Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
2 éve | Huszákné Vigh Gabriella | 0 hozzászólás
2022.09.05.
Az olasz Nobel-díjas fizikus, Giorgio Parisi egy régóta ismert módszert elevenített fel a tészta főzésére, amellyel sok energiát lehet megspórolni. Akár gázt, akár áramot.
Felkavarta az olasz gasztronómia állóvizét Giorgio Parisi Nobel-díjas olasz fizikus, miután egy új főzési módszert javasolt a tésztához – számolt be róla az ANSA olasz hírügynökség. Parisi szerint annak érdekében, hogy az emberek kevesebb energiát használjanak – ezzel pedig csökkentsék a kiadásaikat – elég lenne csak addig bekapcsolva hagyni a tűzhelyet, amíg a víz fel nem forr, majd miután a tésztát beletették, szorosan zárják le az edényt, és ilyenkor már nyugodtan zárják el alatta a lángot vagy a főzőlapot.
A fizikus szavait sokan szkepticizmussal fogadták, Dario Bressanin kémikus azonban megvédte őt, mondván, hogy a megoldás működik. A szakember szerint ebben semmi újdonság nincs, hiszen nem attól fő meg a tészta, hogy bugyog a víz, hanem attól, hogy a hőt átadja a tésztának. Más kérdés, hogy mostanra már hozzászoktunk, hogy mindent fedő nélkül főzünk meg.
A La Cuccina Italia azt írja, a módszerrel a főzésre fordított energia(számla), ezzel együtt pedig a szén-dioxid-kibocsátás 47 százaléka spórolható meg, ami igen figyelemre méltó.
--------------------------------------------------------------------------------------
https://www.lacucinaitaliana.it/gallery/cuocere-pasta-fuoco-spento-giorgio-parisi-nobel/
---------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------
Spórolósabb tésztafőzést is javasol a kormány, októbertől gáztakarékossági programot vezetnek be Olaszországban
2022.09.07.
A gázfogyasztás csökkentésére irányuló nemzeti tervet dolgoztak ki az olaszok.
A fűtési szezon késleltetett megkezdése, az otthonok
hőmérsékletének csökkentése, valamint a zuhanyozás és a gépi mosás idejének szabályozása
szerepel az októbertől tervezett olaszországi gázfogyasztási takarékossági
programban, amelyet kedden tettek közzé.
A Mario Draghi vezette ügyvivő kormány számításai szerint az őszi-téli
időszakban 5,3 milliárd köbméterrel kell csökkenteni a földgázfogyasztást, így
lehet megfelelő mennyiséget tartalékolni arra az esetre, ha az Oroszországból
érkező gázszolgáltatást megszakad.
A földgázfogyasztás csökkentésére irányuló nemzeti tervet az úgynevezett
ökológiai átmenetért felelős minisztérium (Mite) bocsátotta ki.
A dokumentum szerint a takarékossági programot minél korábban, már októbertől
el kell indítani, és be kell vonni a lakosságot "érzékenyítve az olaszokat
a probléma iránt".
A középületek fűtési hőmérséklete legfeljebb 17 Celsius fok lehet, kétfokos
tűréshatárral. Kivételt képeznek ez alól a kórházak, idősotthonok és hasonló
intézmények. A lakások fűtésének maximumát 19 fokban szabták meg.
A tárca a takarékosság érdekében követendő magatartás példájaként szorgalmazza
a zuhanyozás idejének csökkentését, alacsonyabb hőfokú vízzel, a tűzhelyek,
sütők, mosogatógépek, mosógépek takarékos használatát, valamint a különböző
elektronikus eszközök teljes kikapcsolását, amikor azok használaton kívül
vannak. A dokumentumban kitérnek arra is, hogy tésztafőzéskor, miután a lábasba
tett víz elérte a forráspontot, tekerjük alacsonyabbra a lángot.
Ez az ajánlás azonnal ironikus reakciókat váltott ki a közösségi oldalakon,
mivel a tésztát Olaszországban nem szokás alacsony lángon főzni.
Olaszország energiafogyasztásának negyven százaléka számít gázfüggőnek, ami
Európában az egyik legmagasabb arány. A Draghi-kormány az ukrajnai háború
kirobbanását követően beszerzési diverzifikációt indított el, mindenekelőtt az
Észak-Afrikából érkező gázmennyiséget növelve, de számítások szerint az
oroszországi földgáztól való függetlenedést csak 2024-re tudja teljesíteni az
ország.
A most közölt takarékossági programot a szeptember 25-i parlamenti választások
után a következő kormány módosíthatja. Az ügyvivő kormány bejelentése szerint a
héten újabb költségvetési csomaggal támogatják az emelkedő energiaárak miatt
nehéz helyzetbe került családokat és vállalkozásokat. Az év eleje óta már több
mint 30 milliárd eurót különítettek el erre a célra.
---------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------
|
|
Huszákné Vigh Gabriella 16 órája új blogbejegyzést írt: Egy elmezavarodott román férfi felmászott a Szent Péter-bazilika főoltárára és feldöntött a hat gyertyatartót 2025
Huszákné Vigh Gabriella 17 órája új blogbejegyzést írt: Ókori romok a Lateráni bazilika alatt sok fotóval 2025
Huszákné Vigh Gabriella 1 napja új blogbejegyzést írt: A Római Magyar Akadémia lelkes látogatója, Fodré Erika Emma grófnő nemzetközi díjat kapott 2025
Huszákné Vigh Gabriella 1 napja új blogbejegyzést írt: Kanász Viktor: VIII. Kelemen pápa unokaöccsének magyarországi végzete 2025
Huszákné Vigh Gabriella 1 napja új blogbejegyzést írt: Egy nem éppen makulátlan festő az Apostoli palota Kelemen termének kifestői között 2025
Huszákné Vigh Gabriella 1 napja új blogbejegyzést írt: Első Gyermekjogi nemzetközi csúcstalálkozó a Vatikán Kelemen termében Ferenc pápával 2025
Huszákné Vigh Gabriella 2 napja új blogbejegyzést írt: Tó és Agrippa fürdő maradvány a Palazzo Madama alatt Rómában 2025
Huszákné Vigh Gabriella 3 napja új blogbejegyzést írt: A kiscsőszi Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület Rómában a Szent István Házban 2025
Huszákné Vigh Gabriella írta 3 napja a(z) Római kutak, szökőkutak fórumtémában:
Fontanone: il giardino segreto 2025.02.05. https://www....
Huszákné Vigh Gabriella 4 napja új blogbejegyzést írt: Római válasz a Bruck Edithet is ért milánói street art művek elleni antiszemita támadásra 2025
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Fizikai Nobel díj átadása Rómában Giorgo Parisi professzornak 2021
350 étterem a pestós tésztával a genovai hídért akcióban 2018
Mi kerül ezen a tésztán 12 ezer forintba?
Mussolini rizsre akarta cserélni az olasz konyhában a spagettit