Róma: A Nobel-díjas olasz fizikus új főzési módszert javasol a tésztához 2022

Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1604 fő
  • Képek - 5002 db
  • Videók - 1358 db
  • Blogbejegyzések - 6274 db
  • Fórumtémák - 218 db
  • Linkek - 1281 db

Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1604 fő
  • Képek - 5002 db
  • Videók - 1358 db
  • Blogbejegyzések - 6274 db
  • Fórumtémák - 218 db
  • Linkek - 1281 db

Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1604 fő
  • Képek - 5002 db
  • Videók - 1358 db
  • Blogbejegyzések - 6274 db
  • Fórumtémák - 218 db
  • Linkek - 1281 db

Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1604 fő
  • Képek - 5002 db
  • Videók - 1358 db
  • Blogbejegyzések - 6274 db
  • Fórumtémák - 218 db
  • Linkek - 1281 db

Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

network.hu

2022.09.05.

Az olasz Nobel-díjas fizikus, Giorgio Parisi egy régóta ismert módszert elevenített fel a tészta főzésére, amellyel sok energiát lehet megspórolni. Akár gázt, akár áramot.

 

Felkavarta az olasz gasztronómia állóvizét Giorgio Parisi Nobel-díjas olasz fizikus, miután egy új főzési módszert javasolt a tésztához – számolt be róla az ANSA olasz hírügynökség. Parisi szerint annak érdekében, hogy az emberek kevesebb energiát használjanak – ezzel pedig csökkentsék a kiadásaikat – elég lenne csak addig bekapcsolva hagyni a tűzhelyet, amíg a víz fel nem forr, majd miután a tésztát beletették, szorosan zárják le az edényt, és ilyenkor már nyugodtan zárják el alatta a lángot vagy a főzőlapot.

 

A fizikus szavait sokan szkepticizmussal fogadták, Dario Bressanin kémikus azonban megvédte őt, mondván, hogy a megoldás működik. A szakember szerint ebben semmi újdonság nincs, hiszen nem attól fő meg a tészta, hogy bugyog a víz, hanem attól, hogy a hőt átadja a tésztának. Más kérdés, hogy mostanra már hozzászoktunk, hogy mindent fedő nélkül főzünk meg.

A La Cuccina Italia azt írja, a módszerrel a főzésre fordított energia(számla), ezzel együtt pedig a szén-dioxid-kibocsátás 47 százaléka spórolható meg, ami igen figyelemre méltó.

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------

 

https://hvg.hu/tudomany/20220905_teszta_fozes_energia_viz_forras?fbclid=IwAR0_xBCNaYadmgmv7SI4shYVDQfNk09doK10PGzOfPiBfUFQJcm439qJ4rk

https://www.lacucinaitaliana.it/gallery/cuocere-pasta-fuoco-spento-giorgio-parisi-nobel/

https://notizie.virgilio.it/maturita-discorso-di-giorgio-parisi-tra-le-tracce-quando-alla-camera-parti-la-standing-ovation-per-il-nobel-1533673

https://www.breakinglatest.news/news/dear-gas-the-recipe-for-off-the-fire-pasta-now-also-convinces-the-nobel-prize-in-physics-giorgio-parisi/

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------

 

 

network.hu

 

 -------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Spórolósabb tésztafőzést is javasol a kormány, októbertől gáztakarékossági programot vezetnek be Olaszországban

 


2022.09.07.

A gázfogyasztás csökkentésére irányuló nemzeti tervet dolgoztak ki az olaszok.

A fűtési szezon késleltetett megkezdése, az otthonok hőmérsékletének csökkentése, valamint a zuhanyozás és a gépi mosás idejének szabályozása szerepel az októbertől tervezett olaszországi gázfogyasztási takarékossági programban, amelyet kedden tettek közzé.

A Mario Draghi vezette ügyvivő kormány számításai szerint az őszi-téli időszakban 5,3 milliárd köbméterrel kell csökkenteni a földgázfogyasztást, így lehet megfelelő mennyiséget tartalékolni arra az esetre, ha az Oroszországból érkező gázszolgáltatást megszakad.

A földgázfogyasztás csökkentésére irányuló nemzeti tervet az úgynevezett ökológiai átmenetért felelős minisztérium (Mite) bocsátotta ki.

A dokumentum szerint a takarékossági programot minél korábban, már októbertől el kell indítani, és be kell vonni a lakosságot "érzékenyítve az olaszokat a probléma iránt".

A középületek fűtési hőmérséklete legfeljebb 17 Celsius fok lehet, kétfokos tűréshatárral. Kivételt képeznek ez alól a kórházak, idősotthonok és hasonló intézmények. A lakások fűtésének maximumát 19 fokban szabták meg.

A tárca a takarékosság érdekében követendő magatartás példájaként szorgalmazza a zuhanyozás idejének csökkentését, alacsonyabb hőfokú vízzel, a tűzhelyek, sütők, mosogatógépek, mosógépek takarékos használatát, valamint a különböző elektronikus eszközök teljes kikapcsolását, amikor azok használaton kívül vannak. A dokumentumban kitérnek arra is, hogy tésztafőzéskor, miután a lábasba tett víz elérte a forráspontot, tekerjük alacsonyabbra a lángot.

Ez az ajánlás azonnal ironikus reakciókat váltott ki a közösségi oldalakon, mivel a tésztát Olaszországban nem szokás alacsony lángon főzni.


Olaszország energiafogyasztásának negyven százaléka számít gázfüggőnek, ami Európában az egyik legmagasabb arány. A Draghi-kormány az ukrajnai háború kirobbanását követően beszerzési diverzifikációt indított el, mindenekelőtt az Észak-Afrikából érkező gázmennyiséget növelve, de számítások szerint az oroszországi földgáztól való függetlenedést csak 2024-re tudja teljesíteni az ország.

A most közölt takarékossági programot a szeptember 25-i parlamenti választások után a következő kormány módosíthatja. Az ügyvivő kormány bejelentése szerint a héten újabb költségvetési csomaggal támogatják az emelkedő energiaárak miatt nehéz helyzetbe került családokat és vállalkozásokat. Az év eleje óta már több mint 30 milliárd eurót különítettek el erre a célra.

 

---------------------------------------------------------------------------------------

 

http://www.ma.hu/uzlet/380134/Sporolosabb_tesztafozest_is_javasol_a_kormany_oktobertol_gaztakarekossagi_programot_vezetnek_be_Olaszorszagban?place=srss

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Címkék: giorgo parisi nobel díj tészta

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Huszákné Vigh Gabriella írta 2 napja a(z) Rómában játszódó filmek fórumtémában:

Közel tíz évvel szereplése után életre kel a Bond-filmek egyik ...

Huszákné Vigh Gabriella írta 3 napja a(z) magyarok Rómában fórumtémában:

Október 31-én délelőtt a Pápai Magyar Intézet, a Szentszéki ...

Huszákné Vigh Gabriella írta 3 napja a(z) magyarok Rómában fórumtémában:

Megemlékezést tartottunk a római Veranoi temetőben. ...

Huszákné Vigh Gabriella írta 3 napja a(z) Limoncello (talján konyha idehaza) fórumtémában:

http://www.pasticceriaregoli. com/?...

Huszákné Vigh Gabriella írta 4 napja a(z) Limoncello (talján konyha idehaza) fórumtémában:

http://orokvaros.network. hu/blog/roma-kozossegi...

Huszákné Vigh Gabriella írta 4 napja a(z) Limoncello (talján konyha idehaza) fórumtémában:

Csak egy ötlet: a Santa Maria Maggiore bazilikában lévő ...

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu