevés meleg vízzel hígítható.

Hagyományos módon azonban már ritkán készítik, napjainkban még a genovai háziasszonyok nagy része is robotgépet használ az elkészítéshez. Az így előállított pesto azonban sokkal krémszerűbb, a gépi keverés során pedig a bazsalikom különleges aromáját adó vegyületek egy része oxidálódik, így a fokhagyma pikáns íze jobban elnyomja a bazsalikomét.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Pesto

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------

network.hu

 

------------------------------------------------------------------------------------------

 

A pesto genovese titkai egyenesen Liguriából

 

2018.11.20.

 

Gianni egyenesen Liguriából jelentkezik, és mesél az olasz konyha egyik remekéről, a helyi nevezetességről, az egyik leghíresebb szószról, a pesto genovese titkairól.

A pesto genovese nagyban hozzájárult az olasz konyha világsikeréhez. Már az elején szeretném leszögezni, hogy nem összekeverendő a pesto alla genovese elnevezéssel. De a két név közti különbségekről mindjárt…
Vágjunk bele, késő július van. Éppen terem már a friss bazsalikom, itt az ideje, hogy pesto genovesét készítsünk. Liguriában, a tengerparti ültetvényeken termő bazsalikomok ízén erősen érződik a tengeri levegő. Különleges, saját íze van itt a bazsalikomnak. Főként igaz ez a szabad ég alatt termesztett növényre.
A pesto genovese receptjét 1863-ban jegyezték le először, Sarzana, Savona, Albenga, Imperia és Genova környékéről származik. Az epicentruma, ha pontosabban szeretnénk meghatározni, Prâ városa. Ha jó pestót akarunk készíteni, mindenképpen szabad ég alatt termett növény leveleit használjuk: nagyobb és kisebb leveleket egyaránt. Minél erősebb egy levél, annál intenzívebb lesz az aromája. Persze üvegházban nőtt bazsalikomból is szuper pestót készíthetünk, zsengébb levelekből azonban nem kapunk olyan erőteljes ízvilággal rendelkező szószt.
Kötelező hozzávalók


A pesto genovese szósz eredetiségét szintén szabályok (DOP) védik. Itt fontos visszatérnünk a pesto genovese és a pesto alla genovese nevek közti különbségre. Utóbbi ugyanis nem teljesen az eredeti recept alapján készül, (gyakran találhatunk benne petrezselymet, étolajat, túrót plusz adalékként), nem ajánlják, hogy ezt vásároljuk. Hamisítvány!

 

A szabályzat szerint a pesto genovese hozzávalói: 50 g Genova környékéről származó bazsalikomlevél, fél pohár extra szűz olívaolaj (taggiasca olívaolaj), két gerezd fokhagyma, 6 kanál parmezán (parmigiano reggiano vagy ha nincs, grana padano), 2 kanál pecorino, egy kevés nagy szemű só és végül, de nem utolsó sorban 1 evőkanál toszkán fenyőmag.
Ami az olívaolajat illeti, a legideálisabb a szószhoz a taggiasca olívabogyóból készült kissé enyhe ízvilággal rendelkező olaj, amely nem nyomja el a bazsalikom ízét. Én személy szerint fokhagymát nem szeretek beletenni, hagyom inkább kiemelkedni a bazsalikom aromáit, illatát. A genovai emberek azonban nem pusztán az íze miatt, hanem a fokhagyma egészségre gyakorolt jótékony hatása miatt is használtak a szószhoz többet is. A pecorino, amelyet fiori sardónak is neveznek egy édeskés juhsajt, amely a Liguriával szemben fekvő szigetről, Szardíniáról származik.

 

Magyarázatra szorul az is, hogy Liguriában vajon miért toszkán fenyőmagot használnak a szószhoz! Toszkána, a szomszédos tartomány, a legfinomabb fenyőmag hazája: a pinoli, a latin nevén pinus pinea fa magja terem itt. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy van olyan recept is, amelyben a fenyőmag helyett diót használnak.


Milyen tésztát válasszunk mellé?
Spagettit? Nem. Minden területen másféle tésztával tálalják: bavette, linguine és még sorolhatnánk. Utóbbi Liguriában a trenette névre hallgat: durumlisztből készült, hosszú tészta, mondhatnánk úgy is, lapos spagetti. A tigelle szintén errefelé használatos tésztafajta, amely ugyanúgy durumlisztből készül, formáját tekintve pedig akár egy pénzérme. De pesto genovese szósszal találkozhatunk trofie (hosszúkás, kúp alakú tészta, amely mintha meg lenne tekerve), testaroli (hajdina lisztből készült lángos formájú) tésztán tálalva is.

 

A mozsár varázsa
A szósz elkészítése egyszerű. Lényeges azonban, hogy márvány mozsárban törjük, amelyhez szigorúan olívafából készült mozsártörőt használjunk. Ezt nem is szabad aztán másra használni, máshogy megtisztítani a használatot követően, mint folyó vízben. A mozsárban először nyomjuk össze a fokhagymát a sóval és a fenyőmaggal, majd jöhet a bazsalikom és az olaj, végül a parmezán és a pecorino. A Youtube-on rengeteg videót találtok, ahol elsajátíthatjátok, hogyan kell a mozsarat helyesen használni. Nézzétek meg!
Persze manapság már turmixszal is készíthetjük. Miért jobb mégis mozsárban? Mert a meleg hatására a szósz elsötétedik, oxidálódik. Ha nincs mozsarunk, és mégis turmixban készítenénk el, tegyünk a gépbe 2-3 kocka jeget is. Ha pedig a kész szószt hűtőszekrényben szeretnénk tartani, öntsük fel jó minőségű olívaolajjal, míg ellepi.
Kész a szószunk! Most tegyünk fel egy fazék sós vízbe négy, kockára vágott krumplit és körülbelül 15 darab ceruzababot főni. Amikor kész, vegyük ki a zöldségeket a vízből, és tegyük bele a trenette tésztánkat (600 g), ebben főzzük meg. Hogyan melegíthetjük át mégis a szószunkat? Amikor a tészta kész, a főzővizéből egy merőkanállal keverjünk a szószhoz. A krumpliból kifőtt keményítő miatt a szószunk nem feketedik meg, viszont krémesebb és friss lesz… Ami a pesto genovese lényege: mindig frissen készítsük.


https://diningguide.hu/a-pesto-genovese-titkai-egyenesen-liguriabol/

 

----------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

Címkék: genova pasta tészta

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu