Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Róma Közösségi Oldal nyitólapján!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Huszákné Vigh Gabriella
Róma Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
3 éve | Huszákné Vigh Gabriella | 0 hozzászólás
2021.12.03.
Fazekas Ádám még 2019-ben Rómában kvalifikálta magát Európa első díjas
fagylalt győzelemével az idei Bolognában megrendezett World Ice Cream
Championship versenyre. A fagylaltok bolognai világversenyén a budapesti
Fazekas Ádám alkotása, a Frutta di Pistacchio (pisztáciagyümölcs) lett
az első, tehát a világ legjobb fagylaltját ő készítette. Igazán büszkék
lehetünk rá, hiszen a számunkra etalonnak számító olasz versenyzőket is
túlszárnyalta.
A verseny nehézségét az is mutatja, hogy a szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, és mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában.
Az utolsó versenyben 32 cukrász vetélkedett egymással, az ezüstöt a
spanyol Cadiz kikötővárosból érkező Carlo Guerriero érdemelte ki Cremoso
al Vino Oloroso (krémes oloroso bor) nevű kreációjával. A bronzérmet az
észak-olaszországi Varazzéba való Marco Venturino kapta egyszerűnek
látszó Bocca di Rosa (rózsaszáj) nevű fagylaltjáért.
Ádám fagylaltjában a 100%-ban igazi pisztácia testessége, a valódi málna
üdeségével randevúzik. A tonkabab mint különleges fűszer és egy kevés
só még jobban kidomborítja az ízeket. Néhol egy kis roppanós élmény
gazdagítja.
--------------------------------------------------------------------------------------
https://tenyek.hu/cikkek/legyoztuk-az-olaszokat-is-vilagbajnok-lett-a-magyar-fagylalt
http://orokvaros.network.hu/blog/roma-kozossegi-oldala-hirei/magyar-pisztaciafagyi-lett-romaban-a-legjobb-2019
https://www.gazzettadelgusto.it/eventi/gelato-festival-il-miglior-gusto-arriva-dallungheria/
https://dailynewshungary.com/amazing-hungarian-ice-cream-wins-in-italy/
https://www.facebook.com/gelatofestivalworldmasters/videos/644306776707691
https://www.facebook.com/fazekascukraszdabudapest/
---------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------
Geri Ádám: Itt a világbajnok magyar fagylalt teljes receptje
2021.12.16.
December 2-án gasztrotörténelmet írt a fagylaltkészítő Fazekas Ádám. Őt kérdeztük a siker édes ízéről, cserébe kaptunk tőle egy receptet és egy csodás videót a fagylalt megszületéséről.
December 2-án érkezett a hír, hogy egy magyar fagylaltot választottak a világ legjobbjának. Nyugodtan lehet ezt mondani, az olasz szervezésű Gelato Festival World Masters ugyanis minden túlzás nélkül nevezhető a fagylaltok nem hivatalos világbajnokságának.
A 2019-es országonkénti selejtező után még ugyanabban az évben megtartották Romában az európai döntőt, az ott legjobban szerepelt 32 fagylalt pedig részt vehetett idén, az ugyancsak Olaszországban, de ezúttal Bolognában megrendezésre kerülő világdöntőn.
Fazekas Ádám, a Budapesten és Rétságon testvérével cukrászdát üzemeltető fagylaltkészítőnek sikerült az a bravúr, hogy mindhárom megmérettetésen az abszolút első helyen végzett, kétszer pedig ugyebár „hazai pályán” győzte le a fagylaltban a világ legjobbjainak tartott olaszokat.
Ádámot pár nappal a nagy esemény után, telefonon tudtuk elérni, éppen a Rétsági üzemből szállított fagylaltot a Csömöri úti üzletükbe, a győzelme hírére ugyanis a karácsonyi előtti időszakban is elkezdték keresni a fagylaltjait, mindenek előtt természetesen a díjazott „pisztácia gyümölcsét”.
„2019-ben a magyar selejtező idején nagyon elfoglalt voltam, aznap reggel találtam ki a receptet” – idézi fel a pisztáciafagylalt diadalútjának kezdetét Ádám, aki nem csinál titkot a receptből sem. „A pisztácia nekem nagy kedvencem és mivel általában sósan étkezem, ezt is egy kicsit sósabbra hangoltam, mint az átlag pisztácia fagyikat szokták. Ez például az európai döntőn egyértelműen elnyerte a zsűri tetszését.” Itt azonban még nincs vége a történetnek.
A tetejét bevontam tonkababos málnavelővel, valamint készült mellé egy ropogós ostya is.
Természetesen azt nem tudjuk garantálni, hogy aki most otthon nekiugrik, ugyanazt a végeredményt fogja kapni, hiszen még más összetevők is kellenek bele és egyáltalán nem mindegy, hogy azok milyen minőségűek. Ádámnak például a már említett európai döntőnél felajánlottak a szervezők, hogy mindent rendelkezésre bocsátanak helyben, de ő inkább maga vitte a legtöbb hozzávalót, a kinti tej és tejszín különbözősége miatt még így is valamennyit rögtönöznie kellett. Mint látható, az „újratervezés” sikerült, hiszen a pisztácia fagylaltnak az európai döntőn sem akadt ellenfele.
A COVID miatt ennél is kalandosabbra sikerült a világbajnoki finálé, ami tulajdonképpen egy online kóstolóvá változott. A versenyzők nem készíthették el helyben a kreációjukat, vagy receptet küldtek – vagy, mint Ádám, maguk vitték ki a Bolognába a kész fagylaltot, amit a verseny napjáig ott tároltak. Ő még egy elképesztően ínycsiklandó videót is készített a döntőre (ezt lent láthatod), majd utána derekasan állta a zsűri kérdéseit.
https://www.youtube.com/watch?v=xf8vsW7oPkU
Ádám ezzel, mondhatni, a szakmája csúcsára ért, hiszen egy olaszországi versenyen vívta ki a nemzetközi zsűri elismerését. A bevezetőben említett „hazai pálya” egyébként valamennyire rá is igaz, hiszen többek között éppen a bolognai Carpignani Gelato Universityn tanulta meg a fagylaltkészítés csínját-bínját.
Az alapokat, vagyis az érdeklődést a gasztronómia iránt otthonról hozta, szülei a mai napig egy pékséget visznek, ahol 10 évig ő is segített a bátyjával, akivel most már együtt viszik a Fazekas Cukrászdát.
Ha teljesül Ádám álma, akkor hamarosan újra együtt dolgozik a teljes család: a siker és a megnövekedett érdeklődés hatására úgy tűnik, a cukrászda most már fog tudni négy embernek elegendő munkát adni, vagyis a szülők is csatlakozhatnak hamarosan. Ádám azt mondja, bár nagy büszkeséggel tölti el az olaszok őszinte elismerése, számára egyértelműen ez a legnagyobb hozadéka a világbajnoki címnek.
------------------------------------------------------------------------------------
https://vince.hu/sztorik/legjobb-fagylalt-vilagbajnok-pisztacia-fazekas
-------------------------------------------------------------------------------------
|
|
Huszákné Vigh Gabriella írta 2 napja a(z) Digitálisan zűrös fórumtémában:
2. A hétfőn kezdődött támadások DDoS (Distributed...
Huszákné Vigh Gabriella írta 2 napja a(z) Digitálisan zűrös fórumtémában:
Oroszbarát hackerek már a harmadik egymást követő ...
Huszákné Vigh Gabriella 3 napja új blogbejegyzést írt: Megjelent a vatikáni csillagász új könyve: Egy jezsuita kalauz a csillagokhoz 2025
Huszákné Vigh Gabriella 3 napja új blogbejegyzést írt: Vatikáni jelentés: A Szentatyának kétoldali tüdőgyulladása van 2025
Huszákné Vigh Gabriella 3 napja új blogbejegyzést írt: A szardíniai gránátosok Rómában 249 éve San Pietro hercege előtt szimbolikus temetési szertartással tisztelegnek 2025
Huszákné Vigh Gabriella 4 napja új blogbejegyzést írt: A művészetek napja Rómában a Lateráni palotában 2025
Huszákné Vigh Gabriella 5 napja új blogbejegyzést írt: A Vatikáni Könyvtár megnyitotta a szentévi "Útközben" című kiállítást 2025
Huszákné Vigh Gabriella 5 napja új blogbejegyzést írt: A 75. Sanremoi Dalfesztivál győztese Olly lett 2025
Huszákné Vigh Gabriella írta 5 napja a(z) Földrengés fórumtémában:
Földrengések sorozata rázta meg Dél-Olaszországot, ...
Huszákné Vigh Gabriella új fórumtémát indított: Földrengés
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Magyar pisztáciafagyi lett Rómában a legjobb 2019
Halleluja a neve a jubileumi szentév fagylaltjának 2025
Hóesés Rómában augusztus 5-én 2022
Colosseum jégnyalóka Róma legfrissebb újdonsága a Trevi kútnál 2022